Katona Bence: Látható hozzáadott értéket szeretnénk a gazdaságban létrehozni

A Hiventures nemrégiben megválasztott vezérigazgatójával, Katona Bencével a magyarországi KKV szektor jelenlegi helyzetéről, a Hiventures KKV és Startup mentőprogramjáról és a Hiventures működéséről beszélgettünk. A cég a hazai Startupok világának eddig is megkerülhetetlen szereplője volt, a kis- és középvállalkozások területe felé azonban csak most nyitottak. Lássuk, miért!

A Hiventures tőkebefektetőként mindig is nagy kockázatot vállalt, hiszen a startupok (startup = innovációs tevékenység + skálázhatóság, azaz mennyire korlátozott a növekedési üteme adott cégnek, mekkora az innovációs potenciál és a növekedési lehetőség) esetében mondhatjuk: „sosem tudni”. Olyan piaci hiányosságokra fókuszáltak működésük kezdeteitől, amelyekre a pénzügyi befektetők, finanszírozók a magas kockázati szint miatt nem fordítottak figyelmet. Komoly űrt töltöttek be, hiszen ritkán – ha egyáltalán – volt olyan állami szereplő, aki vállalta volna a startupok támogatásával járó magas rizikót azért, hogy adott piacot fejleszthesse. A piaci igény ugyanakkor óriási volt, négy év alatt 30 milliárd forint támogatást nyújtottak startup cégeknek, így Európában a Hiventures lett a legaktívabb korai fázisú befektető cég és mára már 300 céget tartalmazó portfólióval büszkélkedhetnek.

Nézd vissza a beszélgetést YouTubeon és ne felejts el feliratkozni!

Miért lépett be a Hiventures a KKV szektorba?

2019-ben, mikor világossá vált, hogy hagyományos vállalkozások is nagyon komoly kihívásokkal szembesülnek, melyek megoldásában a bankok nem tudnak/akarnak partnerek lenni – legyen szó vállalat felvásárlásokról, generációváltásról például, hiszen sok esetben ezekhez rendkívül nagy önerőre lenne szükség – elindítottuk 31 milliárd forintos tőkealapú KKV pro divíziónkat, hogy befoltozzuk ezt a piaci rést.” – mondja Bence.

2019 szeptembere óta 90 cég jelentkezett, 12 befektetési döntést hoztak meg és 500 milliótól 10 milliárd forintos összegekig fektettek be vállalkozásokba, vagyis egyértelmű, hogy nagy igény mutatkozik a Hiventures jelenlétére a KKV szegmensben.

A mentőprogramokkal gyakorlatilag ki kellett jönniük – folytatja a Hiventures vezérigazgatója – hiszen 300 KKV, illetve innovatív és hagyományos vállalkozásban lettek tulajdonosok, így első kézből érintette őket a krízishelyzet. A Fejlesztési Bank tagjaként és portfólió tulajdonosként is fontos volt, hogy azonnal reagáljanak. Szerepüket az újraindításhoz szükséges muníció biztosításában és a magyar vállalkozások megvédéséhez szükséges termékek előállításában látják realizálódni.

Kik számára elérhető ez a mentőprogram, miről is szól?

  • A KKV mentőcsomag olyan vállalkozásoknak szól, akik korábban – normál körülmények között – jól teljesítettek. Jól teljesített alatt ebben az esetben a legalább két, pozitív mérleggel lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozásokat értik. 
  • A forrást, amit a Hiventures biztosít, a cégek alapvetően a krízishelyzet átvészelésére kívánják felhasználni.
  • 50 – 250 millió forint az elérhető, illetve a tavaly évi árbevétel fele az, amire pályázni lehet. A maximális keretösszeg 1 milliárd forintos árbevétel esetén sem haladhatja meg a 250 millió forintos támogatást! A belépési küszöb 100 millió forintos bevétel.
    • pl.: 400 millió  forintos árbevétel esetén 200 millió forint a maximális összeg, amire pályázhatnak a cégek.
  • A teljes dokumentáció beadásától számított 30 munkanapon belül megszületik a döntés és el lehet jutni a szerződéskötési állapotba! Jelentkezni ezen a felületen tudtok!
  • Egyedi konstrukcióról beszélünk, a Hiventures 1 % üzletrészt kér befektetése biztosítékaként.
  • A tulajdonos társaknak lehetőségük van a 0. naptó fogva a visszavásárlásra. A visszavásárlás módja megbeszélésen alapszik. Egyösszegű vásárlás, de ütemezett visszavé is lehet.
  • A Hiventures a kölcsönt, mint tagi kölcsön, 5,1%-os kamatozással biztosítja.
  • A kölcsön futamideje: 8 év. 7 éven belül kell visszavásárolni az üzeltrészt és visszafizetni a tagi kölcsönt.
  • A hetedik év után a Hiventuresnek eladási joga van. 

Miért jó egy vállalkozásnak tőkebefektetést bevonni hitel felvétele helyett?

  • Nem minden vállalkozás alkalmas hitel bevonására.
  • Ha hosszan elhúzódik a gazdasági hatás, ami miatt fel kellett venni a hitelt, erősödik a törlesztési kényszer a vállalkozáson és nem biztos, hogy ennek meg tud felelni.

Tőkebefektetés   VS   Hitel

Nincsenek kamatfizetési, törlesztési periódusok, a visszafizetés történhet egyösszegben is, a cég stabilizálódása után.

Nem kérnek olyan biztosítékot, amit a kereskedelmi bankok hitelezés esetén.

1% üzletrészt mindenképp ki kell adni a befektetőenk, hiszen annak rendelkeznie kell biznyos jogokkal. Az üzletrész az elsőszámú biztosíték arra, hogy a tulajdonostársak a későbbiekben visszafizessék adott tőkét.

Hitelezés esetén nem kell üzletrészt kiadni a hitelezőnek.

Összességében tehát elmondható, hogy a Hiventures személyében türelmes befektetőpartnert kapnak azok a cégek, akik a megadott oldalon jelentkeznek. Nagy előnye a cégnek, hogy az MFB tagjaként sok lehetőségük, nagy mozgásterük van. 

Katona Bence végezetül elmondja, elsődleges céljuk a KKV mentőprogrammal a magyar kis- és középvállalkozások versenybe hozása. Az ilyen vállalkozások megmentése által szeretnének hozzáadott értéket létrehozni a magyar gazdaságban hiszen, ha az eddig jól teljesített, ám most bajba került cégek ezzel a segítséggel fel tudnak készülni az újraindulásra, gyakorlatilag a külföldi versenytársakkal szemben is komoly előnyre tehetnek szert.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts