“Nem létezik rossz döntés, csak ha nem döntesz”- interjú a Duna Klub új elnökségi tagjával, Kalocsai Zsolttal

Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary elnök-vezérigazgatója nemrégiben csatlakozott a Duna Klub elnökségéhez. Ennek apropóján nemrégiben interjút készítettünk vele, amelyben a vezetői lét kihívásairól, a Bizalmi Kör értékeiről, illetve az elnökség feladatairól is beszélgettünk.

Zsolt, ha azt mondom, hogy vezető, neked mi ugrik be először?

Kalocsai Zsolt: Kormányos. 

Jól gondolom, hogy az előbbi válaszod a vitorlás múltadból ered?

K.Zs.: Igen, jól! Ugyanis a hajóban is a kormányos hozza meg a végső döntéseket, és nyilván ezért vállalnia kell a felelősséget, de ugyanígy használhatnám a karmester kifejezést is, ugyanakkor a háttérben mindig egy jó csapat dolgozik.

Szerinted melyek a vezetői lét legspecifikusabb nehézségei?

K.Zs.: Szerintem a legnagyobb kihívás az, hogy folyamatosan döntéseket kell hozni egy nagyon gyorsan változó világban. Nem létezik rossz döntés, csak ha nem döntesz. Első számú vezetőként gyakran egyedül kell elhatároznunk magunkat valami mellett, még akkor is, ha a végkimenetel meglehetősen bizonytalan. Sokszor te állsz a sor végén, amikor el kell dönteni, hogy A vagy B, esetleg C irányba indulunk el.

A Bizalmi Kör rendezvényein mostanában egyre többször hangzik el a vezetői magány kifejezés, az előbb Te is említetted, hogy sokszor egyedül kell meghozni nehéz döntéseket? Te hogyan birkózol meg ezzel a jelenséggel?

K.Zs.: Nyitott vezető vagyok, sokak véleményét meghallgatom és megfontolom. A cégem menedzsmentjében és a Bizalmi Körben is ez a hozzáállás segít. A jó döntések és a magány elleni küzdelem okán is hasznos a mások véleményének meghallgatása. Ez a módszer nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a Mastermind-találkozókon működünk. Meghallgatjuk sok tapasztalt ember álláspontját, véleményét, és nem egy esetben megoldást is kapunk a megoldásra váró feladatokra. Ez az attitűd egyébként a vezetői magány tekintetében nagy segítséget nyújt. Egyrészt egy vezetőnek néha kapaszkodóra van szüksége, ha ezt nem kapja meg, akkor ténylegesen magányos lesz, ez pedig oda vezet, hogy várhatóan egyedül, és rossz döntéseket fog hozni, hiszen túlságosan sok faktorral kell számolnia. Tehát összefoglalva, a vezető nagyon sokat tud tenni azért, hogy ne legyen magányos: kell hozzá nyitottság, és szükséges a megfelelő kapaszkodók megtalálása. Ennek a forrása lehet belső vagy éppen külső tényező is, mint például a Bizalmi Kör Mastermind-találkozói.

Te le tudod vetkőzni magadról a vezetői szerepet a magánéletedben?

K.Zs.: Nekem személy szerint ezzel nincsenek különösebb nehézségeim, de a vezetői létet teljesen levetkőzni nagyon nehéz. Otthon néha emlékeztetnek, hogy nem a kollégáim között ülök, és a családom nem egy menedzsment (nevet).

A vezetői kihívások után kanyarodjunk át a Bizalmi Körre. Számodra mi a klub legfőbb értéke?

K.Zs.: A Bizalmi Kör szerintem számos fontos értéket képvisel! Képzeld, én az elején nem akartam csatlakozni, de végül addig győzködtek, míg be nem léptem, és bátran állítom, hogy ez egy fantasztikus döntés volt, ugyanis nagyon sok hasonszőrű emberrel találkoztam! Ezektől a különböző tapasztalatokkal rendelkező profi vezetőktől pedig borzasztó sokat lehet tanulni, nagyon-nagyon sok ötletet és inspirációt tudunk kölcsönözni egymástól. Én ráadásul a különböző Bizalmi Körös eseményeken fel is töltődöm! Jó példa erre, hogyha egy kicsit fáradtabban megyek el egy Mastemind-találkozóra, és látom azt, hogy egy teljesen más iparágban dolgozó résztvevő izgalmas és jó ötleteket oszt meg velem, akkor ebből plusz energiát tudok meríteni, ez pedig rendkívül üdítően hat rám.

Szerinted mi a legfontosabb pozitívum, amit a Bizalmi Kör-tagsággal nyertél?

K.Zs.: Ha csak egy dolgot lehet mondani, akkor biztosan az új barátságokat teszem az első helyre!

Apropó tagság, 2024 márciusától a Duna Klub elnökségi tagja lettél.

K.Zs.: Így van!

Miért volt fontos számodra, hogy csatlakozz az elnökséghez? Mi motivált a leginkább?

K.Zs.: Erre a kérdésre több válaszom is van! Egyrészt nagyon motiváló számomra, hogy aktívan segíthetek az új tagoknak a közösségbe való beilleszkedésbe. Mivel elég nyitott személyiség vagyok, szeretnék nekik támogatást nyújtani. Ezen kívül láttam azt, hogy kik lesznek benne az elnökségben, és örömmel láttam, hogy olyan társakkal tölthetem el az elkövetkezendő egy évet, akikre bármikor számíthatok!

Mik a leghangsúlyosabb céljaid az elnökségi ciklusod alatt?

K.Zs.: Én azt szeretném látni, hogy van egy jó stratégiánk, van egy jó célunk! Nem feltétlen az exponenciális bővülést kell megcélozni, hanem inkább a minőségre kívánunk összpontosítani. Emellett nyilvánvalóan arra is lesz ráhatásunk az elnökségen belül, hogy a klubnak mi legyen a programja, milyen irányba haladjunk, vagy épp kik csatlakozzanak hozzánk. Ismerve az elnökségi társaimat, az ő ars poeticájukat, úgy gondolom, hogy az elkövetkezendő időszakban még színesebbé tehetjük a Duna Klub közösségi életét!

Ha egy év múlva megkérdeznélek arról, hogy milyen sikereket értetek el, milyen válasszal lennél elégedett?

K.Zs.: Arra lennék büszke, hogyha a tagság teljes mértékben ismerne, és fordítva is ugyanígy lenne. Emellett komoly elégedettséggel töltene el, ha sokaknak tudnék segíteni, bármiről is legyen szó. Ezt egyébként eddig is megtettem, függetlenül attól, hogy nem voltam elnökségi tag.

Végezetül pedig nagyon boldog lennék, ha elmondhatnánk, hogy ez a klub az egyik legjobban működő és legösszetartóbb közösség a Bizalmi Körön belül!


Ha szeretnél a leginnovatívabb cégvezetők közé tartozni, vendégként eljönni valamelyik eseményünkre ne habozz, töltsd ki az alábbi űrlapot és visszahívunk!

Érdeklődési űrlap

Recommended Posts