Válságban jobban felértékelődik a bizalom a szerződéskötéseknél is

A koronavírus válság időszakában sokkal inkább felértékelődik a bizalom jelentősége, és kulcskérdéssé válik, hogy miként lehet objektív alapon elnyerni egy potenciális üzleti partner bizalmát. Érdemes nyitottnak lenni a digitális megoldások iránt, mert segítenek áthidalni a most fennálló nehézségeket. Nem mellékesen olyan jogi biztonságot nyújtani a számunkra, hogy személyes találkozó nélkül is meg tudunk győződni a szerződéskötéshez szükséges dokumentumok megbízhatóságáról.

Dr. Romhány Gergely, a Trust Chain alapítója beszélgetett Gangel Péterrel, arról a szolgáltatásról, amellyel digitális formában is megoldhatók a bizalmon alapuló, hitelesített szerződéskötések:

Mesélsz magatokról egy kicsit?

Dr. Romhány Gergely vagyok, informatikai szakközgazdász, jogász hátterű üzletfejlesztési stratéga és vállalkozó. A cégünk a TrustChain Systems Kft. egy jogi innovációs cég. Mi azzal foglalkozunk, hogy olyan megoldást dolgozzunk ki a partnereink számára, amivel az adminisztrációs terheket és energiapazarlást csökkenteni tudják. 

Ez főként a jogi folyamatokat, szerződéskötéseket, aláírási procedúrákat érinti leginkább. Azt tapasztaltuk, hogy azok a klasszikus jogi, pénzügyi és üzleti folyamatok, amelyek régen egymást követték, most egy időbe csúsztak össze. Sokan emiatt utólag dokumentálják csak a folyamatokat, ami kockázatokat rejt magában.

A mostani időszakban a szolgáltatásunknak egy teljesen más aspektusa lesz érvényben, ugyanis a válság időszakban jobban felértékelődik a bizalom. Ahogy szokták mondani, a bizalmat kiérdemelni és elnyerni kell.

Mi azt kezdtük el kutatni, hogy miként lehet objektív alapon megszerezni egy bizalmat, illetve mik azok a sarokpontjai az üzleti működésünknek, amelyek egyébként bizalmat tehetnek egy ügylet mögé.

Mit gondolsz arról, miszerint a 2008-as bizalmi válsággal szemben most sokkal inkább egészségügyi válsággal nézünk szembe?

Teljes mértékben egyetértek vele. A tapasztalataink szerint most az okoz nehézséget, hogy a meglévő bizalmon alapuló ügyleteket tudjuk folytatni egy digitálisabb formában. Az úgynevezett busniess continuity plan fenntartása tehát a kulcskérdés. Azt látjuk, hogy az eddig kényelmi okokból halogatott digitális átalakulást most hirtelen mindenkinek meg kellett lépnie.

Melyik területek és cégek érintettek most ebben a kérdéskörben?

Sok megkeresés érkezik hozzánk munkaszerződés távolról történő aláírása, illetve megszüntetése kapcsán. Főként az idénymunkával kapcsolatos projekteknél jelent ez megoldandó feladatot, ahol akár száznál is több szerződésről van szó.

Szintén említhető a szállítmányozási és kereskedelmi szerződések esetén a teljesítési igazolások aláírása egy áru átadása vagy átvétele esetén. Emellett érintettek lehetnek még a könyvelők a kötelező leadások miatt, de az ügyvédi irodákat is említhetnénk.

Menjünk bele kicsit a konkrétumokba. Hogy néz ki a ti megoldásotok?

Annak idején azt a három vagy négy sarokpontot építettük fel, amelyeket érdemes legalább közvetett módon hitelesíteni, illetve amelyek kapcsán biztosítani lehet a bizalmat. Három – négy személyazonosítási pillérre helyeztük tehát a hangsúlyt, amelyek kapcsán külső szemlélők adnak hitelességet a folyamat létrejöttének. Erre már lehet építeni egy szerződéskötési biztonságot is.

Amikor 2016-ban a szolgáltatást elkezdtük kutatni, tervezni, fejleszteni, egy fő célunk volt. Olyan megoldást akartunk összerakni, amely globálisan tud egy olyan jogi biztonságot nyújtani a szerződéskötő felek között, hogy személyes találkozó nélkül is meg tudjanak győződni a szerződéskötéshez szükséges dokumentumok megbízhatóságáról.

Ezért nálunk valós idejű céginformáció van bekötve céganazonosítással, távoli azonosításon keresztül tudunk minősített elektronikus aláírást biztosítani a felhasználóink számára, ilyen módon pedig meg tudunk bizonyosodni az aláírók személyéről. Szerződést kötni csakis ezen azonosítási pontokat követően engedjük a feleket.

Egy olyan megoldást szerettünk volna létrehozni, amelyet az érintettek könnyen megértenek, a technológiával nem nekik kell foglalkozni, miközben a jogszabályok adta biztonság van mögöttünk.

Hogyan működik a Trust Chain a gyakorlatban? Miként kell ezt elképzelni?

A bejelentkezést követően bármilyen aláírásra váró dokumentumot fel tudunk tölteni. Amennyiben nem csak egyedül szeretnénk aláírni, akkor az érintett partnert meg tudjuk hívni a rendszerbe. Vagyis megtörténik az ő azonosítása is.

Hogyha a partnernek bármilyen más szolgáltatótól rendelkezésre áll minősített elektronikus aláírás, akkor az általunk kapott dokumentumot abban feltöltheti és aláírhatja.

Érkezett hozzánk egy kérdés, miszerint 5 millió forint feletti szerződések aláírhatók-e digitálisan?

Alapvetően bármilyen összegű szerződés aláírható minősített elektronikus aláírással online. Ami ennek korlátot szabhat, hogy az érintett felek milyen szintű felelősségbiztosítást várnak el ehhez a szerződéshez a bizalmi szolgáltatótól a háttérben.

Fontos leszögezni, hogy a minősített elektronikus aláírás a kézzel történő aláírással megegyező joghatású. Mindenképpen a minősített elektronikus eljárás mögé kell tenni a bizalmi szolgáltatók részéről biztosított feltörhetetlenségre, az időbélyeg biztonságára, a dokumentum sértetlenségére, valamint a személy azonosítására vonatkozó felelősségbiztosítás értékhatárait.

Jól értjük-e, hogy az online teljesítési igazolások, szerződések azonos értékűek a papíron, kézzel aláírt szerződésekkel? Lehetőség-e ez arra nézve, hogy a cégek gazdasági működése a jelen körülmények között is tovább menjen?

Igen, ez pontosan így van. Az online teljesítési igazolások, szerződések azonos értékűek a papíron, kézzel aláírt szerződésekkel. Persze indokolt esetekben nem árt, ha másfajta dokumentumokkal is alátámasztjuk a megállapodást. Például a kereskedelemben előnyös lehet, hogyha az átvett áruról van egy másfajta bizonyíték is.

Üzennél-e még bármit a cégvezetőknek?

Nem kell félni ettől a digitális transzformációtól, mert segítünk, amiben csak tudunk. Azt tudom még javasolni, hogy tekintsük át alaposan, hogy milyen területen van szükségünk, pontosan milyen típusú digitalizációra.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts