“Itt olyan vezetőkkel ismerkedtem meg, akik lehet, hogy egyébként soha nem jönnének be a tárgyalómba” – interjú Kormány Tamással, a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával

Múlt, jelen, jövő a cégvezetésben. De mégis mi változott az elmúlt 30 évben a vállalatok, és a döntéshozók szempontjából, és miért fontos a tanácsadói szakma? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával, Kormány Tamással.
jún 1, 2024

Múlt, jelen, jövő a cégvezetésben. De mégis mi változott az elmúlt 30 évben a vállalatok, és a döntéshozók szempontjából, illetve miért fontos a tanácsadói szakma? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával, Kormány Tamással.

Tamás, a céged, a CONTROLL Holding Zrt. gyakorlatilag egyidős a rendszerváltással. Mit gondolsz, miben más ma vállalatot alapítani, mint a ‘80-as évek legvégén.

K.T.: Nagyon más 2024-ben létrehozni egy céget, mint akkor! Jó példa erre az a ma már furcsán hangzó dolog, hogy akkoriban az ÁFA egy ismeretlen fogalom volt. A nehézségek közé tartozott viszont, hogy akkoriban még a korlátolt felelősségű társaságok alapítása is komoly kihívást jelentett. Emellett nem ilyen volt a bankrendszerünk, mint manapság, nem létezett normális humánerőforrás-szolgáltatás, tehát az embernek vadásznia kellett a kollégákat. Ma már egy működő rendszer áll a vállalkozók rendelkezésére, de az iparágak túltelítettsége új kihívások elé állít minket, ami sokszor óriási nehézségeket okoz.

És a vállalatvezetés miben változott a legtöbbet az elmúlt évtizedekben?

K.T.: Na látod, ez a kérdéskör egy teljes egyetemi kurzust megérdemelne! A vezetési stílusok és eszközök is jelentősen átalakultak. A digitális kommunikáció lehetőségei teljesen új dimenziót nyitottak meg a vállalatvezetésben. A felelősségelosztás és a delegálás ma már elengedhetetlen, ezek a feladatok viszont régen sokkal kevésbé voltak hangsúlyosak. Külön érdekesség, hogy mi már a ’97-től kezdve, tehát jóval a COVID előtt, távoli munkavégzési lehetőségeket biztosítottunk a tanácsadóink számára.

Te ugye a vállalati tanácsadás területén mozogsz, szerinted mi ennek az iparágnak a legfőbb szerepe?

K.T.: A tanácsadás, mint műfaj nagyon régi, mondhatnánk több ezer éves, hiszen a tapasztalat átadása, a tudásmegosztás ősidők óta megjelenik szinte minden területen. Én azt szoktam mondani, hogy a tanácsadás egy hitbéli kérdés. A tanácsadó az a szereplő, aki elmagyarázza mondjuk egy alvállalkozónak, hogy mik az elvárások, és ezután pedig segíti annak a teljesülését. Lényegében közvetítők vagyunk. 

Ez manapság is igaz?

K.T.: Igen, ez ma sincs másképp, azonban ez a terület is óriási mértékben fejlődött, jó példa erre, hogy 30-35 évvel ezelőtt csak pár olyan cégről tudtunk, akik ilyen típusú szolgáltatást vettek igénybe, ma pedig nehéz olyan vállalatot találni, akinek ne lenne legalább egy tanácsadója.

A szakmádat érintő kérdések után térjünk át a Bizalmi Körre, hiszen a Te esetedben szerintem az egy külön érdekesség, hogy több évtizedes tapasztalattal rendelkező cégvezetőként léptél be a klubba. Mik azok a dolgok, amiket itt tanultál meg?

K.T.: Azt kell, hogy mondjam, a Bizalmi Kör abban óriási előrelépést jelentett nekem, hogy olyan vezetőkkel ismerkedtem meg, akiknek az esetében egyáltalán nem törvényszerű, hogy bejönnek a tárgyalómba. Ez pedig komoly tanulság volt számomra mind emberileg, mind szakmailag. Rájöttem ugyanis, hogy tanácsadással foglalkozó vállalkozóként nem lehet hagyományos hirdetésekkel érvényesülni. Az igazi érték a személyes kapcsolatokon és a bizalmon alapul. A Bizalmi Körbe való belépésem óta számos új üzleti és személyes kapcsolatot alakítottam ki, ami új dimenziókat nyitott meg számomra és vállalkozásom számára is. Emellett remek emberi kapcsolatokra tettem szert, több olyan haverom van itt, akivel például együtt szoktunk vitorlázni.

A baráti beszélgetések mellett azonban most új feladatok várnak Rád, hiszen nemrég a Széchenyi Klub elnökségi tagja lettél. Miket tartasz a legfőbb feladataidnak az elnökségben?

K.T.: Így van, nagyon örültem, hogy felkértek erre a tisztségre! Úgy gondolom, hogy az ilyen üzleti közösségeknek szüksége van a hozzám hasonló “öreg vadakra”, hiszen az elnökség egyik legfontosabb feladata az új tagok megszűrése. A klub minősége és jövője szempontjából nagyon fontos, hogy az érkezők szakmailag megfelelő módon “szemügyre legyenek véve”, hiszen a Bizalmi Kör ma már egy olyan polcon van, ahol ez a fajta alaposság nagyon is indokolt. Ugye korábban már említettem a tudásmegosztást, mint nagy értéket, ez azonban csak akkor következhet be, hogyha olyan személyiségek, olyan szereplők jelennek meg a Mastermind-találkozókon, vagy a klubeseményeken, akik valamiben többek és jobbak, mint az átlag.


Ha szeretnél a leginnovatívabb cégvezetők közé tartozni, vendégként eljönni valamelyik eseményünkre ne habozz, töltsd ki az alábbi űrlapot és visszahívunk!

Érdeklődési űrlap

Kapcsolódó cikkek

“Ezt a tempót kizárólag a sebességet váltó vezetők fogják tudni tartani” – interjú a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával, Hajnal Ádámmal

“Ezt a tempót kizárólag a sebességet váltó vezetők fogják tudni tartani” – interjú a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával, Hajnal Ádámmal

Milyen fiatal vállalkozóként érvényesülni a mai üzleti környezetben? Egyáltalán hogyan boldogulnak majd a jövő döntéshozói ebben a felgyorsult világban? Az alábbi interjúban többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával, Hajnal Ádámmal.