Business Burnout Biblia – a kiégés felismerése és hatékony kezelése vállalkozóként – VIDEÓ

Egyre csak romló üzleti kapcsolatok, folyamatosan csökkenő teljesítmény, testi és lelki megbetegedésekkel fűszerezve. A kiégés borzasztóan veszélyes jelenség ránk, vállalkozókra nézve.

Ugyanakkor Bíró Bence Péter könyve, a Business Burnout Biblia hatékony segítséget jelenthet a kiégés időben történő felismeréséhez, illetve az eredményes kezeléséhez. Magával a szerzővel beszélgettünk a kiégésről a Bizalmi Kör – Business Talks Könyvajánló rovatában.

Milyen tünetei vannak a kiégésnek, miről lehet egyáltalán felismerni?

Különösen azon vállalkozóknál nehéz időben felismerni a kiégést, akik alapvetően szeretik azt, amit csinálnak. Vagyis egyszerre sok dologban vannak benne, szívük-lelkük beleadják a vállalkozói tevékenységbe, és alapvetően nem okoz gondot a fokozott tempó.

Ugyanakkor be kell azt ismerni, hogy mindenkinél véges a kapacitás. Egy idő után borítékolhatóan jönni fognak azok a testi vagy lelki tünetek, amelyekkel egész egyszerűen foglalkozni kell.

Intő jel például, amikor az átmenetinek gondolt kimerültség sehogy nem múlik el, miközben többször felejtünk dolgokat. A sokasodó hibák a teljesítmény csökkenése pedig akár cinizmussal is társulhat, ha a kiégés már előrehaladott állapotban van.

A munka iránt érzett korábbi töretlen lelkesedés fokozatosan eltűnik, és bénító „nincs kedvem a munkához” életérzés telepszik ránk helyette. Mindezt tetézheti a gyakori türelmetlenség, ingerlékenység, kiegészülve egy komorabb, negatív és pesszimista lelkiállapottal.

A jó hír, hogy a kiégés igenis visszafordítható és áthidalható

Minél korábban kezdünk el vele tudatosan foglalkozni, annál gyorsabb és látványosabb eredményeket tudunk elérni. Persze a leginkább célravezető megoldás az, ha már a leges legelején meg tudjuk fogni magát a nemkívánatos folyamatot.

Célszerű például figyelmet fordítani a pihenésre, ugyanis a túl sok munka igencsak vissza tud csapni egy idő után. A hétvégék legalább egy részét érdemes tehát a pihenésnek szentelni, minimum arra az időre elengedni a cégvezetés feladatait.

Ha pedig egy-egy munkatársunknak vagy barátunknak akarunk segíteni a kiégés elhárításában, mutassunk törődést és odafigyelést. Merjük feltenni a „hogy vagy” kérdést annak érdekében, hogy pozitív változást tudjunk elindítani. Amennyiben az illetőnél megvan a kellő nyitottság, akkor irányítsuk őt egy a kiégés témakörében jártas coachhoz vagy pszichológushoz. 

Habár a társas támogatás a tartalmas beszélgetésekkel együtt nyújthat némi támogatást, ugyanakkor egy a kollégákért felelős vezető esetében a helyzet meglehetősen komplex. Vezetőknél tehát a leginkább célravezető megoldás a külső tanácsadó bevonása.

Amiért még inkább foglalkozni kell a kiégéssel

Nem árt tisztázni magunkban, hogy üzleti hatáson túl egészen komoly egészségügyi következménye is lehet a kiégésnek. Sokszor egyébként pusztán azzal is nyakon csíphetjük a dolgot, ha észrevesszük, hogy a bennünk lévő gondolatok tartósan negatív irányba fordulnak.

Ami a visszafordítást és kezelést illeti, nem feltétlenül érdemes rögtön munkahelyet váltani. Vagyis ne dobjuk egyből a kukába az évek alatt felszedett tudásunkat és tapasztalatunkat.

Inkább válaszoljuk meg magunknak a következő kérdéseket:

  • az életstílusunkkal kapcsolatos szokásaink rendben vannak?
  • a befektetett munkánknak megvan az eredménye?
  • milyen sikerélményeket tudunk teremteni, amelyek egyébként rajtunk múlnak?

Ezzel máris tehetünk egy nagy lépést annak érdekében, hogy eredményesen lendüljünk túl a kiégés állapotán.


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts