Mi a párhuzam a sportbéli és üzleti extrém teljesítmény között? – VIDEÓ

Milyen párhuzamot lehet felfedezni a mozgás, valamint az üzleti teljesítmény kulcsfontosságú tényezői között? Mi kell ahhoz, hogy valaki a sportban, illetve a vállalkozásának a vezetésében is a legmagasabb szinten tudjon teljesíteni?

Ezekről az izgalmas kérdésekről beszélgettünk a Bizalmi Kör Business Talks Mozgás rovatában. Méghozzá Kropkó Péterrel, aki magyarországi viszonylatban 17 éven át nem talált legyőzőre egyetlen Ironman kategóriában sem.

Meglepően sok a hasonlóság a sportbéli és üzleti extrém teljesítmény tényezői között

Péter elmondása szerint a siker alapjait stratégiai szintű gondolkodással lehet lerakni. Ő például 8 éven át úszott, ezzel megteremtve az erőteljes fizikai alapokat. Tudatosan választott profi sportágat, mivel itt van lehetőség megélhetést is biztosító szponzorációs szerződéseket kötni.

Persze szerencse szempontjából nem jött épp rosszul, hogy időközben az Ironman rendkívül népszerűvé vált. Ennek hátterében egyébként az összetettség áll. A triatlon több izomcsoportot is megdolgoztat, és a komplexitása révén egészségesebb mozgásforma.

Legyen a nagy cél, hogy 85 éves korunkban Hawaii szigetén oda tudunk állni az Ironman starthoz

A sportban és az üzleti életben egyaránt szükség van egy erőteljes vízióra, ami segít fenntartani a motivációt. Majd ehhez mérten célszerű tervet és stratégiát kell alkotni, és ezt következetesen betartani.

Persze a sikerhez időről időre ki kell mozdulni a komfortzónából. Ugyanakkor tartsuk észben, hogy nem kell mindent egyedül tudni. A megfelelő segítők és szakemberek egyfajta külső szemként segíthetik a boldogulást, a csúcsteljesítmény elérésével együtt.

Az üzleti élethez hasonlóan az Ironman esetén is mozgó célpontra lövünk

Vagyis a triatlon komplexitása nagyban hasonlít ahhoz az összetett feladatkörhöz, amit egy vállalkozás vezetése jelent. Mindkét területen figyelni kell a környezetre és számolni kell a változó tényezőkkel.

Képletesen szólva mozgó célpontot igyekszünk eltalálni. Ha pedig elértünk valamit, akkor tudjunk örülni a sikernek. Pláne annak fényében, hogyha beletettük a sok munkát. Ugyanakkor az Ironman kapcsán és az üzleti életben is nélkülözhetetlen a monotónia és a kudarc tűrése. Tartsunk ki és ne adjuk fel, bármennyire nehéz is legyen a helyzet!


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts