Élet a felhőben – avagy miért hatékonyabb és biztonságosabb a felhőben tárolni az adatainkat?

Milyen előnyökkel járhat a felhő alapú adattárolásra történő átállás? Miért nem célszerű idegenkedni a váltással szemben, illetve melyik felhő ökoszisztéma mellett célszerű letenni a voksunk? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Bizalmi Kör Business Talks keretei között Juhász Viktorral, az iSolutions Kft. ügyvezetőjével.

Pontosan mi az a felhő, és miként szolgálhat az adataink tárolására?

Maga a felhő, mint terminus technicus nem más, mint egy adatbank. Méghozzá olyan formátumban, aminek a keretei között mások vigyáznak az adatainkra. Szemben mondjuk a céges laptopon vagy okostelefonon tárolt információval, amit bármikor elveszthetünk.

Pontosan ebből következik, hogy az adattárolás legbiztosabb módja a felhőben működik. Magyarul az adatainkat könnyebb „elhagyni”, ha úgymond nálunk vannak. 

Ahogyan sokan már készpénz és bankkártya helyett okostelefonon keresztül intézik a vásárlásaikat, ugyanazt a biztonságot segíthet megteremteni a felhő alapú adattárolás.

Elérkezett az idő, amikor újfajta gondolkodásmódra van szükség

A felhő alapú megoldások használatát ma már muszáj meglépni, ha lépést szeretnénk tartani az iparágunkkal. Ahogyan arra fentebb is utaltunk, az esetleges kockázatok miatt nem szükséges aggódni.

A kulcskérdés az, hogy át tudunk-e állni egy újfajta gondolkodásmódra? Ezt a folyamatot egyébként a Covid-19 helyzet látványosan katalizálta. Gyakorlatilag iparágtól függetlenül megfigyelhető jelenség, hogy mindenki költözik a felhőbe.

Jó hír, hogy ez a fajta átmenet abszolút biztonságosan menedzselhető. Leginkább saját magunkra kell odafigyelni, mert az adatainkat jellemzően elhagyjuk, és nem ellopják. Úgyhogy ne maradjunk bejelentkezve egy nyilvános gépen, ne hagyjuk el az okostelefonunkat, és az adatvesztéstől sem kell tartanunk.

Kié lesz a felhőben tárolt adat?

Jogi szempontból a válasz az általunk használt szolgáltatás keretszerződésében keresendő. Ingyenes megoldásoknál jellemzően lemondunk az adatok birtoklásáról, pénzért cserébe viszont miénk marad az adat.

Mondhatni mindenképp fizetünk – pénzzel vagy az adatta. Példaként a Gmail fiókunkban ingyenesen tárolt adatok a Google tulajdonába kerülnek. Ha ezt nem szeretnénk, akkor előfizethetünk a Google G Suite szolgáltatására.

Melyik a jobb felhő ökoszisztéma, a Microsoft vagy a Google?

Talán a két legismertebb ökoszisztémáról van szó, amelyek között egyébként markáns különbség mutatkozik. Amíg az e-mailek és naptár funkciók tekintetében fej-fej mellett haladnak, más területeken a Microsoft rendre kevésnek bizonyul.

Többek között a dokumentumkezelés, vagy a feladatkezelő komplex megoldásai terén a Google sokkal inkább a kezünkre játszik. Ugyanakkor a Microsoft kapcsán ki kell emelni, hogy évről évre látványosan fejlődik.

Egyébként a Google ökoszisztéma funkcionalitását tekintve a Microsoft Excel táblákat is gond nélkül kiváltja, emiatt például nem kell idegenkedni az Apple gépek használatára történő átállástól sem. Mivel az emberek nagy része az Excelt nem használja komolyan, ezért példának okáért a Google Sheets bőven elegendőnek bizonyulhat. 


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts