Amikor kis lassítás segítségével lehet a legkisebb áldozattal túlélni a helyzetet

A koronavírus járvány következtében kialakult gazdasági helyzetben ideje újragonlni az üzleti tervünket, és konkrét lépéseket tenni a túlórák nélkül is hatékony működés megvalósítására. Belülről kell indítanunk a változásokat, emellett pedig időnként a lazítás fontosságáról sem szabad megfeledkezni.

  • Mit történik most a piacon?
  • Mit lehet tenni, hogy a lassulás vége ne a leállás legyen?
  • Mit lehet tenni a szolgáltatóiparban?
  • Cégvezetők, hogyan tudnak egymásnak segíteni?

Krnács Péterrel, az ÉSK Innovációs Kft. ügyvezetőjével beszélgetett Gangel Péter:

Nálatok mi a helyzet, Ti mit érzékeltek most?

Először is iszonyatos pörgés volt a héten. Sok olyan feladatot elvégeztünk, amit az elmúlt hónapokban kellett volna. Ösztönös módon fel volt készítve a cégünk egy távmunkára, a home office-ra. Tervezéseknél a munkaidő 20%-át egyébként is home office-ban lehetett már tölteni nálunk.

A kivitelezéseknél sokkal inkább a gazdasági környezet változásából fakadó problémákkal szembesülünk. Az építőipari készlethiányok, az árfolyamok változása, valamint az árak növekedése okoz nehézségeket. Nem lehet betont kapni, a fizetési határidők leszűkültek.

Menedzselnünk kell ezeket a helyzeteket, a megvalósítást, valamint a jogi kérdéseket is. Mi számít vis maiornak, és mi nem minősül annak. Nekünk most mindent el kell követnünk a határidők teljesítéséért. Ez napról napra követel meg intézkedéseket.

Ez azt is jelenti, hogy egy cégvezetőnek ma folyamatosan készenlétben kell lenni?

Abszolút. Személyes tapasztalat, hogy első alkalommal dolgozom én is home office-ban, és sokkal hatékonyabb lett a munkavégzésem. Most nincs utazás és fejben átállás két meeting között, ezt meg kell oldani. Koordinálni kell továbbá azt a helyzetet, hogy most a család is otthon van.

Az ÉSK Innovációs Kft. mellett az egyéb érdekeltségeimet is menedzselnem kell. Külföldi befektetőkkel komoly export-import indult be olyan hiánytermékek forgalmazásával, ami plusz leterheltséget jelent.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy egy esetleges lassulást követően miként ne álljon meg a cégünk?

Iszonyatosan túl voltunk pörögve, és a teljesítőképességünk határát súroló határidőkkel dolgoztunk a koronavírus előtt. Nincs még itt az ideje a következtetések levonásának. Ilyenkor a megoldások kellenek, utána majd levonjuk a konzekvenciákat, és újabb intézkedéseket hozunk.

Gyanítom, hogyha nem is egyből, de változni fog a világ. Remélem, hogy egy kicsit lassulni tudok majd. Olyan szintű volt a leterheltségem, hogy a telefon használatot is limitáltam. Ki fogom tolni a határidőket, racionálisan fogom elvállalni őket. Véleményem szerint kulcsfontosságú lesz a túlórák nélkül is hatékony működés megvalósítása. Több időt kell fordítani a családra.

Számítasz-e komolyabb innovációkra, változásokra?

Szerintem magunkban kell elkezdeni a világ alakítását, vagyis ha mi változunk, abból tudunk változtatásokat is eszközölni. Képletesen szólva egy vágány, egy váltó lesz majd véleményem szerint arrébb állítva. Nem hiszem, hogy ettől majd mindenki észhez fog térni. De lesznek kis szigetek, amelyek változásokat indíthatnak el.

” Nincs még itt az ideje a következtetések levonásának. Ilyenkor a megoldások kellenek, utána majd levonjuk a konzekvenciákat, és újabb intézkedéseket hozunk.”

Szerinted mi kell ahhoz, hogy a szolgáltatóiparban ne álljanak le teljesen cégek?

Nem mindegy, hogy milyen áldozatok mentén intézkedünk. Újra kell gondolni az üzleti tervet. Más határidőket kell szabni a folyamatoknak. Újra kell gondolni a bevételek és kiadások alakulását. Ahol erre lehetőség van, ott újra kell tárgyalni a vállalási határidőket, adott esetben szerződés kiegészítésekkel kell élni, vagy le kell ülni a munkatársakkal, és át kell beszélni az együttműködés feltételeit. Ma azt mondom, hogy egy kis lassítás segítségével lehet a legkisebb áldozattal túlélni a helyzetet.

Mit látsz, a cégvezetők hogy tudnak most egymásnak segíteni?

Az egyik gondolatom ehhez az online tér, mert ott remekül lehet kapcsolatokat tartani. Meglévő mastermind csoportoknál sokat segítenek az online lehetőségek. Nem is annyira a konkrét tanácsok terén, hanem az érzések és tapasztalatok megosztásán keresztül.

Szélsőséges üzleti helyzetek vannak, az egészen elkeserítőtől azokig a példákig, akiket most még nem érintenek érzékenyen az események. Jó volt találkozni, és azt beszéltük meg, hogy sűríteni fogjuk az alkalmakat.

A másik gondolatom Hofi Géza Lazítani című számára vonatkozik, ami sokszor jutott eszembe az utóbbi időben. Véleményem szerint most egy kis lazításra van szükségünk. Bízom benne, hogy minden rendben lesz, és optimistán tekintek a jövőbe.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts