Vajon miért az elektronikus fizetési rendszereké a jövő?

A magyarországi fizetési rendszer a jövőben teljesen a digitalizáció irányába fog eltolódni, hiszen a 2020. április 16-i  Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nagy bejelentést tett. 

“Az online kasszát használó kereskedők kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.”

Ezen bejelentés értelmében 2021. januárjától a kereskedőknek legalább egy, nem készpénzes fizetési lehetőséget szükséges biztosítaniuk. Azt azonban, hogy ez mi, azt nem határozzák meg, így lehet kártyás fizetési és az azonnali átutalásra épülő egyéb fizetési lehetőséggel egyaránt élni. 

Az előzményekről…

A bankok tavaly ősszel egy digitalizációs javaslatcsomagot nyújtottak be, majd tárgyalásokba kezdtek az illetékes kormányzati szervekkel. A javaslatcsomag készpénzmentesítő elemei a következők: 

  • Az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgások elektronikus útra való terelése (nyugdíjkifizetések elektronizálása),
  • A bérkifizetések még készpénzben zajló kifizetésének elektronikus útra terelése,
  • A sárga csekk befizetésénél az elektronikus befizetés előnyben részesítése,
  • A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének újragondolása, lecsökkentése.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a kereskedők hogyan alkalmazkodnak a digitalizációhoz… Magyarországon ugyanis több mint 250.000 online pénztárgépre csupán 110.000 darab POS terminál jut, így nagyjából 140.000 online pénztárgépet használó számára más lehetőséget kell keresni. 

Egy újonnan használatba vett technológia, ami megoldást nyújt minderre!

Játszottál már Te is a gondolattal, hogy mi lenne, ha minden a lehető legegyszerűbb módon működne az életünkben?  Van egy jó hírünk számodra. A világ számos helyén ez így működik. Nem használnak felesleges tárgyakat, eszközöket 1-1 cselekvés során. 

Van egy tevékenység, amit nap mint nap végzünk, – akár többször is – de mégis egy lassú és költséges módját választjuk annak elvégzésére, ahelyett, hogy egy általunk is már régóta ismert technológiával egyszerűsítenénk a folyamatot.  Na ez volt eddig!

Vajon mi ez a tevékenység?

A készpénzmentes fizetés … hiszen minden nap kifizetjük a vásárolt terméket, vagy éppen szolgáltatást. Most, hogy az állam a készpénzmentesítő csomag részeként 2021. januárjától kötelezi a kereskedőket, hogy biztosítsanak elektronikus fizetési lehetőséget vásárlóik számára a folyamatok (ez esetben fizetési folyamatok) leegyszerűsítése aktuális témává válik. 

De hogy mi is ez a technológia?

Ugye Te is hallottál már a QR kódról?! Tudod, az a négyzet alakú valami, ami hasonlít egy vonalkódhoz. Mára már sokak számára ismerős a technológia, de vajon azt hányan tudják, hogy ezzel a fizetési folyamatok is leegyszerűsíthetők, vagy hogy egyáltalán tranzakciók lebonyolítására is hasznosítható ez a QR kódos technológia?

Az újonnan bevezetés alatt álló QR kódos elektronikus fizetési rendszer által leegyszerűsödik az elektronikus fizetés az év második felére és elég lesz egy mobiltelefon is arra, hogy a vevők ki tudják fizetni a termékeket, szolgáltatásokat függetlenül attól, hogy mindezt az üzletünkben vagy az online térben fogják megvásárolni.

QR kóddal fizetni? De hogyan?

Ennek a rendszernek két típusa létezik. Az egyik a statikus QR kódra épülő rendszer, amikor a vásárló telefonja segítségével leolvassa a boltban kihelyezett QR kódot, megadja a fizetendő összeget, kifizeti, majd a fizetési tranzakció igazolást felmutatva átveheti a terméket. A pénztáros nyilván a fizetési igazoláson látja, hogy valóban az ő számlájára történt-e meg valós időben a pénzügyi teljesítés.

A másik típusa pedig a generált QR kódra épülő rendszer. Talán ez az, ami a legközelebb áll hozzánk, hiszen a bevásárlóközpontokban a futószalagra felpakolt termékek leolvasása után a gép generál egy egyedi QR kódot, amely tartalmazza a vásárló által kifizetendő összeget is az eladó számla adatain kívül. Innentől a folyamat megegyezik, hiszen a telefon segítségével a QR kód leolvasásra kerül, a tranzakció ezáltal azonnal végbemegy és indulhatunk haza a megvásárolt termékekkel. 

Izgalmas ez a rendszer, de mégis miért jó ez az országnak?

  • A tranzakció összege azonnal jóváírásra kerül az elfogadóhely számláján,
  • Jóval kevesebb a tranzakciós költség a korábban megszokottakhoz képest, hiszen nincs egyszeri POS terminál telepítési költség és nincs üzemeltetési költség és szervízdíj sem létezik,
  • olyan fizetési rendszerben valósul meg, mely normál banki környezet,  engedélyezett, felügyelt, ezáltal rendkívül biztonságos,
  • Korszerű,
  • ÉS Gyors, azaz azonnali!

Tudtad, hogy az elmúlt évtizedben Ázsiában már bevezették a rendszert és majd 1,5 milliárd felhasználó használja nap, mint nap? Miért ne könnyítenénk meg mi is ezzel az életünket?

Az mindenki számára egyértelmű, hogy az elektronikus fizetési rendszerrel kapcsolatos feladatok megoldandóak, de vajon melyik technológia erre a legjobb megoldás számodra?

Ha érdekes, amit olvastál, feltétlenül keresd meg a CashFlow Mágnes csapatát, mert mi segítünk Neked abban, hogy mielőbb elfogadóhelyként az elektronikus fizetési megoldásaid optimalizált költségszint mellett tudd biztosítani ügyfeleid számára!

A rendszer részleteiről, működéséről és a vele együttjáró egyéb extrákról jövő heti blogcikkünkben olvashatsz!

Patvaros István

és a CashFlow Mágnes csapata 


A Bizalmi Kör megnyitotta blogját vendégszerzők előtt, új felületet biztosítva arra, hogy megoszthassatok sikereket, tapasztalatokat és történeteket, melyekből mások is tanulhatnak.

Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts