Élénkül a gazdaság: 0.1 – 0.5% közötti kamatozású hitelek érkeznek!

Pontosan mik a legújabb elemei a gazdaságélénkítő csomagnak, amik a munkahelymegőrzés helyett a vállalkozások likviditásának a növelését támogatják? Milyen feltételeknek kell megfelelni a sikeres igényléshez, illetve mekkora összeghatárokban lehet gondolkodni? Krisán Lászlóval a KAVOSZ ZRt. vezérigazgatójával beszélgettünk kedvezményes hitelekről és minden más lehetőségről!

A kérdések Krisán Lászlónál, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatójánál hitelesebb személyt nehezen kérdezhettünk volna. Mivel a Széchenyi Kártya általuk kerül ki, ezért László elképesztően értékes információkkal látott el minket, mindenki más előtt.

Az elmúlt két hónap eseményeinek értékelése a KKV szektor szemszögéből

A kialakult helyzetet leginkább egy atomtámadáshoz lehet hasonlítani, hiszen egyszerre esett el a globális világ valamennyi eleme, beleértve a keresleti és kínálati oldalt. Persze egyes ágazatokat kevésbé érint a válság, a turizmus-vendéglátás, a szálláshelyek, vagy a légi közlekedés ágazata viszont elsőként tapasztalta meg a nehézségeket.

A magyar KKV szektorban is a bizonytalanság nyomja rá a bélyegét az üzleti bizalomra, hiszen senki sem tudja, meddig kell még kitartani. Az átmeneti helyzet mindenkitől új megoldások alkalmazását kívánja meg.

Minden szektornak más problémakörrel kénytelen szembenézni, ezért általános megoldás helyett pénzügyi eszközrendszerek alkalmazásában érdemes gondolkodni. Az egyértelmű vezérfonalnak a munkahelymegtartás számít, ami kiegészülhet a vissza nem térítendő támogatások csomagjával.

A Kurzarbeit, a tőkeprogramok, ha hitelprogramok, illetve a pályázatok mellett garancia program bizonyulhat még optimális megoldásnak, mert az így kihelyezett pénzt többszörösen meg lehet forgatni. 

A munkahelymegtartó program eddigi részleteit is pozitívan értékelhetjük, hiszen a hitelmoratórium mellett a rövidített munkaidőre adott vissza nem térítendő támogatás szintén indokolt volt.

Május 1-én pedig kijött az újabb kormányhatározat, 15-én pedig elstartol a gazdaságélénkítő csomag újabb szakasza. Lássuk ennek az elemeit.

Az Agrár Széchenyi Kártya részletei

Az Agrár Széchenyi Kártya a programnak azon része, amelyik már beindult. Négy-öt nap leforgása alatt közel hatszáz igénylés futott be. A fokozott érdeklődést magyarázza, hogy a korábbi 100 helyett 200 millió forintra emelkedett a felső határ.

Az Agrár Széchenyi Kártya keretei között igényelt pénzösszeg ráadásul 0% kamat, 0 forintos költségek, illetve 0 forintba kerülő egyéb díjak mellett vehető igénybe.

A gazdaságélénkítő program további négy eleme gyakorlatilag egymásra épül. Egyaránt rendelkezésre áll egy folyószámla hitel, egy munkahelymegtartó munkabér előleg hitel, likviditási hitel, illetve beruházási hitel. Nézzük meg őket egyenként is.

A munkahelymegtartó munkabér előleg hitel, illetve folyószámla hitel

A mostani helyzetben komoly segítséget jelentő munkahelymegtartó munkabér előleg hitelt 0,1% kamat mellett lehet igényelni, 2 éves futamidővel. Az elbíráláshoz a múltév december végi létszám adatokat veszik majd figyelembe.

Fontos tudni, hogy a teljes dolgozói állomány összmunkabérét, valamint munkabér típusú költségeit fel lehet venni, méghozzá legalább 9 hónapra. A veszélyeztetett szektorokban ez 18 hónap is tud lenni. 

2020. december 31-ig a kamathoz türelmi idő jár, a tőkére pedig további 9 hónap. A munkahelymegtartó munkabér előleg hitel felső határa 750 millió forint. Hozzá lehet egyébként tenni 40%-ban egy szabad felhasználású folyószámla hitelt, mégpedig ugyanolyan feltételekkel.

Likviditási hitel

A likviditási hitelnek 3 éves kifutása van, egyébként szabadon felhasználható forgóeszköz hitelnek minősül, 0,2%-os kamattal. 250 millió forintos felső határig van lehetőség igénybe venni.  

Alapvetően bizalmi termékről van szó, ugyanakkor a sikeres igénylésnek feltétele a legalább 2019-es működési múlt, illetve egy 25%-os árbevétel korlát is tartozik ezekhez a hitelekhez.  

Amennyiben a cégünk nem felel meg az árbevétel korlátnak, akkor az előző évi bérköltség kétszeresét tudjuk felvenni. Hogyha az első két felvétel nem elég a szükséges pénzösszeghez, akkor a következő 18 hónap likviditási szükséglete kell, hogy kimutatásra kerüljön.

Beruházási hitel

Többek között hitelkiváltásra is alkalmazható, tehát extra lehetőségeket is kínál a normál beruházási hitelekhez képest. Újdonságnak számít vele kapcsolatban az üzletrészvásárlás, így a100-200 millió forint között üzleti vállalkozás átvételére, megvásárlására is alkalmazható.

A beruházási hitel nagysága az egy milliótól egészen az egy milliárd forintig terjedhet, a 0,5%-os fix kamatozás mellett hat vagy tíz éves futamidőre lehet igényelni.

Mit érdemes tudni a hitelekkel kapcsolatos garanciákról?

Értelemszerűen fontos volt a bankok számára, hogy a garancia mértéke meglegyen. A pénzintézet számára akkor adott a biztonság, ha az állam kezességet vállal. Ezzel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy a korábbi 80% helyett 90% garanciát vállal az állam a hitelek mögött.

Kell-e számolni egyéb költségekkel a kamaton felül?

A garancia tekintetében lehet pluszban költségekkel számolni. Tegyük hozzá, hogy a kezességi díjtámogatás kísérete mellett. Szám szerint átlagosan 0,5%-os lesz a kezességi díj, amit a vállalkozó a garancia intézmény felé fizet. A beruházási hitel esetében ennek mértéke 03%-tól egészen az egy százalékig terjedhet. Illetve vannak olyan szerződéskötéssel kapcsolatos költségek, amik 0,5% környékén vannak.

Az igénylési nyomtatványok már most elérhetők?

Nyomtatványok tekintetében az agrárkártyának a teljes anyaga kint van a www.kavosz.hu weboldalon, ahol egyébként felhasználóbarát felület segíti majd az eligazodást, egyszerű kérdésekkel.

A szükséges iratok tekintetében talán egy főkönyvi kivonat, illetve mérleg lesz szükséges. Munkahelymegtartásnál egy létszámot kell majd közölni az igénylési folyamat során, a beruházási hitelnél pedig előfordulhat, hogy egy egyszerűbb üzleti terv kelleni fog.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts