Csomagológépek és csomagolóanyagok, egy különleges családi birtokkal kiegészülve

Gyetvai Róbert személyében egyszerre köszönthetjük az Uniotech Hungary Zrt., az Uniotech Csomagolástechnika Kft., illetve a RoBirtok Élményközpont alapítóját a Bizalmi Kör vezetői klubon belül.

Már csak a nem éppen hétköznapi portfolió miatt is érdemes elolvasnotok az őt bemutató interjú leiratát, amiben egészen érdekes részleteket osztott meg a vállalkozói tevékenységéről:

„Másodlagos ipari csomagolóanyagokat, csomagológépeket gyártunk és forgalmazunk. A fő tevékenységünk tehát a csomagológép, csomagolóanyag gyártás és kereskedelem. Olyan csomagológépekkel foglalkozunk, –amelyek közvetlenül nem érintkeznek az élelmiszeripari termékekkel.

A példa kedvéért, ha már egy tubusnyi mustár rendelkezésre áll, akkor a dobozolás, pántolás, leragasztás, raklapozás mellett az élvédők felhelyezésében, a fóliázásnál vagy a címkézésnél egyaránt hasznosíthatók a gépeink.

Ami a csomagolóanyagokat illeti, ott a fő vonalat az úgynevezett flexibilis csomagolóanyagok adják. Ezek azok a csomagolóanyagok, amelyekre lehet nyomtatni. Ilyenek például a chips zacskók, a sportszelet vagy – többek között – az egyéb csokoládék csomagolásai.

Ezeket a csomagolóanyagokat konfekcionáljuk, félbehajtjuk és olyan kiszerelésbe hozzuk, hogy a nyomdagépek, csomagológépek tudjanak velük dolgozni.”

Róbert azt is felvázolta nekünk, ahogyan a cégcsoport strukturálisan felépül és működik:

„Az Uniotech Csomagolástechnika Kft. 2006-ban indult el, fő tevékenysége a csomagolóanyag kereskedelem és szerviz volt. 2017-ben megalakult az Uniotech Hungary Zrt., aki átvette a kereskedelmi és termelő tevékenységet, és az Uniotech Csomagolástechnika Kft. pedig vagyonkezelő lett.

Csapatszinten nagyjából harmincan vagyunk a cégnél. A céget két tulajdonostársammal vezetem, akikkel már 30 éve ismerjük egymást, és dolgozunk együtt. 

A kereskedelmi asszisztens csapatunk 4-5 fővel támogatja az értékesítőket, a szerviz létszáma pedig 5-6 fő. Raktárunk kettő is van, ahol a komissiózás és kiszállítás történik saját gépjárművekkel, illetve szállítmányozó cégek segítségével. A raktáron belül egyébként tasakok, fóliák gyártása és feldolgozása is történik.”

Róbert mesélt nekünk arról az organikus fejlődési folyamatról is, amin keresztül az Uniotech mai tevékenysége végül kialakult:

„Édesapám gyakorlatilag a Tungsram keretei között töltötte az életét gépészként, lámpagyártó sorokat összerakva szerte a világban. Gyakorlatilag innét eredeztethető a műszaki vénám. 

A cég indulásakor egyébként kizárólag csomagoló gépeket szervizeltem, illetve karbantartást végeztem. Aztán viszonylag hamar kiderült, hogy a piac nemcsak a szervizt igényli, a gépekhez alapanyagokra is szükség volt. Emellett pedig az új gépek beszerzése kapcsán is mutatkozott igény a közreműködésre. Azt vettem tehát észre, hogy komplex céget kell összerakni.

Ezt felismerve aztán évről évre nagyobb forgalmat csináltunk, mindig több embert foglalkoztatva. A 2019-es évünk 1,5 milliárd forintos árbevételét 2020-ban 3,7 milliárd forintos forgalomig sikerült például feltornázni.

Ez a viszonylag nagy ugrás egyébként a gépgyártásból jelentkező forgalomnak tudható be. A megrendelőink 90%-a hazai, a fennmaradó 10% pedig a román és szlovák piac kiszolgálásából jelentkezik.”

RoBirtok Élményközpont – avagy különleges élmények egy családi birtokon:

„A vállalkozói tevékenységemet tekintve ma már heti 2-3 napot járok csak be a céghez. A 2006-os indulásnál ugyanis egy másik nagy terv megvalósításán is elkezdtünk dolgozni. Szerettünk volna családi szinten egy olyan birtokot létrehozni, ahol önellátó gazdálkodást folytathatunk, foglalkozhatunk állattartással, közel a természethez.

A kis vállalkozás egyetlen lóval indult, és közben egyre jobban látszott, hogy a három lányomnak és egy fiamnak nagyon is tetszik a vidéki élet a természetes módon előállított élelmiszerekkel és állattartással együtt.

Pár éve aztán a nevet is adtunk a dolognak, és kiépítettünk egy olyan öko birtokot, amely mostanra heti szinten több mint ezer látogatóval büszkélkedhet. Birtokunk online bejelentkezéssel látogatható, elkerülve a tumultust hozzánk csak foglalás útján lehet jönni.

Hétközben aranykalászos gazda vizsgának és óvodás, iskolás csoportoknak nyújtunk programot, hétvégén pedig családokat fogadunk. A gyerekek részt vehetnek az állatok gondozásában, emellett pedig működik egy vendéglátóhely is, kemencékben sütött finomságokkal helyi alapanyagokból.

Emellett egy apartmant is kialakítottunk, alatta speciális boxxal. Vagyis az apartman alá éjszakára lehet állatot kérni, amit aztán a gyerekek este a szobából nézve láthatnak.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts