Kiszervezett logisztika, avagy automatizált lehetőség a skálázható növekedéshez webshopoknak

Csereklyei Bálint személyében jó eséllyel a legfiatalabb Bizalmi Kör klubtagok egyikét tudhatjuk magunk között. Persze Bálint életkoránál jóval izgalmasabb az innovatív terület, amelyen az általa vezetett iLogistic Kft. meghatározó szerepet tölt be.

Már csak a kiszervezett webshop logisztika hozzáadott értékének megismerése miatt is érdemes elolvasnotok a vele készített bemutatkozó interjú leiratát:

 „Magyarország egyik első webáruház logisztikával foglalkozó cégeként egy viszonylag innovatív területtel foglalkozunk és vagyunk, meghatározó szereplője a piacnak. A kiszervezett webshop logisztika pedig már csak a webáruházak meredek felfutása miatt is izgalmas a terület.

Az ő növekedésük tőlünk is egyre komplexebb szolgáltatást követel. A kiszervezett webshop logisztika egyre népszerűbb megoldásnak számít, vagyis egyre több érdeklődő érkezik hozzánk és ma már nem kell elmagyarázni a hozzáadott értékét sem.

Mostanra több mint 7 ezer négyzetméteren raktározunk, és 45 fő dolgozik a cégnél főállásban, mondhatni jól prosperálunk.”

Az interjú során külön belementünk a kiszervezett webshop logisztika előnyeibe és hasznosságába, természetesen főként megbízói oldalról:

„Kényelmi megoldást kínálunk a webshopoknak, ami egyúttal a költségcsökkentésre is lehetőséget biztosít. Vagyis átvesszük tőlük a teljes árukezeléssel kapcsolatos feladatkört.

A beszállítók eleve hozzánk szállítják be az árut, és a készletkezelést is mi végezzük. Első körben mi kezeljük a rendeléseket, akár adminisztratív oldalról is. Majd a raktárunkban összegyűjtjük a termékeket, megoldjuk a csomagolást, majd a kézbesítésre váró csomagokat átadjuk a futárszolgálatoknak.

Nagyjából 8-10 futárcéggel vagyunk szerződve és a napi feladott csomagszámunk nagyjából 3 ezer. Ez stabil alku alapot jelent nekünk a futárcégeknél és doboz gyártóknál. Átlagosan 50-60%-kal a piaci árak alatt kapjuk meg a belföldi szállítási szolgáltatásokat és a csomagoló anyagokat. Mivel nem ezen akarunk keresni, ezt a partnereink rendelkezésére bocsátjuk.

Ezen felül forgalomfüggetlen aznapos összekészítést és feladást, illetve másnapi kiszállítást kapnak tőlünk. A skálázható növekedésre adunk lehetőséget automatizált módon, rengeteg feladatot megoldva helyettük.”

Bálint elmondása szerint az értékesítés területén van igazán elemében, de az ILogistic Kft. életében egymást követő események végül a cégvezetői és tulajdonosi pozíció felé kormányozták:

„Már az egyetem alatt is az értékesítés területén szereztem tapasztalatot, és értékesítőként kezdtem annak idején a vállalkozásban is dolgozni. Mondhatni családi cégként indultunk még 2016-ban, amikor az egyik tulajdonos édesapám volt.

Akkoriban még gyerekcipőben járt a fulfillment iparága.  De aztán folyamatos jelleggel kezdtek szaporodni az érdeklődők, és mi is tudatosan dolgozunk a megjelenésünk erősítésén. Ezzel párhuzamosan pedig a cégvezetésre is felkértek.

Édesapám időközben kiszállt úgymond a cégből, részemről pedig nem volt meg az a bizonyos összhang a másik tulajdonossal. Úgyhogy tettem egy vételi ajánlatot, és egy éven át tartó procedúra végén 2020. májusában 100%-ban megvásároltam a céget.

Időközben jött a Covid-19 helyzet, aminek az utóhatása olyan növekedést adott nekünk, hogy a cég megvásárlása borzasztóan jó döntésnek bizonyult.”

A beszélgetés során kitértünk Bálint feladataira, illetve az általa vallott vezetési elvekre. Örömteli volt hallani, ahogy a bizalom kérdéséről gondolkodik:

„Leginkább az ügyvezetői feladatkört látom el. Az a típusú vezető vagyok, aki dolgozik, mint a güzü. Napi 12-14 órát dolgozom alsó hangon, persze igyekszem delegálni a feladataim egy részét.

Mivel intenzív növekedésben vagyunk, ez sok munkát és energiát követel nemcsak tőlem, hanem a munkatársaimtól is. Szerencsére egy nagyon összetartó, fiatalos, lendületes a csapatot sikerült összerakni, remekül tudunk együttműködni.

Nálam alapvető vezetői hozzáállás, hogy mindenkinek bizalmat szavazok a cégen belül, ők pedig ezt rendszerint meghálálják. Meggyőződésem ugyanis, hogy a bizalmatlanság csak bizalmatlanságot szül mindkét oldalról.”

Szóba kerültek a távlati célok is, akár személyes, akár céges vonatkozásban:

„Most nem hiszem, hogy találnék olyan szektort vagy vállalkozást, ami kedvezőbb lenne vagy gyorsabb növekedést ígérne. Egyszerűen remek a piac, komoly növekedési potenciál rejlik a területben, persze nem feltétlenül innen akarok majd nyugdíjba menni.

Jelenleg a szolgáltatásunk iránti élénk keresletet próbáljuk lekövetni tőkével. Mivel nálunk nincs tőkebefektetés, ezért nem is annyira egyszerű feladat tőkével és kapacitással kiszolgálni az igényeket. A cél az, hogy tartsuk az ütemet és ne kelljen a szolgálatásunk iránt érdeklődő ügyfélnek nemet mondanunk.

A hosszútávú célok jegyében a normál logisztikai folyamatok mellett a szoftverünk fejlesztésén dolgozunk épp. Illetve nemrégiben nyitottunk személyes átvételi pontot Budapesten, aznapi átvételi lehetőséget biztosítva a partnereinknek.

A későbbiekben a nemzetközi piacra is szeretnénk kilépni, elsőként Szlovákia lehet a cél.”

Szerencsére Bálint életében a napi 12-14 óra munka mellett is jut idő a feltöltődésre és kikapcsolódásra:

„Szeretek minden olyan elfoglaltságot, ami szabadban végezhető. Kedvelem a sportokat, például cégen belül is rendszeres a foci. De egy hamisítatlan pecázásra, vitorlázásra, golfozásra, vagy akárcsak egy kirándulásra is szívesen vevő vagyok.

Mindezek mellett nagyjából egy hónapja apuka lettem. Kicsit megváltoztak a preferenciák, de számomra ez is a kedvelt szabadidős tevékenységek közé sorolandó.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts