Környezetvédelem és kármentesítés három évtizedes tapasztalattal

Miként nyergel át valaki a munkahelyi szervezetfejlesztési pszichológia területéről egy családi vállalkozás vezetésére, a környezetvédelem és kármentesítés nemes céljait elősegítve?

Hollmann Lili története választ ad a kérdésre. Fogadjátok tehát egyik új klubtagunk, a Zábrák Kft. ügyvezető igazgatójának a bemutatkozását:

„Igazi családi vállalkozás vagyunk, hiszen a céget még 1990-ben alapította a nagyapám, Zábrák Sándor. Akkoriban mélyfúrás és kármentesítés volt a tevékenységi kör, ami az évtizedek alatt szépen kibővült és átalakult.

Jelen pillanatban a környezetvédelem és a kármentesítés számít a fő profilunknak, melyet egészen a tervezéstől a kivitelezésig vállalunk. Tevékenységünk elsősorban az olajipari ágazatot célozta meg majd további szakértői szolgáltatások felvételével bővítettük a piacunkat .”

Mégpedig nem is akármilyen szinten, hiszen a Zábrák Kft. saját technológiát is kifejlesztett a hatékonyság érdekében:

„Saját fejlesztésű és gyártású technológiával dolgozunk, így rendelkezünk a cég által fejlesztett olajlefölöző szivattyú családdal, amely mai napig a cégünk védjegyének számít. Magából a tevékenységünk jellegéből bizonyára sejthető, hogy olajipari cégek számára releváns a szolgáltatásunk, közülük a legnagyobb megrendelőnk a MOL.

Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a környezetvédelem szempontjából is igyekszünk maradandót alkotni. Ehhez komoly szakértői munkát társítunk, engedélyeztetéseknél, kárvédelemnél, ingatlan beruházásoknál és értékesítésnél, illetve gyártó beruházások környezetében. Újonnan felvett szolgáltatásainkkal már sokkal több piaci szegmenst vagyunk képesek kiszolgálni hiszen a környezetvédelmi állapotfelmérések vagy engedélyeztetési folyamatok napjainkban a legtöbb céget érintik.

Fő vonalunk egyébként a talaj, valamint a talajvíz védelmének minél eredményesebb elősegítése és a fenntarthatóság széleskörű ismeretterjesztése.”

Méghozzá két helyről koordinálva a projektek megvalósulását, jól összeszokott csapatként együttműködve:

„Négy fő dolgozik a siófoki telephelyünkön. A tervezőirodánk pedig Budapesten a 11. kerületben található, ahol heten dolgoznak főállásban, irodai környezetben, de csapatunk folyamatosan bővül.

Ez a létszám egészül ki külsős szakértőkkel és mérnökökkel pluszban. Természetesen a fenntarthatóság és a környezet védelme mindenki számára központi értéket jelent.”

Lili elmondása szerint az ő szerepvállalása mindenképp kellett ahhoz, hogy a családi vállalkozásként induló Zábrák Kft. családi vállalkozásként folytathassa a működését:

„Pszichológiát tanultam és munkahelyi szervezetfejlesztési pszichológusként kezdtem épp bontogatni a szárnyaim Hollandiában. A nagypapám elhunyt a kétezres évek közepén, én pedig külföldön tartózkodtam, miután a nagymamám vette át a cég vezetését 2012-ben.

Teljesen újjá kellett építeni a csapatot, ugyanis a régi team részéről mindössze egy ember maradt. Az első három évben a sales és marketing területen dolgoztam, és ezt követően álltam bele igazán a cég vezetésébe és vettem át a teljeskörű operatív vezetést.”

Nem meglepő módon Lili részben HR jellegű kihívásokról mesélt nekünk annak kapcsán, amikor a céget aktuálisan érintő kihívásokról kérdeztük:

„Véleményem szerint az emberek vezetése és motiválása mindig is olyan feladatnak számít, ahol konstans fejlődhet az ember. Úgyhogy ennek a gyakorlati kérdéseiről szívesen beszélgetnék más cégek vezetőivel.

A másik nagy feladatom olyan céget építeni, amelyik kevésbé kitett egyetlen nagy megrendelő igényeinek. Sokáig ugyanis 80%-ban a MOL-tól érkező árbevétel függvénye volt az eredményeink alakulása, így első számú célom volt ezen változtatni.

Egy éve viszont új szolgáltatások bevezetésével és új piaci szegmensek felkutatásával aktívan tettünk azért, hogy ez a kitettség alacsonyabb legyen, szerencsére már most nagy sikerrel. Ehhez is kapcsolódik a Bizalmi Körhöz történő csatlakozásunk, hiszen a tapasztalatmegosztáson / és nem sales fókuszon / alapuló kapcsolatépítés erejében mindenképp hiszek.”

Ha már a munkájában a környezet védelméért igyekszik, Lili a szabadidejét is előszeretettel tölti a szabadban:

„A jóga, valamint az olvasás egyaránt a kedvelt elfoglaltságaim közé tartozik. Emellett pedig amikor csak lehet, a szabadidőmet nagyon szívesen töltöm a természetben. Ez az, ami igazán képes kikapcsolni és feltölteni.” 


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts