Lemezmegmunkáló gépkereskedelem komplex szolgáltatáscsomagban, több évtizednyi szakmai múlttal

Pekárik János, a PMT Szerszámgép Kft. tulajdonosának a személyében nemrégiben újabb taggal bővült a Bizalmi Kör vezetői közössége. A csatlakozás apropóján Jánostól is kértünk egy instant bemutatkozást, hogy kicsit közelebbről is megismerhessétek őt és a vállalkozását:

„Lemezmegmunkáló és alakító gépek kereskedelmével, valamint a hozzájuk szükséges szerszámok és alkatrészek szállításával foglalkozunk. A szimpla kereskedelmen túl szintén az általunk nyújtott szolgáltatás részét képezi a szoftvercsomagok értékesítése, illetve a kapcsolódó szerviz tevékenység.

A lemezmegmunkáló és fémszerkezetgyártó szakmán belül egészen széles választékban kínálunk gépeket. Méghozzá a megrendelő által kért lokációra leszállítva, bemozgatva, telepítve, olajjal feltöltve, és üzembe helyezve. Bemutatva, magyar nyelvű dokumentációval és garanciával adunk át minden gépet.

Olyan világszerte ismert és piacvezető márkákat képviselünk, mint például a Mitsubishi, Adira, Vartek, Bendmak, Hidroliksan, Loyalmak, Cidan, Fresan, Great Dragon Machine, Mavijet, AMOB, Sigmatek, Wila, Gimec, Givi, Apollo, Kesmak.”

Jánosék hazai viszonylatban egyedülálló szervízcsapattal menedzselik a projekteket:

„Hazai viszonylatban a lemezes ipar területén az egyik legnagyobb szervizgárdával rendelkezünk. Tizenhat fős csapattal dolgozunk egyébként, ennek a felét teszi ki a szervizcsapatunk. Egy szervizvezetővel, egy szervizmérnökkel és hat szerviztechnikussal.

Fontos egyébként hozzátenni a fentiekhez, hogy a felsoroltakon túl az általunk forgalmazott szerszámgépekhez folyamatos alkatrészellátást is biztosítunk.”

Elmondása szerint a szakma iránti elkötelezettsége és motivációja még az egészen extrém helyzetek megoldásában is segítséget jelentett:

„Még 2000-ben kezdtem szerszámgép kereskedelemmel foglalkozni. Előtte 1987 januárjától gyártó vállalkozásom volt, melynek keretei között mezőgazdasági gépeket gyártottunk és lemezmegmunkálásban voltunk beszállítók nyugat-európai cégeknek.

2000-ben viszont egy német cég tönkretett, ezért a nulláról kellett újrakezdeni. Mivel a lemezmegmunkálásban volt nagy tapasztalatom, a gyártás újra indításához viszont nem volt pénzem, így a kereskedelem tűnt gyorsan beindíthatónak.

A harmadik gyerekünk akkor ment óvodába, így a feleségemnek is kellett munkahely. Közösen kezdtük el a szerszámgép kereskedelmet, mert ő másutt a három gyerek miatt nem kapott állást. Ő a beszerzést bonyolította, én az értékesítést láttam el. Innen fejlődtünk 15 év alatt a mai szintre.

A rendkívüli helyzeten túl az jelentett még motivációt, hogy nagyon elkötelezett vagyok a szakmám iránt. Szeretek ügyfelekhez járni, szakmai kérdéseket megoldani, értékesíteni.

Ma már fő tulajdonos vagyok a cégnél, a vezetést kettő éve – amikor nyugdíjas lettem –  átadtam egy fiatal kollégának.”

János mesélt arról is, hogy a pandémiás helyzetnek betudhatóan mostanság is kijut a szakmai kihívásokból:

„A Covid-19 helyzet által kiváltott gazdasági visszaesés hatásai a mi ágazatunkban egyértelműen érzékelhetők. Kevesebb a nagy beruházás, ezért a gépek iránti kereslet is visszaesett.

Ezen felül nincsenek nagy kiállítások és expok. Éppen ezért kicsit most mindenki a sötétben tapogatózik az aktuális fejlesztésekkel és innovatív megoldásokkal kapcsolatban.”

János személyében ismét egy szenvedélyes vitorlázót köszönthetünk, persze a szabadidő eltöltésére más izgalmas praktikák is vannak a tarsolyában:

„A feltöltődés egyik legfontosabb forrása a vitorlázás, rendkívüli módon szeretünk a vízen lenni, és a lehetőségeimhez mérten viszonylag sok időt is töltök el így az Adrián, a Földközi tengeren. A vitorlázás mellett télen síelek, nyáron pedig motorozok.

Ezen felül nagyon szeretek utazni, ez is egy fő hobbi. A feleségemmel rengeteget megyünk külföldre. Éves viszonylatban nagyjából tíz alkalommal minimum elutazunk, akár szakmai utakra, akár magán utakra is.

Európa 25 országában jártunk már, köztük van olyan lokáció, ahol hússzor is. De sok helyütt fordultunk már meg a világban, Indiában, Vietnámban, Japánban, Kínában, Egyiptomban és Törökországban is igen sokszor.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts