Hitel? Pályázat? Hogyan juthatsz forráshoz?

A jelenlegi körülmények között nagy kérdés, hogy a cégek számára rendelkezésre bocsátott forrásokat támogatás, vagy hitel keretei között fogják-e finanszírozni. Mindenesetre több Európai Uniós és hazai hitelprogram is várható, forrásból nem lesz hiány. Cégvezetőként okosan kell válogatnunk a lehetőségek között, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőlük.

Barabás Tamás, a Projectmine Kft. ügyvezetője segített nekünk kicsit eligazodni a következő hetekben és hónapokban várható Európai Uniós és hazai hitelek és támogatások témakörében:

Mesélsz kicsit arról, hogy mennyi ideje foglalkozol vállalkozások finanszírozásával, pályázatokkal? Engedsz egy kis betekintést a piaci ismereteidbe?

Közel 20 éve kezdtem el főként pályázatokkal foglalkozni, akkor ugyebár még az EU-s csatlakozás előtt voltunk. Így a pályázatírásból folyamatosan mentünk bele az üzleti tervezésbe, a tanulmányok készítésébe, vagy a projektfinanszírozás területébe.

Innen nőtte ki magát a tevékenységünk a közel 20 év alatt oda, hogy elmondhassuk magunkról, vállalkozásfinanszírozással tudunk foglalkozni. Így adott esetben bármilyen forgóeszköz beruházási hitelt, támogatásokat, illetve ezek egyvelegét biztosítjuk az ügyfeleink számára.

Mik lehetnek az első kapaszkodók ebben a mostani változó helyzetben? Mihez lehet most nyúlni, ha valakinek finanszírozásra van szüksége?

Az úgynevezett munkahelymegőrzési támogatások várhatóan a jövőben is rendelkezésre állnak majd. Ezzel kapcsolatban mindig is hangsúlyoztam, hogy átmeneti problémával küzdő cégeknek kínálhatnak előnyös megoldást.

Csak az elmúlt két hétben közel 1 millió munkahely szűnt meg az Európai Unióban, az USA-ban pedig 10 milliós nagyságrendről beszélhetünk. Éppen ezért rendkívül fontos lehet minden alkalmazható eszköz, hitel vagy támogatás.

Továbbra is várjuk, hogy Magyarországon is egyre több ilyen típusú forrás jelenjen meg akár a támogatások, akár a hitelek kapcsán. Fontos lehet továbbá, hogy az elbírálásra váró projekteket és pályázatokat fel tudjuk gyorsítani.

A nagy kérdés, hogy a forrásokat támogatás, vagy hitel keretei között fogják-e finanszírozni.

Mire kell most leginkább figyelnie egy cégnek annak érdekében, hogy jobb eséllyel tudjon hozzáférni majd ezekhez a forrásokhoz?

Kiemelten fontos, hogy lehetőség szerint minél több irányból igyekezzünk információt szerezni. Három fő kategória lesz, amiben gondolkodni tudunk, név szerint a hitelek, a támogatások, illetve a tőkealapok. 

Az Iparkamarának volt egy Nemzeti Válságkezelő Alap létrehozására vonatkozó előterjesztése. Ennek keretei között egy válságkezelő alap száll be a cégünkbe, feltőkésíti azt, tehát innét szerzünk forrást.

Ezen kívül több Európai Uniós és hazai hitelprogram is várható. Azt gondolom, hogy akinek van bizonyos mértékű céges múltja, az könnyen hozzáférhet ezekhez a forrásokhoz. Ezek mellé várhatóan jönnek be új típusú hitelek, illetve kölcsönök is. 

Továbbá érdemes megnézni azokat a konstrukciókat is, amelyek valamilyen állami vagy EU-s garantőr intézménnyel adnak hiteleket. Egyébként az Európai Unió is reagált erre az igényre, a jövő hétre várható a részletek megjelenése egy 100 milliárd Euros alap kapcsán a munkahelymegőrzés céljából.

Támogatásoknál még szebb számokkal tudunk dolgozni, ugyanis az Európai Unió arról is döntött, hogy sok támogatás kint hagy az országoknál. Magyarország esetében ez 855 millió Euronyi összeget jelent mindez. Illetve felgyorsultak az EU felől is az országok irányába nyújtott kifizetések, ami Magyarország esetében 600 millió Eurot meghaladó kifizetésnek felel meg.

Az általad említett céges múltat hogyan érdemes elhelyezni a térben, milyen elvárásokkal lehet számolni?

Alapvetően egy 2-3 éves lezárt gazdasági év, a nyereséges működés, illetve a statisztikai létszám mindenképpen beugró feltételnek számít továbbra is. Veszteséges cégeknek támogatást vagy hitelt adni ugyanis kockázatos lépés lenne. 

Olyan cégek számíthatnak tehát forrásra, akiknél látszik, hogy a munkahelyek megtartása mellett hatékonyan tudják felhasználni a folyósított támogatásokat, vagy hiteleket.

“Három fő kategória lesz, amiben gondolkodni tudunk, név szerint a hitelek, a támogatások, illetve a tőkealapok.” 

Mi a helyzet a budapesti, illetve pest megyei cégekkel?

Hogy Budapest és Pest megye milyen forrást használhat fel, az részben EU-s szabályozás kérdése. A régió azért volt kizárva eddig a legtöbb forrásból, mivel egy fejlett területnek számít. Ettől függetlenül a hazai támogatásoknak a budapesti cégeket is érinteniük kell, tehát a régióban is mindenképp érdemes figyelni. a kutatás és fejlesztés területén kimondottan.

Ebben a helyzetben a biztosítók dolgoznak-e ki új termékeket akár a magánszemélyek, akár a vállalkozások számára?

Inkább az lesz a fontos, hogy a meglévőket miként tudjuk alkalmazni. Vannak ugyanis olyan biztosítási termékek, amelyek kifejezetten az ügyvezetői felelősséget csökkenthetik egy kockázatosabb időszakban. Ezekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Az év elején tervezett pályázatok meghirdetését befolyásolja-e a jelenlegi helyzet?

A forrás rendelkezésre áll, inkább azt kell megvárni, hogy ezeket mennyire alakítják át adott esetben. Az biztos, hogy a K+F kapcsán támogatott projektek körét ki kell egy kicsit bővíteni.

Tudsz-e bármit a cégek körében népszerűnek számító Növekedési Hitelprogramról (NHP)?

Az NHP egy 2,5%-os fix hitel. A hitelprogram alapvetően a vállalkozók széles körét engedi be, vagyis az adott kereskedelmi bank kockázatértékelésén múlik a folyósítás. Jelenleg nehezebb megkapnia egy kisebb cégnek, illetve figyelni kell arra is, hogy 10 éves futamidővel jár együtt.

Milyen vállalásokat kell tenni a projekt végéig, illetve a fenntartási időszakban a vállalkozásoknak, ha hitelt vagy pályázati forrást vesznek igénybe?

A mostani feltételeket tudom mondani, a későbbiekben ezek változhatnak. Vállalni kell például egy időszakot, amíg fenntartjuk a projektünket. Illetve vállalni kell azt is, hogy az időintervallumon belül valamit teljesítünk.

A pályázatoknak minden bizonnyal alkalmazkodniuk kell majd a jelenlegi helyzethez, főként a munkatársak megtartásának vonatkozásában.

Jól sejtjük, hogy a rendelkezésre álló temérdek lehetőség közül minden cégnek a saját maga számára legjobb megoldást kell majd megtalálnia?

Ez pontosan így van. A következő egy-két hónapban okosan kell válogatnunk a rendelkezésre álló források között. Főként azért, mert ez úgymond egy felülről nyitott programnak minősül, a helyes döntéssel pedig nagyot lendíthetünk a cégünk működésén.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts