“Ezt a tempót kizárólag a sebességet váltó vezetők fogják tudni tartani” – interjú a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával, Hajnal Ádámmal

Milyen fiatal vállalkozóként érvényesülni a mai üzleti környezetben? Egyáltalán hogyan boldogulnak majd a jövő döntéshozói ebben a felgyorsult világban? Az alábbi interjúban többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Széchenyi Klub új elnökségi tagjával, Hajnal Ádámmal.

Ádám, a Te meglátásod szerint mi az a három tulajdonság, amivel egy jó vezetőnek mindenképp rendelkeznie kell?

Hajnal Ádám: Számomra a legfontosabb tulajdonságok egy vezető tekintetében a példamutatás, a kitartás, és a karizma. Ezek nélkülözhetetlenek a hatékony és inspiráló vezetéshez.

Miért pont ezeket a tulajdonságokat említetted? Miért olyan fontosak ezek számodra?

H.Á.: A példamutatás kulcsfontosságú, mert egy vezetőnek minden helyzetben önazonosnak kell maradnia és magabiztosságot kell sugároznia. A kitartás a saját karakteremből fakad, nem adom fel könnyen. A karizma pedig segít az emberek előtt való hatékony fellépésben, és abban, hogy pozitív hatást gyakoroljak másokra.

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a fiatal vezetők “csoportjába” tartozol. Mit gondolsz, miben kellett a legtöbbet fejlődnöd, amióta döntéshozóvá váltál?

H.Á.: Szerintem a korábban már említett karizma tekintetében kellett a legtöbbet fejlődnöm. Kezdetben nem éreztem magam elég magabiztosnak a nyilvános szereplések alkalmával, ez viszont elengedhetetlen egy vezető számára. Megtanultam, hogy a karizma nem csupán természetes adottság, hanem olyan készség is, amit lehet fejleszteni és finomítani a tudatos gyakorlás és az önismeret által. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek során komoly lépéseket tettem előre ebben a tekintetben, és ami szintén fontos, hogy megtanultam felvállalni a kevésbé népszerű, mégis fontos szituációkat és döntéseimet is!

Ha már az előbb szóba került a fiatalság, az Y és Z generációs vezetők esetében sokak szerint komoly nehézséget jelent a “túlpörgés” problémája. Te mennyire tapasztalod magadon ezt a jelenséget?

H.Á.: Rátapintottál a lényegre (nevet). Nagyon-nagyon pörgős ember vagyok, gyakorlatilag képtelen vagyok teljesen megnyugodni. Ennek az az árnyoldala, hogy az ember sokszor nem találja a fókuszt, és bizonytalan abban, mibe érdemes valós energiát fektetnie. Ez sajnos rám is igaz, de szerintem ebben is nagyon sokat fejlődtem. Igyekszem mindig rendezni a gondolataimat, a cég, illetve a munkatársaim felé pedig úgy kommunikálni az ötleteimet, hogy mindenki tudja, mit és hogyan kell csinálni.

Térjünk át egy másik témára! A céged, az Alias Innovations szoftverfejlesztéssel foglalkozik, ennek okán fokozottan ki vagy téve az AI és a digitalizáció miatti változásoknak. Hogyan látod a jövő technológiai kihívásait a vezetők és a vállalatok szempontjából?

H.Á: A digitális átállás és az AI terjedése kulcsfontosságú lesz a jövő vállalatai számára. Az egyik legnagyobb kihívást az emberek hozzáállása jelenti. Sokszor tapasztalom, hogy a munkavállalók picit irtóznak ettől az újítástól, ami akadályozza a technológiai fejlődést. Ezért fontos, hogy mint vezetők, megfelelően kommunikáljuk és oktassuk a munkatársainkat arról, hogy ezek az új eszközök hogyan segíthetik, és miként tehetik hatékonyabbá a hétköznapjaikat. Az oktatás és a tudatosság növelése a digitális eszközök használatában kulcsfontosságú lépés a sikeres átálláshoz. Az edukációs programok és a folyamatos tanulás elősegíthetik az emberek készségeinek fejlesztését, így könnyebben alkalmazkodhatnak az új digitális környezethez.

Apropó jövő, szerinted milyen kihívásokkal kell majd megküzdenie a holnap vezetőinek?

H.Á.: A világgazdaság rendkívüli módon változik, és ezt a tempót kizárólag a sebességet váltó vezetők fogják tudni tartani. Például óriási kihívás lesz a nehezen mozdítható rendszerek gyors átalakítása. Úgy gondolom, hogy azok, akik még az építkezési fázisban vannak, sokkal tudatosabban fognak erre fókuszálni. Én még ebben a helyzetben vagyok, úgyhogy szerencsésnek tartom magam, mert ezekkel a dolgokkal együtt tudok élni és dolgozni, illetve egy változó környezetben szocializálódom.

A jövőből kicsit kanyarodjunk vissza a jelenbe, egész pontosan a Bizalmi Körhöz. Számodra mi a legfontosabb ebben a közösségben?

H.Á.: Szerintem a Bizalmi Kör óriási értéket képvisel, ezen belül is a vezetői networkinget emelném ki! Fiatal vállalkozóként nekem külön öröm, hogy más, nálam tapasztaltabb vállalkozókkal beszélhetek, és gyakorlatilag évszázados tudást képesek nekem átadni. Mindezek mellett szoftverfejlesztőként különösen szimpatikus az, hogy a Bizalmi Kör esetében egy nagyon profi és átgondolt digitális fejlesztési koncepciót látok megvalósulni, ami például az applikációban is tetten érhető.

Nemrégiben a Széchenyi Klub elnökségi tagja lettél. Mi az a specifikus dolog ami miatt ennyire fontos számodra ez a klub?

H.Á: Imádom, hogy ennyire sokszínű. Ez azt jelenti, hogy ebben a klubban a betonozótól az éttermesen át egészen a szoftverfejlesztőig minden piaci szereplő képviselteti magát, és borzasztó érdekes látni azt, hogy ettől függetlenül a problémák egyébként nagyon hasonlóak. 

És Te szoftverfejlesztőként mondjuk egy éttermestől tudsz olyan tippeket kapni, amit felhasználhatsz a céged működése során?

H.Á.: Abszolút, ez benne a szép. Például sok éttermesnél látom, hogy a különböző teljesítményértékelő vagy motiváló elemeket nagyon tudatosan építik bele a rendszerükbe. Ilyen szempontból a szoftverfejlesztő is hasonlóan működik, mint a felszolgáló. Az embert ugyanúgy motiválni kell, és ugyanazok a pszichológiai elemek működnek itt is, és ott is. Ennél fogva rengeteg tudásra tehetek szert más szektorok vállalkozóitól is.

Mi motivált abban, hogy elvállald az elnökségi pozíciót?

H.Á.: Több okot is ki tudok emelni! Egyrészt szeretném a lehető legtöbbet támogatni a klubtagokat, legyen szó a szoftverfejlesztési tapasztalatomról, de ugyanígy mondhatnám az emberi oldalt is. Ha mondjuk egy év múlva kapnék néhány olyan visszajelzést, ami szerint sikerült segítenem néhány klubtársamnak, akkor már nagyon boldog lennék! Emellett pedig még egyszer szeretném kiemelni azt, hogy a Bizalmi Kör digitális stratégiáját tényleg nagyon sokra tartom, sőt, példaértékűnek találom! Én pedig szeretem a támogatni a jó példával szolgáló vállalkozásokat!


Ha szeretnél a leginnovatívabb cégvezetők közé tartozni, vendégként eljönni valamelyik eseményünkre ne habozz, töltsd ki az alábbi űrlapot és visszahívunk!

Érdeklődési űrlap

Recommended Posts