fbpx

A Trust summit előadója

Dr. Al Ghaoui Hesna

Újságíró, szerző

Bemutatkozás

Al Ghaoui Hesna Prima Primissima díjas újságíró, televíziós riporter, filmkészítő, az MTV Híradó és a Panoráma külpolitikai magazin egykori tudósítója, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országban, köztük számos háborús terepen forgatott hosszabb és rövidebb riportfilmeket. 2012-ben kapott lehetőséget egy saját műsorra: Bábel – Hesnával a világ című doku-riport sorozatának 37 részét szintén nemzetközi terepen forgatta, elsősorban az emberi viselkedés mozgatórugóit járva körbe. Riportjaiért kétszer Kamera Hungária díjat, valamint Kovácsi László média díjat és Amerigo Europe Prize díjat kapott. Alkotásai kétszer bekerültek a Monte Carlo Television Festival döntősei, egyszer pedig az Al Jazeera nemzetközi filmfesztivál döntős filmjei közé (Born Dead – Néma bölcsők, 2009, Uganda). Munkája során megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatását, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón és saját magán is. Ezért kezdett később alaposabban foglalkozni a témával, amelyről könyvet is írt, Félj bátran címmel, amellett érvelve, a félelmet lehet hajtóerőként is használni az életünkben, nem csupán háborús tudósítóként, hanem szülőként, társként, alkotóként, alkalmazottként vagy épp vezetőként a mindennapok során is. Legújabb kutatási témája a lelki alkalmazkodóképesség, a poszttraumás növekedés (PTG) és az, hogy hogyan tudunk nehéz helyzetekből nemcsak visszapattanni, hanem egy krízisből akár erőt is nyerni. A téma kutatásához Fulbright ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba, ahol 2021 őszétől a Berkeley Egyetemen foglalkozik a témával.

Előadás adatai

cím

Félj bátran

kérdések, amelyekre választ kaphatsz

Hogyan lehet nehézségből erőt kovácsolni? Hogyan lehet felvenni a harcot az élet kiszámíthatatlan fordulataival és ahelyett, hogy folyton az események áldozatának éreznénk magunkat, építkezzünk akár a kudarcokból, traumákból is?

Vajon min múlik, hogy a változástól való félelem gúzsba köt minket, vagy inkább egyfajta üzemanyagként előre tolva segít, hogy átlépjük a komfortzónánk határait és merjünk tenni a valódi vágyainkért, céljainkért?

És min múlik a lelki alkalmazkodóképesség – az, hogy egy traumatikus helyzetből képesek lehetünk nemcsak talpra állni, hanem akár fejlődni, tanulni, növekedni is?

Al Ghaoui Hesna Prima Primissima díjas újságíró, televíziós riporter ezekre a kérdésekre keresi előadásában a válaszokat, sorra véve saját élményeit és azokat a történeteket és interjúalanyokat, akikkel az elmúlt tizenöt évben, több, mint húsz országban, békés és háborús terepeken találkozott.

Előadás időpontja

2021.06.09.

Idősáv

14:10 – 16:30