Az offline kereskedelem nem fog lépést tartani az online értékesítéssel

Az automatizáció, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazása egyre inkább csökkentheti az élőmunka szükségességét a kereskedelemben. Kiemelt szerepet kaphatnak például az automata rendszerek, valamint az önkiszolgáló pénztárgépek.

A jövőben egészen más hangsúlyt fog kapni az egészségünk, ennek következtében pedig egyre hangsúlyosabb lesz az online értékesítés. A hagyományos kereskedelem a mesterséges intelligencia miatt is egyre kevésbé lesz versenyképes az ecommerce területével.

Bessenyei Istvánnal, a Laurel Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a koronavírus válság online és offline kereskedelemre gyakorolt hatásairól:

Hogyan érintett benneteket a kialakult helyzet, illetve milyen intézkedéseket vezettetek be a felkészülés jegyében?

Az egész világhoz hasonlóan minket is váratlanul érintett a koronavírus válság. Az új helyzet új kihívások elé állítja az embert, ezért a higgadt és átgondolt döntéshozatal kulcsfontosságú. Ilyenkor alkalmazkodni kell, továbbá igazodni a kialakult szituációhoz. Abban hiszek, hogyha pánik helyett az alkalmazkodásra törekszünk, akkor túllendülhetünk a mostani nehézségeken is.

Ti hogy látjátok a kereskedelem helyzetét, mik a tapasztalataitok a szektorban?

A kereskedelemnek azon ágaira most nagyobb felelősség hárul, amelyek az emberek napi megélhetését biztosítják. A gazdaság nem állhat meg, és bizony vannak olyan szereplők, akikre mindenképpen szükség van a jelenlegi helyzetben.

Az élelmiszer, a termelés, valamint az alapvető szolgáltatások nélkülözhetetlenek. Azt látjuk, hogy ezeken a területeken kemény helytállásra van szükség. Szolgáltatóként pedig a mi felelősségünk, hogy a kereskedelem zavartalan működését biztosítani tudjuk. A csapatunk tagjai közül mennek és teszik a dolgukat azok a személyek, akiknek a munkája nagy segítség a kereskedelemben.

A szellemi munkát végző kollégák részére lehetővé tettük a home officet, erre egyébként pillanatok alatt álltunk át, mivel IT cégként ez nyilván nem okozott különösebb gondot. A hazai telephelyeink között évek óta működnek már a videókonferenciák és online tárgyalások, illetve nemzetközi viszonylatban is megvannak a szükséges tapasztalataink.

Felelősségünk és dolgunk van tehát ebben a helyzetben, amit igyekszünk maradéktalanul elvégezni.

Hogyan látod a kereskedelem helyzetét jelenleg? 

Mi azt láttuk, hogy a maga módján a kereskedelem is igyekezett minél jobban felkészülni, a dolgozók védelmében is rengeteg óvintézkedést tettek. Úgy gondolom, hogy a rendszerekben és operatív működésekben jelenleg minimalizálni kell az emberi kontaktok mennyiségét.

Nálunk ezért kiemelt szerepet kapnak például az automata rendszerek és önkiszolgáló pénztárgépek. Fontos kiemelni a mi rendszerünkkel kapcsolatban, hogy világviszonylatban is megállja a helyét, ugyanakkor a magyar kereskedők számára is megfizethető áron szerezhető be. Ez komoly segítséget jelenthet a létszámhiány kezelésében, valamint a működési költségek alacsony szinten tartásában.

A kereskedelemben az automatizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazása csökkentheti az élőmunka szükségességét. Ezáltal pedig lépéseket tehetünk a fokozottabb biztonság érdekében is.

A forint gyengülése áremelkedést hozhat magával számos árucikk kapcsán, emiatt sokat kell cserélgetni az ár címkéket. Az elektromos polc címkék alkalmazása viszont biztonságosabbá teheti ezeknek a feladatoknak az elvégzését. Továbbá kidolgoztunk olyan automata rendelésleadó rendszereket is, amelyekkel a készlethiány kialakulását minimalizálni lehet.

Folyamatosan azon dolgozunk tehát, hogy növelni tudjuk a kereskedelem hatékonyságát, a jelen helyzetben egészségügyi kockázatot jelentő élőmunka szükségességét pedig csökkentsük.

” A kereskedelemnek azon ágaira most nagyobb felelősség hárul, amelyek az emberek napi megélhetését biztosítják. “

Elképzelhető-e az eladók nélküli boltok megjelenése a jövőben?

Abszolút, ugyanakkor ennek is meglesznek a fokozatai. Ahol az emberek igénylik az élményt, ott mindenképpen meg kell adni ezt nekik. Ahol viszont a minél gyorsabb haladás a cél, ott az automatizálás jelenti a jövőt.  Ha kicsiben is, de erre ékes példát szolgáltatnak az élelmiszer automaták. A technikai feltételek egyre inkább adottak ehhez, bátor és innovatív szemlélettel rendelkező kereskedők és boltosok kellenek a bevezetéshez.

Szerinted az online kereskedelem teljesen kiszoríthatja az offline vásárlást, vagy a járvány után visszatérünk a boltokba?

A kereskedők részéről most megnövekedett igény tapasztalható az online webshopok és megoldások iránt. Abban pedig abszolút hiszek, hogy a koronavírus traumával ér fel az emberiségnek, a hatására pedig sok minden változik majd. Kicsit jobban megtanuljuk értékelni a dolgokat, az egészségünk pedig egészen más hangsúlyt fog kapni. A higiénia pedig még fontosabb lesz akár a kereskedelem szempontjából is. Egyúttal azt is gondolom, hogy egyre hangsúlyosabb lesz az online értékesítés.

Az emberek most egyfajta kényszerhelyzetben esnek át az online vásárlás tűzkeresztségén, ezért  a jövőben kevésbé fognak tartani tőle. A hagyományos kereskedelem a mesterséges intelligencia miatt is egyre kevésbé lesz versenyképes az ecommerce területével. Amennyiben egy kereskedő kellő kreativitással rendelkezik, akkor az újonnan formálódó világban is megtalálhatja a lehetőségeket.

Mennyire számítasz az okos otthonok, illetve a hozzá hasonló automatizált folyamatok elterjedésére?

Mivel az automatizáció és a mesterséges intelligencia rengeteg előnyt jelent, ezért nehezen tudnánk elkerülni a térnyerésüket. Ugyanakkor ebben sem árt mértéket tartani, mert emberként szükségünk van a fizikai aktivitásra. Hogyha az automatizáció egy monoton, és kevés hozzáadott értékkel bíró munkát vált ki, az hasznos dolog. Emberi felelősségünk, hogy a gépek által kiváltott tevékenységekben megtaláljuk a szükséges harmóniát.

Zárásként az lenne még a kérdésünk, hogy miként telnek most a napjaid, mi a rutinod?

Cégvezetőként, férjként és családapaként elég nagy a felelősségi köröm. Ezért keményen kell dolgoznom, hogy a lehető legjobban éljük meg együtt a mostani helyzetet. Home office-ban dolgozunk, és bizony sokkal többet a megszokottnál. Emellett napi szinten figyelünk az egészségügyi sétákra, illetve némi sportolásra is rendszeresen sort kerítünk.

Fittnek kell maradnunk, ezért a mozgás mellett vitaminokkal is igyekszem erősíteni az immunrendszerem. Igyekszem csak a jó hírekre fókuszálni, és bízom a magasan kvalifikált kutatók munkájában. Optimista vagyok, szerintem összefogással és együttműködéssel sikeresen túllehetünk ezen a helyzeten.

Amikor pedig vége lesz ennek az átmeneti periódusnak, akkor várok egy nagy felvirágzást, amikor nagyobb életkedvvel teszi mindenki a dolgát.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts