Jó társaság – Jó hangulat – Jó bor

Farkas Gedeon személyében ismét új csatlakozót köszönthettünk a Bizalmi Klub vezetői között. Gedeon a Varsányi Pincészet Kft. vezetőjeként fáradozik nemcsak a cég sikeres működésének, hanem a magyar borok pozitív megítélésének elősegítésén is.

Egy meglehetősen érdekes és izgalmas piac kulisszatitkaiba engedett betekintést akkor, amikor a bemutatkozó interjút készítettük vele: 

„A Varsányi Pincészet 1991-ben indult családi vállalkozásként az Egri borvidéken, Verpeléten. Idén ünnepeljük tehát a 30 éves fennállásunkat, és az eltelt évtizedek alatt elég sok mindent tapasztaltunk, ami a szőlőhöz és borhoz köthető.

Egyébként apósom alapította a pincészetet, én pedig a három lánya közül a legkisebbet vettem el, mint a mesében. Így kerültem tehát a családi vállalkozás kötelékébe és igyekszem legjobb tudásommal segíteni a fejlődést.

A kezdetektől fogva próbáltunk újdonságokat behozni a hazai piacra. Fehér, vörös és rosé borokat egyaránt készítünk, képletesen szólva mindegyikből került egy-egy a Varsányi Pincészet zászlajára.”

Természetesen a borok bemutatására külön is kitértünk a beszélgetés keretei között: 

„A rosé borunkra nagyon büszke vagyok. 1994 óta a rosénk Magyarország legjobb újbora is volt, de hoztunk el vele aranyérmet Franciaországból, illetve az Egri borvidék roséja címet is többször kiérdemelte.

A fehér és vörös borok között az Egri Csillag és az Egri Bikavér emelhető ki leginkább. 

Az angol királyi vacsoráknál egyébként egészen az 1980-as évekig nem hiányozhatott Debrői Hárslevelű az asztalról, de sajnos a nem megfelelő minőség miatt kikerült onnét. Most azon dolgozunk, hogy legalább a Buckingham-palota környékére visszakerüljön a Debrői Hárslevelű.

A Varsányi Pincészet kisebb vagy nagyobb rendezvények helyszíneként is ideális választást jelenthet:

„Mintegy 90 hektáros terület áll rendelkezésünkre. A környéken szóba jöhető valamennyi szőlőfajta rendelkezésre áll, 14 fehér és 12 kékszőlő fajtából készülnek a boraink.

A Tradíció és Jövő borháza elnevezésű bemutató termünk, felső részén akár 80 fős borbemutatók, kisebb esküvők, céges rendezvények is kényelmesen lebonyolíthatók.

Az alsó részen pedig 10-12 fős borbemutatók tarthatók kényelmesen, rendkívül hangulatos közegben. A vendéglátó egységünk a Covid-19 válság miatt nem készült még el. 2023-24 környékére remélhetőleg már sikerülni fog a megvalósítás.

Annál is inkább, mivel az általunk megvásárolt parkban két régi platánfa árnyékában tudunk majd nyugodt közeget teremteni.  Terveim szerint a vezetői meetingeket is itt fogom majd tartani.”

Gedeonnál a termelési volumenről, illetve az értékesítés számairól is érdeklődtünk:

„Harminc fővel dolgozunk a pincészetnél. A borászunk és termelésvezetőnk külsős, mert mi sem tudhatunk mindent és a legmagasabb szintű tudást szerettük volna úgymond szerződtetni.

A pénzügy, logisztika és marketing családi kézben működik, a kereskedelem pedig részben külsős szakember segítségével. 2200 palacknyi bort tudunk termelni óránként, éves szinten pedig mintegy 1,4 millió palackot értékesítünk.

Ennek egyébként kb. 45-50% export értékesítés, elsősorban a cseh és lengyel piacra. Amire büszke vagyok, hogy 

  • 2014-ben sikerült a Bag in boxot ötletként behoznunk Magyarországra;
  • ennek köszönhetően a Budapest Parkban és a Barbanegra szórakozóhelyén is Varsányi bor folyik a csapokból;
  • 2017-ben pedig elkészítettük a pincészet prémium sorozatát.

Négy traktorosunk van egyébként és amit lehet, gépesítünk a hatékonyságot és a környezettudatosságot szem előtt tartva.”

Fentebb is utaltunk már rá, hogy részben a Covid-19 helyzet miatt is akadnak azért kihívások a szektoron belül:

„Igazából teljes bizonytalanság van jelen a szektorban, az újdonságokat nehezebben fogadják be, legyen szó új termékről vagy új borászatról. A Covid-19 generálta helyzetet egyébként tavaly megúsztuk 4%-os árcsökkenéssel.

A 2021-es év kicsit rosszabb és nehezebb, köszönhetően a piacon uralkodó bizonytalanságnak. Egyébként szeretnénk az export piacot erősíteni. Főként Erdély a cél, ugyanis a magyarlakta területeken szeretik a magyar borokat.”

A Varsányi Pincészet ügyeinek intézésén túl Gedeon arra is figyel, hogy a családra, a kikapcsolódásra és az önfejlesztésre is jusson ideje:

„A szabadidőmet legszívesebben a családommal töltöm. Három gyermekem van, akik iskolás és óvodás korúak. Szeretek velük horgászni, illetve a sporteseményeiket is rendszeresen megnézem.

Szeretem a marketinggel és a hozzá kapcsolódó képzésekkel foglalkozni. Tagja vagyok egy mastermind csoportnak is a barátaimmal, akik előrébb tartanak vezetéselméletben, de tanulni sosem késő.

Érdekel továbbá minden, ami cégvezetéssel, illetve az újkor kihívásaival kapcsolatos. Az ilyen témájú könyveket szeretem leginkább olvasni.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts