Hogyan maradjunk pénzügyileg stabilak a jelenlegi bizonytalan helyzetben?

Jelenleg kulcskérdés, hogy a pénz útján mennyire vagyunk képesek fenntartani az egyensúlyt. A cashflow szemlélet a lényeges, vagyis tisztán kell látnunk a bevételi és kiadási oldalt. Gondoskodnunk kell tehát a likviditásunkról, hogy célorientáltan, kapitányként legyünk képesek kormányozni a vállalkozásunkat.

Patvaros Istvánnal, a Cashflow Mágnes tulajdonosával beszélgettünk a koronavírus válság következtében fennálló helyzet pénzügyi aspektusairól:

Mesélj egy kicsit, benneteket hogy érint a kialakult helyzet?

Minket leginkább izgalmasan érint a kialakult helyzet. Normál esetben teljesen offline tartjuk a programjainkat és oktatásainkat, tehát komoly döntéseket kellett hoznunk két hete. A munkatársaimmal mi is alkalmazkodtunk a körülményekhez, és átálltunk otthoni munkavégzésre.

Segítesz kicsit értelmezni, hogy pontosan mi történik most körülöttünk?

Első körben picit a likviditásról beszélnék annak érdekében, hogy pontosam megértsük a jelenlegi helyzetet. Jelenleg mindenki tartalékol, bizonytalan és nem látja, hogy mit hoz a holnap. Nem ismert, hogy a termelékenységet meddig lehet folytatni, és azt sem látni, hogy a pénztermelő képesség tőke formájában mikor jelentkezik majd. Sok iparágban már nem is működik a termelés, úgyhogy ott még fontosabb a likviditás területe.

Jelenleg kulcskérdés, hogy a pénz útján mennyire vagyunk képesek fenntartani az egyensúlyt. Aki eddig nem foglalkozott kiemelten a likviditás kérdésével, annak kimondottan javaslom ezt a második negyedévre.  Azt kell most tisztázni, hogy mikor, milyen bevételekre számíthatunk? Mi most az egyenlegünk? Amennyiben bármit mozgósítani kell, mennyi pénzhez tudunk most jutni? Tudunk-e forráshoz jutni akár hitelkeret segítségével?

Fontos ezeket a kérdéseket tisztázni a váratlan meglepetések kiküszöbölése végett. Érdemes első körben egyeztetni a kontrolling osztállyal, illetve a könyvelővel a cashflow szemléletű bevételi és kiadási oldalunkat a következő 90 napra. Most a cashflow szemlélet a lényeg. Mikor, honnan és mennyi pénz érkezik be fizikailag, illetve mennyit kell kiadni?

Mondasz néhány gondolatot a banki hitelkeret lehetőségéről?

A jelenlegi helyzet a bankok számára sem áldott állapot, magánszemélyi oldalról gyakorlatilag senki nem akar hitelt felvenni, ezért minden bizonnyal készségesen állnak rendelkezésre. Folyószámla hitelkeretet nyugodt szívvel kérhetünk a bankunktól. Az ügyintéző rá fog érni, fel fogja venni a telefont, és időpontot is szívesen biztosít a számunkra.

Komplex témákban, nagyobb horderejű beruházás kapcsán, vagy a növekedés hitelprogramban most nem érdemes gondolkodni. Sokkal inkább az élő munka által megtermelt jövőbeni projekteket tudjuk csinálni.

Milyen attitűdöt javasolsz most a munkavállalók felé?

Őszintén kell tudnunk kiállni a munkatársak elé, hogy példát mutassunk. Emlékeztessük a kollégákat az otthon  töltött minőségi idő fontosságára, akár hasznos könyvek olvasásával, akár a gyerekeinkkel töltött játékkal vagy tanulással. Egyúttal a pénzzel való helyes bánásmódról is beszélgethetünk velük.

Alapvetően mindenki hozzáállásán és közös összefogásán múlnak a továbbiak. Munkavállalói szempontból is fontos a jó teljesítmény és a termelés, mert ezzel járulhat hozzá a cég fennmaradásához, vagyis a jövedelmének a zavartalan érkezéséhez.

A likviditásunk érdekében hol érdemes visszafogni a költéseinket akár magánemberként, akár céges szinten? 

Sajnos az emberekbe alapvetően kalibrálva van a költés, a havi kiadásaikkal pedig nincsenek tisztában. A helyzet magánemberként sem bonyolult jelenleg. Először is meg kell nézni, hogy mennyi pénzünk van bankszámlán, illetve megtakarítások formájában. Ezt írjuk fel egy lapra.

A következő lépésként gondoljuk végig, hogy április hónapban mire mennyit kell kiadnunk. Enyhítést jelent, hogy a szórakozásra, utazásra, vagy a gyerekek külön szakköreire most egyszerűen nem kell költenünk. Azokat a tételeket kell most végig venni, amelyek az alapvető életszínvonalunk biztosításához feltétlenül szükségesek.

Az összbevételből kivont összes kiadás értéke fogja kiadni az eredményünket. Ezt kell összevetnünk azzal, hogy az úgynevezett anyagi védettség témakörében hogy állunk. Vagyis a három, hat, vagy jobb esetben tizenkét hónapnyi megélhetésre elegendő likvid pénzünk rendelkezésre áll-e?

Hogyha nincs, akkor most tényleg arra kell költeni, amire muszáj. Egyéni felelősségünk, hogy pénzügyileg gondoskodjunk magunkról. A pénz szabályai között a 90=100 szabály a legfontosabb. Ha van százforintnyi bevételem, kilencvennél többet sose költsek el. A megtakarított tízforintnyi összeg pedig a tőkébe megy, így nem lesznek pénzügyi gondjaim időskorban.

Cégek esetében mi legyen a kiadások prioritási sorrendje?

Cégvezetőként mi legyünk az elsők a sorban, csakis így tudjuk a 90=100 szabályt a saját életünkben is alkalmazni. Az alapvető szükségleteinket meg kell oldani, és olyan életszínvonalat kell biztosítani a magunk számára, amelynek köszönhetően maximális teljesítményt tudunk nyújtani a céged élén, kapitányhoz méltó életvitelt folytatva. Természetesen nem a luxusköltésekről beszélünk, hanem a komfort érzetünket segítő tényezőkről.

A céges sorrend egyértelműen a bérekkel kezdődik. A második helyen az alvállalkozók, illetve szállítók állnak. Amennyiben a likviditásunk miatt átütemezésre van szükség, akkor üljünk le ezekkel a szereplőkkel, és beszéljük át a lehetőségeket.

Munkabérek, kiadások és a gazdaság működése kapcsán mi az, amit javasolsz a cégvezetőknek?

Most olyan dolgokra célszerű pénzt fordítani, amelyekre tényleg ki kell adni. A legfontosabb, hogy azt a bizonyos 10%-nyi megtakarítást félre tudjuk tenni, ez csak egy döntés kérdése. Ehhez pedig arra van szükség, hogy legyenek céljaink. A célok megléte cégvezetőként is fontos az életünkben, mert egyfajta erőforrásként hajtanak minket előre.

Magánemberként és cégvezetőként most arra kell fókuszálni, a pénzügyi helyzetünkkel tisztában legyünk, és tudjuk, mihez van lehetőség nyúlni szükség esetén. Fontos továbbá, hogy a termékünkért vagy szolgáltatásunkért igenis kérjük el az azért járó ellenértéket. Ne terheljük a cégünket feleslegesen túlzott mértékű ingyen szolgáltatással, vagy alacsony árréssel.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts