A Laposa Birtok, illetve a Laposa név említése bizonyára ismerősen csenghet azok számára, akik kedvelik a minőségi borokat.
Laposa Bence személyében pedig azt a vállalkozót köszönthetjük a Bizalmi Kör klubtagjai között, aki a minőségi produktum elsőszámú letéteményese. Vele beszélgettünk a csatlakozás apropóján:
„Apu a család foglalkozása révén kádárként tevékenykedett, és az országot járva beleszeretett a borvidékekbe, szőlőhegyekbe. A magyar kultúra egy fontos szeletének szépségét felismerve úgy döntött, saját üzemet szeretne építeni.
A lokáció választását pedig az szolgáltatta, hogy édesanya badacsonyi születésű. Kárpótlásból vásárolták az első területet, aztán pedig szorgos munkával dolgoztak folyamatosan a birtok fejlesztésén.
Ahogy telt az idő, a borok mellett úgy érkezett igény a vendégek sokrétű kiszolgálására. A borkóstolók később egy kis étellel, majd főzőcskézéssel egészültek ki. Majd egyik vendéglátóhely következett a másik után, úgyhogy most már négy vendéglátó egységben szolgáljuk ki a hozzánk érkezőket.
Mindezt kizárólag Badacsonyban, kifogástalan minőségű és roppant izgalmas helyszínt biztosítva mindehhez.”
Bencétől azzal kapcsolatban is kérdeztünk, hogy miként alakult annak a története, ahogy a családi vállalkozás vezetését átvette az édesapjától:
„Mondhatni első pillanattól kezdve foglalkoztatott a családi vállalkozás tevékenysége. Egész kiskoromtól kezdve sokszor mentem apuval, sok borászatot megnéztünk együtt. A borokat is viszonylat korán kóstoltam, valahogy mindig ott sertepertéltem a környéken.
2005-től vettem át a birtok vezetését. Úgyhogy a nagyobbik részét én alakítottam ki, a vendéglátás kidolgozása pedig teljes egészében hozzám köthető. Az innováció mindig is olyan terület volt, ami foglalkoztatott.
Talán a legelső pillanattól mertem kicsit nagyobban gondolkodni. Vagyis a hazai és nemzetközi példákból kiindulva és inspirálódva egészen más volument, léptéket, illetve méretet álmodtam meg. Gyakorlatilag ezen az úton haladunk a mai napig.”
Méghozzá egy egészen új területtel is aktívan foglalkozva, ugyanis a pezsgő készítés is egyre markánsabb eleme a családi vállalkozás tevékenységének:
„A borok mellett 2 éve a pezsgő készítésével is elkezdtünk foglalkoztatni. Kiváló időzítéssel, hiszen nemcsak mi szeretjük nagyon ezt a műfajt, hanem a nyitás egybeesett a magyarországi pezsgő kultúra felfutásával. Vagy reneszánszával, ha úgy jobban tetszik.
Várhatóan a pezsgő egyre fontosabb része lesz majd a tevékenységünknek azon túl, hogy továbbra is igyekszünk izgalmas borokat tudjunk készíteni.”
Persze a vendéglátásban érdekelt szereplőként bőven akad olyan kihívás, amely fejtörést akad Bencének és a csapatának:
„Miközben a szezonalitás rendszerint kihívást jelentő része a tevékenységünknek, a járványhelyzet csak tovább fokozta ezeket a nehézségeket. Főként anyagi szempontból nehéz bármi okosat kitalálni, persze ettől függetlenül aktívan dolgozunk a kérdéskör áthidalásán.
Szinte minden hétvégére szervezünk sokak számára izgalmas programokat, gasztro hétvégéket, Adventi vásárt, kiállításokat. Persze ettől függetlenül mind anyagi, mind egyéb szempontból nehezen menedzselhető ez a fajta hullámzás.
Ezen felül a beszállítói árak és az energiaárak látványos emelkedése, a minőségi munkaerő toborzásával és megtartásával együtt szintén olyan nehézségek, amelyekkel hozzánk hasonlóan mindenki küzd.
Tervezünk egy új beruházást is. Szálláshelyet szeretnénk építeni a Hableány tetejére, aminek a megvalósítását az építőipari árak szintén nem könnyítik meg.”
Amikor pedig munka mellett jut idő szabadidős elfoglaltságokra, Bence sportolással és a családdal töltődik fel leginkább:
„A futás az, amely az első helyen áll. Amikor van egy kis időm, a futás a preferált szabadidős elfoglaltság. Szívesen kombinálom egyébként valami mással is, kerékpározással vagy egyéb sportokkal.
Egyébként most múlt egy éves a kisfiunk, vele igyekszem minél több minőségi időt együtt tölteni.”