Mikesy Álmos: Azt gondoljuk, ősztől megindulhat a gyorsütemű kilábalás

Számos színész, filmes karakter szájából hallhattuk a következő mondatot, többfajta megfogalmazásban. Legutóbb – és talán sokunk számára ez a legmaradandóbb verziója  – Brad Pitt Oscar beszédéből lehet ismerős: „A figurám, Cliff Booth a legjobbat látja az emberekben, de a legrosszabbra számít tőlük.” Kicsit másképp hangzik és a Mikesy Álmossal folytatott beszélgetésünkhöz jobban passzol az X-men Apokalipszisben Beasttől, azaz Szörnyetegtől a következő formában: „Számítsunk a legjobbra, de készüljünk a legrosszabbra.” 

Nos, így volt ezzel a Hiventures is, amikor egészen optimista megközelítéssel, mégis a várható nehézségeket számba véve, megalkották a Krízistőke programot, ami már a válság utánra, a válságból való kilábalásra koncentrál. Mikesy Álmos elmondja, alapvetően sötétben tapogatóztak a program elkészítésekor, hiszen a mostani válság teljesen ismeretlen mindannyiunk számára. Azt sem tudni lesz-e második, harmadik hullám (a szakértők szerint igen). Mégis, a Hiventures számára fontos volt ezt a hozzáállást közvetíteni, így jelenleg is dolgoznak egy 150 milliárd forintos tőkealap felállításán, hogyha ősztől valóban megindul a gyorsütemű kilábalás – a vállalati reakciókból ez olvasható ki – ők ott legyenek és készen álljanak, amennyiben a cégeknek szüksége lenne rájuk.

Nézd vissza a beszélgetést YouTubeon és ne felejts el feliratkozni!

„A Krízistőke program annyiban más, mint a KKV metőcsomag, hogy utóbbi gyorssegélynek lett kitalálva, a következő pár hónap átvészelésére, míg előbbi jóval hosszabb távú segítséget kíván nyújtani. Az erre szánt tőkealap működése három fő cél mentén hatrozható meg, melyek nem is annyira célok, mint inkább irányok és fontos tulajdonságuk a kombinálhatóság.”

 – osztja meg velünk a Hiventures vezérigazgató helyettese.

Hogyan képzelje mindezt az, aki még sosem találkozott ilyen és/vagy hasonló programmal?

Fussunk végig a három irányon, melyeket Álmos említett!

  1. Restrukturálás, reorganizáció

Olyan cégek számára szeretne tőkeági finanszírozást nyújtani a Hiventures, akik alapvetően a 2019-es számaik alapján jól prosperáló vállalkozásnak minősülnek, viszont a mostani válság komoly bajba sodorta őket, azaz nem tudnának visszaállni a növekedési pályára az átmeneti gyors segítség nélkül. Ők 12-18 hónap időtartam erejéig egy tőkeerős befektetési társat kapnak, akinek a segítségével újraszervezhetik a cégüket.

  1. Akvizíciós cél

Sajnos egyértelmű, hogy ahogyan minden válságnak, ennek is lesznek áldozatai, bizonyos cégek nem fognak megmenekülni és a Hiventures programjai NEM normatív programok, „csak” azokat a cégeket igyekeznek kiszűrni, akik a válság után is képesek lesznek növekedni. Viszont a csődbe menő cégek közt biztosan találhatunk olyanok, akiknek különböző javait fontos lesz megmenteni, áttranszformálni a következő időszakra. Ez azt jelenti, hogy számos felvásárlási célpont jelenik majd meg (Március óta már külföldi cégek is „vadásznak” ezekre a célpontokra.), és ebben a helyzetben a Hiventures szeretné elősegíteni, hogy ezek a célpontok magyar kézben maradhassanak. Sőt, akár úgy helyzetbe hozni, versenyelőnyt biztosítani magyar cégeknek, hogy ők vásárolhassanak fel külföldi célpontokat.

  1. Gazdaságfejlesztési cél

A kereskedelmi bankok kockázatkerülő pozícióba helyezkedtek jelenleg, így az állami fejlesztési intézmények szerepe felértékelődött. Mindez még jelentősebb most, amikor számos projekt előrehozása indokolttá válhat, főként az infrastrukturális vagy megújuló energiákra koncentráló projekteké. Az ilyen folyamatok megtérülése hosszabb, ezért a bankok annál is kevésbé finanszírozzák őket szívesen, vagyis ezen a területen, ha lehet még inkább jól jön a Hiventures megjelenése.

Hogyan kell elképzelni az együttműködést, ha valaki kiválasztásra kerül?

Itt fontos kiemelni a KKV mentőcsomag és a Krízistőke csomag különbségeit!


KKV mentőcsomag VS Krízistőke

„Dobozos termék” = nem tárgyalhatóak a feltételek, ezért tud gyors lefutású lenni az elbírálása.

Akár 15 milliárd forintos ügyletek is megvalósíthatóak a 150 mlliárdos jegyzett tőkének köszönhetően. (Alsó határ 500 millió forint.)

Egyedi tőkebefektetések, nincsenek fix paraméterek, az összes feltétel tárgyalható.

Egyszerűbb jelentkezési folyamat: kapcsolatfelvétel, tervek egyeztetése, üzleti terv, elképzelés felvázolása.

A tárgyalás egy befektetési menedzser bevonásával indul, a Hiventures célja, hogy megértse adott piacot, adott vállalkozás elképzeléseit. Ezek után következik csak a szokásos befektetési tárgyalás.

A Hiventures csendestárssá válik adott cégben. Tulajdonossá, aki nélkül komolyabb döntést nem lehet meghozni. Itt Mikesy Álmos és Katona Bence is kiemelik, hogy alapvetően az olyan sarokpontokról van szó, mint komolyabb hitel felvétele, illetve a cég teljes átalakítása. Álmos érzékletes példával szemlélteti utóbbit: cipőgyárból fémmegmunkáló üzemmé nem szerveződhet át a kiválasztott vállalkozás.

A Hiventures alapvetően negyedéves, havi riportokból tájékozódik.

Minden esetben alapvető fontosságú a humán faktor!


Végül pár szót ejtettünk a tőkebevonás zárásáról, melyről a legfontosabb tudnivaló a KKV-k és a Startupok közti különbség ismeretéből adódik, ami a következő: egy Startup, mint nyílt konstrukció támogatása jó esetben a cég értékesítésével és a részesedés ellenértékének felosztásával végződik. Ezzel szemben egy KKV tulajdonosai visszavásárlási opciót kapnak – tekintettel arra, hogy a KKVzárt konstrukció – a Hiventurestől. Ez az opció 7-8 éven belül nyílik meg. Ha az eredeti tulajdonosok ennyi időn belül nem tudják visszavásárolni a részüket, a Hiventures élhet eladási jogával. „Ez azonban csak egy végső biztosíték!„– hangsúlyozza Mikesy Álmos.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts