Egy eszköz, ami vigyáz az egészségedre és szuperhős külsőt kölcsönöz neked

A Bizalmi Kör tagjai közül sokan a futás vagy más, hobbi szinten is komoly kihívásokat kínáló sport szerelmesei, így ha követsz minket, talán már meg sem lepődsz, hogy újra és újra érintjük ezeket a területeket is. Foglalkozunk sportversenyekkel, különböző sportágakhoz köthető innovációkkal vagy éppen olyan témákkal, mint hogyan ültethető át egy sportolói mindset a vállalkozói szférába? Ezúttal az egyre sikeresebb, magyar fejlesztésről, a HeartBit pólóról mesélünk nektek ifj. Kozmann György, a HeartBit CEO-jának segítségével!

2021-ben is futunk, bringázunk, túrázunk, megtesszük az egészségünkért, amit tudunk, mert habár a konditermek zárva vannak, de az aktív testmozgás elkötelezett híveinek szerencséjére a szabadtéri lehetőségek még adottak. Azonban most talán még lényegesebb, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, ebben pedig segíthet nekünk egy póló. Igen, egy póló, méghozzá egy okospóló, amiben nem csak, hogy úgy nézhetünk ki és érezhetjük magunkat, mint Tony Stark, de még az EKG adatainkat is folyamatosan méri! 

Az üzleti szféra szereplői közt többen is akadnak, akik komoly sportemberek az irodán túl.  Nem ritka, hogy túl vagy akár sérülésig is hajszolják magukat, miközben a fizikai kihívások – akár extrém mértékig menő – kitolásával igyekeznek feloldani felgyülemlett feszültségeiket. De mik a fizikai terhelhetőségünk korlátai, a paraméterei, mikor kéne leállnunk? Meddig bírja, meddig bírhatja a szívünk az extrém mentális és/vagy fizikális munkát? Erre ad(hat) választ a HeartBit okospóló. 

A mentális megterhelést kiegyensúlyozandó, sokunk számára a sport az az összetevő, amivel balanszba kerülhetünk.

*

Mi ihlette a HeartBit okos pólót?

Én magam is futottam, ehhez pedig mindig használtam egy alkalmazást. Ez az én esetemben azért különösen fontos, mert epilepsziával élek gyerekkorom óta, így egyáltalán nem mindegy mennyire erőltetem magam túl, mi az a pont, ami előhozhat egy epilepsziás epizódot. Az ihletet a HeartBithez épp az adta, hogy amikor pontosan követtem az alkalmazás által megszabott edzéstervet, akkor bizony előfordult, hogy túlterheltem magam és előjött a betegségem. 

Fontos tudni, hogy édesapámnak már lassan 50 éves szellemi munkája van abban a folyamatban, ami végül a póló megalkotásához vezetett. Vele és a fejlesztőcsapattal összeülve kezdtünk el dolgozni azon, hogy a korábban már létező EKG alapú innovációnkat (mely csak nyugalmi állapotban volt képes mérésre) fizikai aktivitás közbeni mérésre is alkalmassá tegyük. Számunkra azért volt ez lényeges, mert egy aktív állapotból élettani szempontból kiemelten fontos adatok nyerhetőek ki.

A HeartBit egészen konkrétan a szívizmunk őrzésére született.

Ez az egyik legfontosabb, ugyanakkor leginkább diszkrét izma a testünknek, elvétve ad csak fájdalmas visszajelzést, tehát ha lehet, még fontosabb, hogy foglalkozzunk vele és elcsípjük a jelzéseket, mielőtt a fájdalom megjelenik.

„A termékünk lényegében egy fitnesz eszköz és egy prevenciós eszköz keveréke. Szándékunk és reményeink szerint segít a stroke megelőzésében, illetve jelzéseivel – amennyiben a felhasználó figyelembe veszi azokat – figyelmezteti tulajdonosát, hogy ideje kivizsgáltatnia magát.”

Célcsoportunkba alapvetően azok a sportolók tartoznak, akik szeretnék feljavítani a teljesítményüket. Ehhez a célhoz biztosítunk számukra egy eszközt, mely különböző adatokat mér, amely adatok segítségével, elemzésükkel aztán a felhasználó professzionálisabb teljesítményre lehet képes. 

Hogyan működik az eszköz?

A HeartBit két dolgot csinál: egyrészt ad egy konvencionális visszajelzést a pulzusszámról, amire általában mindenki kíváncsi, másfelől viszont – és ez az eszköz igazi különlegessége – folyamatos rizikóelemzést végez a beépített elektródarendszer segítségével. Ennek a rendszernek köszönhetően 3D-ben láthatjuk a szívizom felszínét! A póló nagyjából azt tudja, amit egy terheléses EKG vizsgálat, aminek során rendkívül egyszerű módon, három színnel jeleznek vissza az alanynak: zöld, sárga, piros. A HeartBit is ezen az elven működik, konzekvensen jelzi, ha túlterhelés lép fel viselőjének szervezetében. Ha ezt látjuk, érdemes elmennünk kivizsgálásra.

Ami a HeartBit egyik legfigyelemreméltóbb része, hogy képes adatokat szolgáltatni a kardioológusunknak: a digitalizált adatokat (lényegében egyfajta history-t) a megfelelő hozzáféréssel a szakorvos rendelkezésére tudjuk bocsátani, aki így értékes információkkal gazdagodik és jó eséllyel hatékonyabban tud minket kezelni.

Menjünk bele kicsit mélyebben a technikai részletekbe!

A nagy kihívást az jelentette, hogy hogyan is ötvözhetnénk egy pólót, a kardiológiai vizsgálatokról ismert elektródákkal (amiket feltappancsolnak a testünk különböző pontjaira)? Hogyan alakíthatóak ezek hordható formájúvá, ráadásul egy pólóban…? Szempont volt, hogy a kialakítás kompressziós legyen a megfelelő tapadás miatt, így sajnos azt kell, mondjuk, az a HeartBit póló működik jól, ami kényelmetlen. De azért senki ne gondoljon valami kellemetlen, konstans diszkomfortra, inkább csak szokatlan, mint zavaró az élmény. Az elektródákból a jelek a fejegységbe futnak be, amibe lényegében egy kis számítógépet és egy algoritmust integráltunk, ezek végzik az adatok kiértékelését. A rendszer akkor jelez vissza, tudatva a póló viselőjével, hogy valami nem megfelelően működik, túlterhelés lépett fel…stb., amikor eltér a meghatározott normától az adatok beviteli útja.

A pólóhoz tartozik egy applikáció is.

Ennek segítségével párosíthatjuk össze a fejegységet egy iOS vagy Android alapú készülékkel. Amikor ez megtörtént, a pólón felvillan egy kék fény és megkezdhetjük a tervezett aktivitásunkat. Ezt az applikáció négy szakaszra osztva méri: nyugalmi, bemelegítő, terheléses, levezető.

Maga az app az, ami figyelmezteti a póló viselőjét arra is, hogy ne kezdjen bemelegítés nélkül maximális terheléssel adott aktivitásba. Ez azért is lényeges, mert kell, hogy legyen egy úgy nevezett benchmarkunk, amihez viszonyíthatjuk az eltérést. Ha kihagyjuk a nyugalmi szakaszt, a bevitt adatok hiányosak lesznek, a készülék nem tud optimálisan működni. Az aktivitás végeztével az applikáción keresztül befutott adatokat egy cloud rendszerbe, méghozzá az IBM-ébe (amely együtműködésre rendkívül büszkék is vagyunk) szinkronizáljuk. Ez egy olyan tárolási rendszer, ami a világ legmagasabb biztonsági kritériumainak felel meg ma. 

„Amikor az adatmennyiség eléri a szükséges mértéket egy IBM algoritmus segítségével különleges adatokat is kinyerhetünk egy-egy HeartBit eszközből. És, hogy ez miért vagy mire jó? Így egészen speciálisan meghatározhatóvá válik olyasmi is, minthogy kinek milyen időjárási körülmények, milyen útvonal a legmegfelelőbb a szíve terhelhetőségének szempontjából. A célunk, hogy képesek legyünk ilyen információkat szolgáltatni!”

Ha valakiben még mindig maradt volna kérdés, elmondanád kérlek, hogy miben is több a HeartBit, mint egy pulzusmérő pánt?

Előfordulhat, hogy sokak számára nem világos az EKG technika és a pulzusmérés közti különbség, a válasz pedig ebben a különbségben rejlik: A pulzusmérés esetében másodpercenként egyetlen adatpontot mér az eszköz. A mi EKG technika alapú eszközünk hatezer adatpont mérésére képes. Az eltérés mértékét nagyjából úgy képzeljük el, mint egy mai HD tv és egy régi, hőskori tv képminősége közöttit. A HeartBit abban más, több, hogy képes teljes hullámformátumú analízist végezni. Ilyen mintavételre egy pulzusmérő nem képes.

Nézzünk végig pár rövid, praktikus kérdést! Moshatjuk a pólót mosógépben?

Igen, 30 fokon, kézimosás programban. A fejegységen kívül semmit nem szükséges levennünk róla mosás előtt!

A HeartBit unisex vagy kapható külön férfi és női változata?

A pólónak jelenleg csak férfi változata van, a női – reményeink szerint – február végétől válik elérhetővé. A késést az okozza, hogy ennek a tervezése bonyolultabb. A prototípus már kész!

Alkalmazható-e a HeartBit csapatoknál?

Igen, de csak egyéni mérésre alkalmas. A póló jelenleg egyetlen okos eszközzel párosítható, azaz olyasmi még nem megoldható, hogy mondjuk 22 játékos adatai mind egy központi számítógépre fussanak be. Az okos eszköz, amivel párosíthatjuk a pólót, lehet akár telefon vagy óra is, de egy pólót jelenleg még csak egy eszközhöz tudunk csatlakoztatni.

Hol juthatnak hozzá az érdeklődők jelenleg?

Egyelőre a webshopunkon keresztül, de a későbbiekben természetesen offline módon is szeretnénk elérhetővé tenni az eszközt. Az online beszerzés előnye, hogy a weboldalunkon számos oktatóvideót és edukációs tartalmat is találnak a látogatók!

Nem engedhetünk el anélkül, hogy ne érintenénk a vírus témáját: a COVID fertőzésből gyógyultak közül többen is arról számoltak be, hogy a terhelhetőségük megváltozott, gyengébbnek érzik, élik meg magukat. Ilyen esetekben a póló tud valamilyen visszajelzéssel szolgálni?

Azt már tudjuk, hogy a vírus sajnos hatással van a szívizom egészségére, ezért például a betegségből kigyógyult élsportolókat, hivatásos sportolókat nagyon óvatosan engedik csak vissza, de ugyanez kell(ene), hogy érvényesüljön a hobbisportolók esetében is. A paramétereket, melyeket a mi eszközünk mér, minden esetben szakorvosnak kell kiértékelnie, mi ilyesmivel nem foglalkozunk.

Szempontjainkat természetesen kardiológusokkal együttműködve alakítottuk ki, hogy az eszköz által nyerhető adatok minél hatékonyabban segíthessék a későbbiekben az ő munkájukat. A COVID-ban érintett személyek esetében azt monitorozhatjuk, hogy a betegség ráhúzódott-e a szívizomra, amennyiben igen, úgy okozott-e ott gyulladást, a gyulladás elmúlt-e már, visszatérhet-e adott személy a 100%-os kapacitásához.

„Mi nem adunk diagnózist, csupán adatokat szolgáltatunk az orvos számára. A kiértékelést ő végzi!”

Óriási minőségbeli változást eredményezhet, ha elkezdünk figyelni a szívünk jelzéseire. Megszoktuk, hogy pulzust, sebességet, elégetett kalóriákat mérünk, azaz hozzá vagyunk már szokva a teljesítményünk növelését támogató eszközök használatához. Talán épp itt az ideje, hogy ne csak a teljesítménynövelésre figyeljünk, hanem az egészségmegőrzésre is. A legjobb, hogy itt nem vagy-vagy-ról van szó, hiszen amiről most beszélünk az egy is-is kategória. A Kozmann Györgyék által fejlesztett technológia mindkét vonalon segítségünkre lehet.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts