Automatizált kommunikáció, amire a még a NASDAQ sem tudott nemet mondani

Deliága Ákos személyében a Talk-A-Bot Kft. egyik alapító tulajdonosát köszönthetjük a Bizalmi Kör Deák Vezetői Klub újdonsült tagjai között. Nagy örömünkre Ákos is igent mondott a bemutatkozó interjúval kapcsolatos kérésünkre, úgyhogy fogadjátok szeretettel a vele készített beszélgetés leiratát:

Nagyvállalati chatbot szolgáltatóként működünk, gyakorlatilag a régió legnagyobb chatbot szolgáltatójának számítunk. Az egyik üzletágunk az ügyfél kommunikáció automatizálását célozza, a másik pedig ipari vállalatoknak segít a belső kommunikáció robotizálásában.

Ezen a területen főként olyan cégeket szolgálunk ki, akiknél rendre nagy a fizikai dolgozók aránya, a mi megoldásunk pedig a belső kommunikáció digitalizáltságának hiányát oldja fel. Jelenleg éves nettó 300 milliós árbevétellel működünk, a cégben pedig 36 munkatárs dolgozik, akik egyébként kizárólag chatbotokkal foglalkoznak.

Ákos elmondása szerint nem hétköznapi sztori köthető ahhoz, hogy miért pont ezen a piacon kezdtek el működni:

A CEU-n végeztem egy Executive MBA kurzust, aminek a keretei között volt egy entrepreneurship témájú képzésünk. Itt kaptuk házi feladatként, hogy csoportban dolgozva rakjunk össze egy üzleti tervet a trimeszter végére, majd egy zsűri előtt prezentáljuk.

Pont ebben az időszakban volt egy tanulmányi útunk New Yorkba, ahol a NASDAQ digital marketing vezetője tartott nekünk előadást. Elmondta, miért kiemelten fontos a NASDAQ-nak Instagramon, Facebook Live-on és különböző közösségi média felületeken kommunikálni a fiatalokkal.

Vagyis annak a jelentőségét, hogy a klasszikus csatornák mellett a fiatalok által preferált és gyakran használt csatornákon a NASDAQ is megtalálható legyen, illetve az oda illeszkedő nyelvezettel szólítsa meg a szóban forgó célcsoportot.

Az előadás végén megkérdeztem, hogy a NASDAQ nem-e szeretne saját chatbotot? Pozitív választ kaptam egy időpont kíséretében, így kettő nappal később konkrétan abban a teremben tarthattunk pitch-et, ahol rendszerint  a tőzsdére lépés gombját meg szokták nyomni. 

Mondanom sem kell, mekkora szikra volt ez, ami egyszerre belobbantotta a lelkesedésünket. Tudtuk, hogy ha a NASDAQ igent mond a lehetőségre, akkor tökéletes az időzítésünk. Ahogy mondani szokták: The rest is history 😊

Kalydi Gergely és Deliága Ákos, a Talk-A-Bot két társalapítója a NASDAQ tőzsdén az első pitch után

A Talk-A-Bot Kft. közös alapítású vállalkozásnak számít, amelybe minden egyes tag magával hozta a saját kompetenciáit:

Négyen alapítottuk a céget, a három alapító társamnak volt saját vállalkozása a saját szakterületén. Jómagam a Hewlett-Packard Enterprise-nál húztam le 9 és fél évet különböző üzletfejlesztési pozíciókban.

Dolgoztam Magyarországon, Szingapúrban és a Közép-Kelet-Európai régióban is. Az üzletfejlesztési és nagyvállalati hátteret hoztam tehát a közös cégbe, a vállalkozói tapasztalat pedig a többiek részéről érkezett.

Ákos elmondása alapján a cég izgalmas mérföldkövek előtt áll, emellett pedig egy roppant hasznos kezdeményezéssel is előrukkoltak:

Nagyon rövid időn belül a megoldásunk ki fog kerülni a Microsoft Azure Marketplace-re megvásárolható licenc termékként. Vagyis a világ 141 piacán úgy vásárolhatják meg az ügyfelek, hogy nem kell velünk szerződni és számlázni.

Ezen felül nemrég indítottunk kampányt Krízis 2.0 néven. Ennek keretei között a belső kommunikációs megoldásunk egy standardizált változatát 60 napig bárki ingyenesen használhatja, ezáltal pedig digitalizálhatja a belső kommunikációját. A kezdeményezés ide kattintva érhető el.

Egy szomorú történés apropóján megoldandó kihívásból is akad most a vállalkozás háza táján:

Egy szörnyű tragédiának betudhatóan az egyik alapító társam hosszú betegség után elhunyt. Az ő tulajdonrészét szeretném értékesíteni, ezzel egy új stratégiai befektetőt bevonni a cégbe. Vagyis olyan szereplőt, aki piacot bővíthet, tőkét emelhet, illetve új kompetenciákat hozhat be. Tehát egy stratégiai befektető kereséssel és tőkebevonással kapcsolatos folyamatot indítottam el – főleg nemzetközi porondon.

Ákos nemcsak hisz a társadalmi szerepvállalás jelentőségében, hanem ő maga is aktívan cselekszik az ügyben:

Szerintem fontos, hogy mindenki végezzen valamilyen társadalmi munkát, tehát valamit vissza is adjunk a társadalomnak. Több, mint 9 éve dolgozom együtt az Informatikai Vállalkozások Szövetségével, az utóbbi 3 évben elnökségi tagként.

A célunk a digitalizációt terjeszteni Magyarországon, így javítva az ország versenyképességét. Ezzel elég sok munka van, egyébként az elnökségen belül a startup témáért vagyok felelős. Büszke vagyok rá, hogy idén nyáron elindult a Startup Hungary Alapítvány.

Ahogy a headline-ok mondták, a Startup Hungary Alapítvány „intézményesítette a magyar startup maffiát”. A kezdeményezésben azok a tényleg valamit elért startupok segíthetik az ökoszisztémát, akik ténylegesen a vállalkozók közé tartoznak, így ők tudnak visszaadni valamit a többi vállalkozónak.

A munka és az egyéb szerepvállalás mellett pedig a fotózás, illetve a kungfu jelent feltöltődést:

Hobbiként megemlíteném a fotózást, egy Sony Full-Frame géppel nyomulok, a természetfotózás és a városi képek azok, amiket kifejezetten szeretek. Emellett most már 20 éve aktívan kungfuzok, egy tradicionális hongkongi stílust űzök, és ez is fontos része a személyiségemnek.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts