Milyen vezetői stratégiát alkalmazzunk a cégünk menedzseléséhez? – VIDEÓ

A Bizalmi Kör Business Talks Trend rovatában Vég Ottóval beszélgettünk, mégpedig a 2021-ben leginkább működőképes vezetői stratégiákról. Ottó a 3rdGEN Zrt. egyik alapítójaként napi szinten dolgozik vezetőkkel, úgyhogy tökéletes rálátása van az egyes vezetői stratégiák eredményességére.

Változhatunk egyáltalán vezetőként, tudjuk módosítani a vezetői stílusunkat?

Léteznek úgynevezett született vezető típusok, és a legtöbben mondhatni születtek is valamilyen vezetői stílusra. Ettől függetlenül a vezetői stílus és attitűd igenis tanulható, a körülmények és helyzetek állandó formálódása miatt pedig muszáj változtatnunk időnként.

Például a Covid-19 helyzettől függetlenül is egyre kevésbé működik ma már az irányító vezetői stílus. Inkább a coaching, a bevonódás felé mutatnak a trendek, így leginkább az együttműködő hozzáállás lehet a kézenfekvő manapság vezetőként.

Hogyan ismerhető fel, hogy változásra van szükség a vezetői stílusunkat tekintve?

Magunktól nem biztos, hogy érzékelni tudjuk a változás szükségességét. Lényeges szempont tehát a nyitott hozzáállás a visszajelzésekre vonatkozóan. Vegyük magunkat körbe nyitottan kommunikáló bizalmi emberekkel, illetve ne féljünk külső segítséget is igénybe venni.

Akár egy üzleti partner, mentor, vagy beosztott részéről is érkezhet kiemelkedően fontos visszajelzés. Emellett pedig többek között egy mesterelme csoportban is rávilágíthatnak számunkra a változás szükséges mivoltára.

Létezhet-e olyan, hogy egy vezető évtizedeken át egyetlen stílust képvisel?

Habár akadhat erre példa, de ez a fajta attitűd nem lesz sikeres. Merthogy alkalmazkodni kell a változó körülményekhez, ha eredményesek szeretnénk maradni. Tipikus példa erre a nagyjából tízévente bekövetkező válsághelyzetek sorozata.

Ha nem idomulunk a markánsan átformálódó külső körülményekhez, akkor egész egyszerűen nem fog működni a dolog. Nyitottan, a körülményekre odafigyelve kell tehát tenni a dolgunkat vezetőként.

Milyen eszközök és stratégiák működnek leginkább vezetőként?

Miközben a nehezebb helyzetekben irányító attitűdöt kell felvenni, leginkább az együttműködő vezetői stílus a leginkább kifizetődő. Ami a szóba jöhető eszközöket illeti, a kommunikáció kiemelt szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A nyitottságot pedig tényleg nem javasolt kivenni a képletből. Ügyfelekkel, üzleti partnerekkel vagy külsős mentorral együttműködve a kritikai észrevételekből is le kell vonni a tanulságot, hogy tényleg a lehető leghatékonyabban tudjunk működni vezetőként. Egy jól megválasztott, tapasztalt külsős mentor bevonásával tudatosan tudunk, javítani, változtatni illetve a különböző helyzetekben a megfelelő megoldást választani.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts