Mindenre rálát a NAV?!

Sárospataki Alberttel a Billingo online számlázási rendszer ügyvezetőjével röviden átvettük, mit is kell tudni a jelenlegi szabályozásról. Olyan szigorításokról beszélhetünk, melyek csak nehézségekkel járnak vagy esetleg lehetőségként, segítségként is tekinthetünk a NAV lépéseire?

Határidők, összeghatárok

  • 2020. július 1-től a 100.000 forintos áfahatár eltörlésre került. (Innentől már nem csak azokat a számlákat kell beküldeni a NAV-hoz, amelyekben a  felszámított áfa ezt az összeget eléri, vagy meghaladja.)
  • 2021. január 1-től a magánszemélyek és a külföldi vállalkozások, külföldi szervezetek számára kiállított számlákat is kötelesek beküldeni a vállalkozók az Adóhatóság rendszerébe.
  • a NAV tájékoztatása szerint 2020.szeptember 30-ig nem bírságolják meg az adatszolgáltatási kötelezettséggel összefüggő mulasztások miatt azt a vállalkozást t, aki (amely) korábban nem volt kötelezett az adatszolgáltatásra, és legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrált a NAV online számlázó rendszerébe.

De mit jelent mindez a gyakorlatban? Mostanra sok vállalkozó tért át az online számlázásra. Az ilyen típusú programokat egyszerű összekötni a NAV rendszerével és fontos kiemelni, hogy az automatikusan bemenő adatok mind olyanok, melyeknek valóban be is kell menniük. Azaz jelen esetben csakis az olyan számlákról beszélünk (2021. január 1-ig) melyeket a vállalkozás belföldi-, áfaalanynak, belföldön teljesített ügyletről állít ki.

„Mégis, számos vállalkozó még most is a hagyományos számlakiállítást részesíti előnyben. Többen félreértették a szeptemberi határidőt, amiből kitűnik, hogy a kommunikáción van mit javítania az Adóhatóságnak. Tapasztalataink szerint sokak inkább kivárnak szeptember 30-ig, sőt, akiket a január 1-i határidő érint, várhatóan csak év végén térnek majd át az online számlázó rendszer használatára.”

– mondja Albert.

A kézi számlázás nehézségei

Azon túl, hogy dupla adminisztrációt kell végeznie annak, aki nem tért még át a hagyományos számlázásról az online rendszerekre, egyéb kihívásokkal is számolnia kell.

  • azoknak a számláknak az adatait, amelyekben a felszámított áfa összege nem éri el az 500.000 Ft-ot a kiállítás napját követő  4 napon belül kell feltölteni a NAV rendszerébe.
  • ha a számlában felszámított áfa összege eléri, vagy meghaladja az 500.000 Ft-ot , akkor a feltöltést legkésőbb a kiállítást követő  napon meg kell tenni !

Amennyiben a megadott időkeretet túllépi a vállalkozó komoly büntetést kockáztat. Magánszemély esetében 200.000 forint per számla, cég esetén akár 500.000 forint per számlás bírságot is kiszabhatnak.

Azoknak tehát, akik kézi számlatömbben gondolkodnak, fontos üzenet, hogy időszerű az áttérés.

Az online rendszer előnyei

A jogszabálytól függetlenül is időszerű az átállás, ugyanis online számlázással rengeteg plusz adminisztrációt spórolhatunk meg! Míg a kézi számlatömb esetében sokszor felmerülnek még postai költségek, nem beszélve a ráfordított plusz időről, addig az online számlázás esetében akár már egy e-maillel elintézhető a számla elküldése.

  • Online számlázó rendszer használatakor automatikus az adatszolgáltatás.
  • Ha a partner nem egyenlíti ki a számlát a megadott határidőre, a rendszer automatikusan kiküldi a fizetési felszólítást.

Így segít a Billingo online számlázási rendszer

A Billingo több szoftverrel is szinkronizálva lett. A NAV mellett egyebek közt különböző könyvelő szoftverekkel, webáruházakkal, CRM-ekkel. A rendszernek több mint 50 integrációja van, így rengeteg adatelemző feladatot futtathatunk rajta keresztül. Akinek Billingo számlázási rendszere van és összekötötte a NAV számlarendszerével, annak nincs teendője, a szoftver elvégzi a szükséges beállításokat, módosításokat.

Ezen felül a Billingo egyfajta információs rendszerként is működik. Sárospataki Alberték azon dolgoznak, hogy a rendszer segítségével a vállalkozók jóval könnyebb helyzetbe hozhassák magukat.

Nehézség vagy lehetőség?

Mindenki hajlamos úgy tekinteni a NAV lépésére, mint felesleges nehezítésre, önkényes információszerzése, melynek lényege, hogy az Adóhatóság valós időben rálásson a cégek életére. Ugyanakkor a megfelelő szoftver használatával ez az újítás számos lehetőséget rejt magában. Miről van tehát szó valójában?

  • A NAV-hoz beérkező számlákat a Billingo rendszere vissza tudja húzni a saját céges online számlarendszerbe. (Azaz például egy tankoláskor kapott számlát, amiről még nem is tudsz, a Billingo egyből szinkronizálja, amennyiben erre engedélyt adsz a NAV online számlarendszerében.)
  • Olyan szolgáltatások építhetőek ennek az új lehetőségnek köszönhetően, melyek könnyebbé teszik egy átlátható cég kialakítását, azaz sokkal hamarabb láthatod saját céged adatait, mint bármikor korábban.
  • Az elkeveredett bejövő számlák problémájára is megoldást kínál.
  • A cégvezetők #realtime láthatják cégük cash flow helyzetét. 
  • Kiszűrheted, ha illetéktelenül állítottak ki számlát a cégedre, ami egy adóellenőrzéskor nagy előny!
  • Az új rendszerrel képesek lehetünk valós idejű hitelajánlatokat tenni, de könnyebbé válik a faktorálás is.

„Arra biztatom a vállalkozókat, hogy ha még nem álltak át az online számlázásra, tegyék meg mielőbb, mert egyszerűbbé válik az életük. Egy ilyen rendszer telefonról is megnyitható és sokkal átláthatóbban működtethető. A vállalkozást ma már abszolút át lehet terelni digitális felületre. Ezen kívül pedig elmondható, hogy telefon többször van nálunk, mint számlatömb.”

 – Sárospataki Albert

Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts