Ahol eddig hiány volt a munkaerőből, ott most könnyen túlkínálat jelentkezhet

Sajnos nehéz kiszámolni, hogy a koronavírus miatt milyen hosszúságú túlélési időszakra kell felkészülni. Ebben a helyzetben csak az a cég maradhat életben, ahol képesek döntéseket hozni, és törekednek a rugalmasságra. Sok minden fog megváltozni, ahol eddig hiány volt munkaerőből, ott most túlkínálat jelentkezhet.

  • Hogyan reagálnak most a gyárak?
  • Hogyan változik a munkaerőpiac?
  • Milyen új lehetőségek vannak?

Stasztny Viktorral, a M.E.N.T.O.N Jobs tulajdonosával beszélgetett Gangel Péter, a munkaerőpiac jelenlegi nehézségeiről, illetve várható alakulásáról:

A Ti cégeteket hogyan érinti a koronavírus következtében kialakult helyzet?

Nagyon súlyosan érint minket is. A turizmus és vendéglátás ágazata után mi vagyunk a következők a frontvonalban. Az elmúlt hetekben 10%-ra esett vissza a forgalmunk.

Milyen konkrét intézkedéseket vezettetek be a szituáció kezelésére?

Muszáj volt lépnünk, ezért felmértük a büdzsét, illetve a működési költségeinket. Amivel sajnos nem tudunk kalkulálni, hogy mikor áll vissza majd a gazdaság teljesen. Tehát nem lehet kiszámolni, hogy milyen hosszúságú túlélési időszakra kell felkészülnünk.

Merthogy a 2008-as válságnál összetettebb a helyzet. Ugyanis most egy egészségügyi problémával nézünk szembe, ami viszi magával a gazdasági vonatkozásokat is. Vagyis komoly problémát és dilemmát jelent a kérdés, hogy egyáltalán engedjük-e termelni a dolgozókat.

Ti ugye sok gyártóhoz közvetítetek. Mit látsz, hogyan reagálnak?

Hogy egy konkrét példát vegyünk, az Audi esetében a dolgozók szabadságra mennek. Kvázi egy szabadságot fizetnek tehát, így a munkaerőt nem kell elküldeni.

A turizmus teljesen megállt, és ez teljesen új helyzetet fog teremteni. Nyugaton sok magyar dolgozott kint, ezért komoly mennyiségű munkaerő áramlott be hozzánk keletről. A kettő most találkozik majd az országban, ami túlkínálatot okoz a piacon. Ahol most hiány volt munkaerőből, ott most könnyen túlkínálat jelentkezhet.

Van-e olyan, aki a jelen helyzetben fogad munkaerőt?

A boltokban üresek a polcok, ezért nekik még több munkaerőre van szükségük. De vehetjük példaként a lisztkészítést is, ahol muszáj pörgetni a rendszert. Ennek megfelelően mi sem tétlenkedtünk, és több száz megkeresést folytattunk ezekben az ágazatokban segítő szándékkal.

Hogy látod a jövőt? Lesznek-e strukturális változások a munkaerőpiacon?

Biztosan lesznek olyan szereplők, akik nem tudják átvészelni ezt a helyzetet. Várható még érintkezés kiküszöbölésének az igénye, ezért az online rendszerek nagyobb teret nyerhetnek. Mindezek mellett az online aláírás, vagy a távolról köthető rugalmas szerződések iránti kereslet is megnövekedhet.

Mi az, amit most tanácsolnál cégvezetőknek?

Szerintem most a legnehezebb a döntések meghozatala a munkaerő jövőjével kapcsolatban. Komoly felelősséggel jár ugyanis döntést hozni róla, hogy mikor, mennyire legyünk szociálisak. Gondoljunk csak bele, döntést kell hozni két ember között, ki menjen és ki maradjon. Az a cég maradhat ugyanakkor életben, aki döntéseket fog hozni, és képes megőrizni a rugalmasságát.

Nálatok milyen új utak és lehetőségek vannak?

Mivel az alap ügyfélkörünk jó része nem igényel munkaerőt, ennek megfelelően igyekszünk azoknak segíteni, akik hajtanak és pörögnek, de nincs most kapacitásuk interjúzni és toborozni. Emellett pedig kértünk listát szállodák esetében a dolgozókról, és az összes munkavállalót felkerestük. Felmértük ki mit vállalna el, egy jó részének pedig van alternatíva a munkához jutásra.

Te hogy bírod a nyomást, a jelen helyzetet?

Szerencsére a magánéletemben jó támogatást kapok, ez sokat segít. Továbbá ilyenkor jön a tulajdonostárs, miközben a kollégáim részéről hihetetlen lojalitást és odaadást tapasztalok. Ez éltet most, velük beszélni, ugyanis most csodákat tesznek. Most ismerem meg, hogy hol van a teljesítőképességük határa.

Van-e benned még bármilyen gondolat?

Egy fontos gondolatom maradt még. Az elmúlt években a piacon túl sok lehetőség volt, emiatt sajnos akadt az álláskeresőknek egy rétege, aki nem értékelte a lehetőségeket eléggé. Remélem, hogy ők most kicsit átértékelik a hozzáállásukat az álláskereséshez. Sok minden változik most, ezért lesz fontos gyors döntéseket hozni, közben pedig megőrizni a rugalmasságunkat.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts