Az új helyzetben, új megoldásokra van szükség

Az elmúlt hetekben sok cégnek jelentett új kihívást a home office bevezetése. Nagy változásokat hoz egy ilyen átalakulás, ugyanakkor sok lehetőséget is rejt, melyek segítenek megerősödni még az ilyen krízishelyzetekben is. Ilyen lehetőséget jelentenek az olyan szoftveres megoldások is, melyek segítik és hatékonyabbá teszik a csapatok mindennapi munkáját. Kafka Györggyel a Trans Europe Zrt. tulajdonosával beszélgetett Gangel Péter:

Hogy néznek ki nálatok a mindennapok? 

Ez a koronavírussal kapcsolatos helyzet meghozta azt, hogy most jóval többet lehet dolgozni mint eddig, kinek otthonról, kinek meg bent az irodában. Izgalmas és kihívásokkal teli. Mi tizenöten dolgozunk együtt három-négy külső munkatárssal, így egy viszonylag kicsi és rugalmas cég vagyunk. A többség otthonról dolgozik és csak páran tartják a frontot az irodában. Az idei tervezett bevételünk két és fél milliárd Forint. Egyelőre úgy néz ki nem esik vissza a történtek ellenére sem. Most azt látjuk, hogy az elmúlt hetekben a szoftverek iránt nő az igény ésvígy mi is többet tudunk értékesíteni, aminek örülünk.

Ti milyen intézkedéseket hoztatok?

Ugye mi szoftver nagykereskedő cégként, könnyen és gyorsan át tudtunk állni, a nagyrészt home office munkára. Tényleg csak az dolgozik bent a cégben akinek szükséges. Flottul átálltunk. Azt kell mondjam, még fókuszáltabb, még koncentráltabb a munkavégzés, mint itt bent az irodában volt.

Térjünk is rá a konkrét témára, amit ígértünk, mégpedig hogy milyen szoftverekkel lehet támogatni az otthoni munkavégzést. Összeállítottatok egy listát ezekről a szoftverekről. Mit tartalmaz? Mit érdemes tudni róluk?

Igen. Egy biztos: most egy új világ kezdődik. Ami eddig volt ez után már nem úgy lesz. A cégek megtanulják hogy digitálisan távmunkában hogyan tudnak együttműködni a kollégák. Ha ezt a borzasztó nagy nehézséget átvészeljük, erősebben jöhetünk ki a végén, új fajta munka módszerekkel stratégiákkal és lehetőségekkel.

Új fajta munkamódszerek lesznek. Ez most egy nagyon jó időszak arra, hogy leteszteljük, tapasztaljuk, csiszolgassuk a folyamatinkat, hogy azután jól működjön. Most olyan mintha mindenki startup lenne.

“…most egy új világ kezdődik, ami eddig volt ez után már nem úgy lesz…”

Szoftver.hu-t mindenképp ajánlom. Több mint száz szoftver részletes leírását tartalmazza, ami ismeret anyagot ad át segít eligazodni. Ezekből szemezgettünk:

Teamviewer és Anydesk: Ezek távoli asztal kezelő szoftverek. Előfizetés típusától függően számítógépek tucatjai irányíthatóak velük, úgy mintha ott lennénk a helyszínen.  Akár mobilról vagy tabletről is elérhetjük és teljes funkcionalitással vezérelhetjük az irodai vagy otthoni számítógépeinket.

TeamViewer Pilot: Távsegítség szoftver OFFLINE felületek kezelésére. A mobiltelefon kamerájára és kijelzőjére van szükség a használatához, az ott közvetített képet látja a távoli segítségnyújtó és tud segítséget adni (rajzolni a képernyőre, írni, videót csatolni, beszélni.) 

Blizz (by teamviewer): A TeamViewer infrastruktúráját használó webkonferencia szoftver. Alacsony ár, kiváló minőség (jobb, mint a zoom). Akár 300 felhasználóig működőképes. 

TeamViewer Tensor és Anydesk Enterprise: Nagycéges környezetre használható távirányító szoftverek, akár több száz gép egyidejű kezelésére alkalmasak. 

Adobe Creative Cloud for Teams: Az ide feltöltött elemek chat formában véleményezhetőek, hozzászólásokkal, bejegyzésekkel bővíthetőek (Task kezelés). Akár félkész munkát, prototípusokat is meg lehet osztani ezen a felületen, így segítve a kapcsolattartást. 

Adobe Document Cloud: A Creative Cloud PDF dokumentumokra. Feladatkezelés, megjegyzés kezelés is van benne, különböző jogosultságokat is be lehet állítani a használatakor. Használható index fájlok tárolására, így a keresés (az Acrobat asztali szoftverrel) – is lehetséges, de a kollaboráció az elsődleges feladata a Cloud dokumentumoknak. 

Adobe Sign: Az Adobe elektronikus aláíró szolgáltatása, amivel a távol lévő aláírásra jogosult személy úgy írhat alá PDF dokumentumokat, hogy az jogilag érvényes lehet. (EIDAS szabályozás) 

Az elektronikus aláírás útja követhető, lehetséges több aláíró megjelölése is, így a döntés előkészítéstől kezdve nyomon lehet követni a dokumentum aláírásait. 

Adobe Kollaboráció: Ezek könyvtár alapú munkamegosztást nyújtanak akár a világ távoli helyein élő kreatívoknak is. Ugyanazon a projekten akár több ember is dolgozhat (fotós, grafikus, tördelő, web designer,…) a különböző szoftverek segítségével. Az egyes részleteken eszközölt változások valós időben megtörténnek a fő projekten is. 

Corel kollaboráció: A Corel 2020 újdonsága, az Adobe Creative Cloudhoz hasonló kollaborációs újdonságokkal. 

Mindjet: Ez egy mindmapping (projekt tervezéshez, ötleteléshez) használható eszköz, fejlett kollaborációs eszköztárral. 

JetBrains Space: Nem egy egyszerű SLACK alternatíva, hanem minden egyes JetBrains eszközbe integrálható fejlesztői chat és kollaborációs eszköz, GIT támogatással, forráskód megosztással. 

Extensis TeamSync: Az extensis fontkezelő szoftverének csapat (projekt) alapú megosztására szolgáló eszköze. 

Központilag menedzselhető védelmi szoftverek: Védelem vírusok, ransomware szoftverek, hackertámadások és trójaiak ellen. Bitdefender, Mcafee, Eset. A rendszergazda akár a távoli számítógépen is aktiválhatja és aktiválhatja a szoftvert, hatással tud lenni a távoli számítógépen zajló folyamatokra, így még csírájában leállíthatja a káros eseményeket. 

Köszönjük az összefoglalót! Még egy kérdés a végére: mit tanácsolsz most a vezetőknek?

Fontos, hogy megőrizze mindenki a lelki nyugalmát és pozitív szemléletét. Mindannyian félünk ettől az egésztől mert ismeretlen számunkra, de fontos, hogy azimmunrendszerünket is erősítsük. Ami segít, a mozgás, jó étkezés, sport, napfény, jó alvás, pozitív gondolkodás. Mindezek rendszeres végzésével, fokozásával, minden nap egyre jobb lesz. Ennek az időszaknak is vége lesz egyszer.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts