Tartószerkezet-tervezés a költséghatékonyságot szem előtt tartva

Pohl Ákos személyében ismételten bővült a Bizalmi Kör vezetői csapata. Természetesen Ákos „bemutatkozó sztorija” is érdekelt minket, úgyhogy fogadjátok szeretettel a CEOS Kft. ügyvezetőjével készült bemutatkozó anyagot:

„Tartószerkezet-tervezéssel foglalkozunk. Gyorsan hozzáteszem persze, hogy a biztonságos műszaki megoldások tervezése mellett a költségekre, a költséghatékonyságra is odafigyelünk. Ezen felül a földrengés teherre-való méretezés is a tevékenységünk részét képezi.

Ebből persze adódik is, hogy az ügyfélkörünk összetételét főként építésztervezők, generál kivitelező cégek, illetve beruházók szolgáltatják. Ami a cégünk méretét illeti, jelenleg 18-an vagyunk a csapatban.”

Ákos arra is kitért, hogy egész pontosan milyen úton és módon kezdett el pontosan ezzel a területtel foglalkozni:

„Azt hiszem, mindig is mérnök akartam lenni. A Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán végeztem, majd az egyetemi évek után két hónapot töltöttem Írországban a Meath County Council-nál gyakornokként.

Írországból visszatérve Magyarország egyik legnagyobb generálkivitelezőjénél, a KÉSZ-nél kezdtem a pályafutásom. A multinacionális környezetben töltött éveket követően szerettem volna saját magamat kipróbálni.

Ennek jegyében 2009 nyarán úgy döntöttem, hogy a bennem rejlő folyamatos innovációs késztetést és az összegyűjtött tapasztalatokat felhasználva a saját utamat járom. Így az akkor már egyetemi oktató barátaimmal megalapítottuk a CEOS Kft-t.

Habár a kezdet nem volt a legkönnyebb, a CEOS Kft. szép lassan ismert és elismert szereplővé avanzsált a piacon:

„A váltás azért okozott riadalmat családi és baráti körben, hiszen a 2008-as pénzügyi válság tombolt, az építőipar teljesítménye lefeleződött, én pedig épp otthagytam a jól fizető, biztos igazgatói állást.”

A CEOS-al a „tápláléklánc” aljáról indultunk apró feladatokkal, de mára Magyarország meghatározó szerkezettervező cégévé nőttük ki magunkat. Az elmúlt 10 évben mind a cég, mind én számos szakmai díjban részesültünk:

  • MAGÉSZ nívódíj 
  • Európai Acélszerkezeti Nívódíj
  • Miniszteri kitüntetés
  • Katasztrófavédelmi kitüntetés”

A CEOS-nál aktuálisan a bővülés generál megoldandó kihívásokat, amiknek az áthidalásán aktuálisan dolgoznak:

„Jelenleg a piacunk bővítésén dolgozunk, hazai és külföldi fronton egyaránt. Az ehhez kapcsolódó kapacitásbővítés okoz számunkra további kihívást. A járványhelyzet viszont szerencsére nem volt különösebb hatással a cégünkre.

Vállalkozóként mostanáig megéltem pár összeomlást, de ezekből egytől egyig sikerült felállnom. Úgyhogy tapasztalatból akad bőven, szakmai vonalon pedig egy esetleges beruházás előkészítésében tudok hathatós segítséget nyújtani.”

Ákos elmondása szerint a vállalkozói tevékenységeken túl igyekszik egyéb fronton is aktív szerepet vállalni a szakma folyamatos fejlesztésében:

„A Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozat elnökségének is tagja vagyok, valamint éveken át vezettem a Fiatal Statikus Szakosztályt.  2020 óta a Menyhárd István Alapítvány tulajdonosi jogait is én gyakorlom, amivel a Tartószerkezeti Mesteriskola szakmai hátterét biztosítjuk.

A BME Építőmérnöki Karának oktatási tevékenységében aktívan részt veszek külső konzulensként, diploma bírálóként és Államvizsga bizottsági tagként. A BME Építészmérnöki Karának Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének pedig külsős oktatója vagyok.

Ebben a pozíciómban rendszeres konzultációt tartok a hallgatóknak és olykor külsős előadóként veszek részt az oktatási munkában.”

Természetesen a szokásos „szabadidő – kikapcsolódás – feltöltődés” hármas sem maradhatott ki a bemutatkozásból:

„A szabadidőmben szívesen síelek, vitorlázom, illetve kenuzom a gyerekeimmel. Két lányom és két fiú gyerekem van, persze ha úgy adódik nélkülük is előszeretettel járok el mozogni. A rendszeres sport ugyanis fontos része az életemnek. Edzőterembe járok és futok is, mindkettő képes feltölteni.

Könyvek terén legutóbb a „Minden napra egy mese” c. kötetet olvastam a gyerekeimnek. Egyébként aktuálisan Stephen Hawking-tól olvasom a „Világegyetem  dióhéjban” c. könyvet.   

Pluszban azt érdemes még tudni rólam, hogy a feleségemmel egy cukrászdát üzemeltetünk Budaörsön.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts