Mérnöki tervezés Fejér megyében és országosan

Ezúttal Grosz Krisztinával, a Fejér Európa Kft. ügyvezetőjével készíthettünk bemutatkozó interjút annak apropóján, hogy Krisztina is csatlakozott hozzánk a Bizalmi Kör vezetői klubjába. Az alábbiakban róla, a vállalkozásáról és az őt leginkább foglalkoztató kérdésekről olvashattok:

A vállalkozásom tevékenysége:

Cégem a székesfehérvári székhelyű Fejér Európa Kft. 15 éves múltra tekinthet vissza, út- és víziközművek tervezésével foglalkozik. A kollektívát mérnökök és mérnökhallgatók alkotják 7-11 fő közötti létszámban, de alvállalkozóként – egyéb speciális szakterületre, illetve létszám hiány miatt – külső szakmai szereplőket is foglalkoztatok.  

Mára Fejér megye legnagyobb tervezőirodájává váltunk a szakterületen.

Az egész ország területén állami- és magánberuházások infrastruktúra tervezésének piacát látjuk el egy részben, tevékenységünk a szerkezeti és szabályozási tervektől, a tanulmányterveken át, egészen az engedélyezési és kivitelezési tervekig terjed ki.

Magánberuházásban élen járunk ipari parkok, logisztikai- és termelőcsarnokok környezetének kialakításában, számtalan bevásárlóközpont, élelmiszerüzlet, szálloda, fürdő, sportlétesítmény, kastélyparkoló létesült a terveink alapján, illetve sportpályák és okos zebrák terén is keresett tervezőként jegyzik a szakmában az vállalkozásomat.

Állami finanszírozásban utcák, terek, kerékpárútak, elkerülő utak, körforgalmi csomópontok épültek terveink alapján. 

Sikeres és megvalósított munkáink közé tartoznak a teljesség igénye nélkül: Siófok és Zsámbék Főtere, Tihany Apátság környéke, Ozorai kastély, Újkígyósi kastély, Sávolyi MotoGp pálya, Spar-, Lidl-, CBA-, Auchan- parkolók, a Balatoni Bringa körút Somogy megyei szakasza, és Pátyi- Veszprémi- Pécsi-, Gyulai Ipari Parkok

A vállalkozásom jellemzése, célok és nehézségek:

Erősségünket abban látom, hogy rugalmasan és gyorsan alkalmazkodunk a megrendelőink kéréséhez, és a mérnöki dokumentációinkat magas színvonalon készítjük el. 

A kollégáim továbbképzésére továbbá nagy hangsúlyt fektetek, technikai eszközparkunk korszerű, és folyamatosan igazodik a partnereink és a 21 század igényeihez.

Összességében elmondhatjuk magunkról, hogy a múlt tapasztalatain a jövő építkezéseinek megfelelve a mérnöki szellemi műhelyként működünk. 

Célunk, amelyet mindig szem előtt tartunk az, hogy terveinket a legjobb minőségben, a megbízóink megelégedésére készítsük el. 

Fontos számomra, hogy a munka során jó közösségben, folyamatosan fejlődve töltsük együtt a nap nagy részét, egymást szakmailag segítve, oktatva, képezve, kiegészítve. Valamennyiünk számára érték és cél az a közösségünkön belül, hogy miközben mindenki a saját munkáját hatékonyan és felelősséggel végzi, a vonatkozó jogszabályi környezetben, gazdaságosan, végeredeményként az optimális létesítményt tervezzük meg.

Az a tény, hogy közel vagyunk Budapesthez egy olyan erősségünk, ami egyben kicsit a hátrányunk is: előny, azért, mert 35 perc az időbeli távolság így budapesti megbízói piacokra is tudunk lépni, hátrány, azért, mert a konkurenciát jelentő mérnök kollégák is képesek feljárni nagynevű tervezőirodákba dolgozni, így nehezebben vagyok képes új munkatársakkal bővíteni a céget.  

Ahogy Önmagamat látom

Szeretem aktívan, dinamikusan élni az életem, mindig is ez a karakter voltam.

Fontos számomra a társadalmi szerepvállalás, a közösségi szolgálat is: társadalmi munkába Fejér Megyei Mérnök Kamarába különböző tisztségeket töltök be, és Közlekedés Tudományi Egyesület Megyei Titkára is vagyok. 

Szabad időmben néptáncolok, spiningelek, jógázom, teniszezem rendszeresen. 

Hétvégén kulturális és természetközeli kirándulásokat teszek, hogy fel tudjak töltődni a hétköznapi kihívásokhoz. 

Emellett kiterjedt baráti köröm van, ápolom a kapcsolataimat, amelyek fontos szerepet töltenek be az életemben, a fejlődésemben.

Céljaim a Bizalmi Kör tagsággal:

Tavaly óta egyedül vezetem a vállalkozásom magánéleti okokból, a csendestársammal a külön utak mellett döntöttünk akkor.  Korábban a cégvezetési problémáimat vele vitattam meg és bár a döntéseket magam hoztam meg akkoriban is, hiányzik a támogatás ezen a téren, ezért is léptem be a csoportba, hogy a vezetői magányomat kicsit oldjam. 

Emellett a legnagyobb probléma a szakemberhiány, amiből ezen a ponton, jelenleg nem látom a kiutat, hiszen körülbelül ötöde végez annak az építőmérnöki mennyiségnek, amire a szakmának szüksége lenne, így a hiány problémája túl nőtt az általam befolyásolható szinten.

Ezért jutottam arra az ötletre, hogy más tevékenység kialakításában is kezdek: az új területem felfedezéshez, megtalálásához is segítő támogatásban bízom a tagságom által.

Az is fontos számomra, hogy együtt gondolkodhassak másokkal, inspiráló beszélgetéseket folytassak, ihlessek és engem is ihlessenek, már megszerzett tapasztalataimmal másokat segítsek.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts