„A hozzáállás az az apróság, amely mindent megváltoztat.”

Ezúttal Dorcsinecz Balázzsal volt szerencsénk bemutatkozó interjút készíteni annak apropóján, hogy immáron ő is Bizalmi Kör klubtagnak mondhatja magát.

A cikkben nemcsak az általa vezetett Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft-ről lesz szó, hanem arról a markáns átalakításról is, aminek az eredményeként – remélhetően – önműködőbbé válhat maga a vállalkozás:

„Alapvetően mezőgazdasági tevékenységet folytatunk, ami alá több minden is tartozik. Egyrészt a termelés, leginkább a vetőmag előállításra fókuszálva. Emellett az állattartás is fontos eleme a tevékenységünknek, van egyszarvasmarha és egy  sertéstelepünk.

Harmadrészt pedig a kertészeti üzletágunk is számottevő, beleértve friss fogyasztási és feldolgozó ipari zöldségeket. 

Termelés részeként állattartó telepünk részére a takarmány előállítását is. Úgyhogy azt lehet mondani, hogy tényleg sok mindennel foglalkozunk a mezőgazdaságon belül.”

Mégpedig egészen komoly volumenben és létszámban:

„A pontos munkavállalói létszám meghatározása összetettebb mivel a mezőgazdaságban ugyanis speciális törvényi szabályozások betartása szükséges, ezért az általunk folytatott tevékenységek több cég keretében van megszervezve. 

Az állandó létszámunk 120-130 munkavállaló. Ez a kapacitás pedig tavasztól őszig az időszakos munkák maradéktalan elvégzésének céljából ki tud egészülni egy komolyabb idénymunkás réteggel is.”

Balázs elmondása szerint az elmúlt évek komoly szervezeti és strukturális változást jelentettek a cég életében:

„Mondhatni épp a generációváltás vége felé járunk. A Kisdombegyházi Agro-Ferr Kft-t még 1993-ban alapította édesapám öt társával együtt. Jómagam 10 éve csatlakoztam a vállalkozás kötelékébe.

Aztán a tavalyi év közepéig zárult le az a kivásárlás, aminek az eredményeként 99,4%-os arányban családi tulajdonba került a cég. Ezzel párhuzamosan pedig édesapám is adja át nekem a feladatait. Nincs messze tehát a célegyenes a generációváltásra vonatkozóan.”

Ahogy arról Balázs is mesélt, a generációváltáson kívül másfajta átalakulás sikeres megvalósításán is dolgoznak a csapattal:

„Ami mostanság leginkább foglalkoztat, hogy a szervezetet próbáljuk minél jobban átalakítani. Úgy is mondhatjuk, hogy a kollégáknál is történik egyfajta generációváltás. Azon túl persze, hogy egyes munkakörök a fiatalokhoz kerülnek, a vállalati kultúra és szerveződés szintjén is igyekszünk előre lépni.

Szaktanácsadóval dolgozunk együtt annak érdekében, hogy a problémamegoldás, illetve a hozzáállás szintjén is fejlődjön mindenki a cégen belül. Olyan irányba szeretnénk mozdulni, hogy ne a cégvezetés napi teendője legyen sok olyan feladat.

Önműködővé szeretnénk tenni a vállalkozást, hogy vezetői szinten az időt inkább a stratégia kérdéseire fordíthassuk.”

Mindez rengeteg munkával és energiaráfordítással jár, úgyhogy Balázs életében nem is igazán jut hely hobbiknak:

„Rengeteget vagyok bent, sokat dolgozom, a szabadidőm nagy részét igyekszem a családommal tölteni. Amikor tehát nem dolgozom, akkor leginkább a családommal szeretek lenni.

Amikor tehetem, akkor barátokkal szívesen megyek síelni, régebben az extrém sportok is érdekeltek. De az az igazság, hogy mostanában ezekre nem sok idő jut.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts