Bizalom és folyamatos fejlődés a kertészet területén

Szabó Lehel Szilveszter egyszemélyben ízig-vérig vállalkozó, a kertészet szakmájának tapasztalt szaktanácsadója, illetve a Bizalmi Kör cégvezetői közösségének újdonsült tagja.

 Utóbbi apropóján beszélgettünk vele egy bemutatkozó interjú erejéig a Sprinter Agroport Kft-ről, vállalkozói tevékenységéről, illetve a vele kapcsolatos további érdekességekről:

„Szántóföld- és kertészeti szaktanácsadással foglalkozik. Hogy mit jelent ez pontosan? Gyakorlatilag a termőföldtől kezdve kísérjük a folyamatokat, illetve segítünk ezek levezénylésében. 

Emellett az input anyagértékesítés is fontos szegmense a tevékenységünknek. Beszerezzük a szükséges műtrágyát, a növényvédő szereket és a biostimulátorokat, összefoglaló nevén az inputanyagokat,  majd pedig kiszállítjuk ezen termékeket a gazdákhoz. 

Országszerte több kiskereskedelmi egységünk is működik, Vác, Pásztó, Hatvan, Jászberény és Kecskemét településein. A szaktanácsadás és kereskedelem mellett raktározást is végzünk.”

A Sprinter Agroport Kft. csapata jelenleg 14 főből áll, az árbevétel pedig kedvezően alakult. Megkérdeztük Szilvesztert, miben rejlik a sikerük titka:

„2015 májusában alakultunk, majd az első évet 80 milliós árbevétellel zártuk. Azóta folyamatosan növekedünk, még a pandémia ellenére is. A 2020-as évben 720 milliós árbevételünk volt, 2021-ben pedig elértük a 2 milliárdos árbevételi szintet. 

A sikerünk hátterében az áll, hogy a gazdák szélesebb rétegét tudtuk megszólítani, velük pedig bizalmi kapcsolatot sikerült kialakítani. A külföldről importált műtrágya ugyanis biztosabb és kedvezőbb  bizalmi tőkét jelent. 

Körülbelül 200 gazdával dolgozunk együtt, közülük 50 birtokossal szorosan. Többek között segítünk az olyan primőr termékek exportjában is, mint a sárgadinnye, paprika, karfiol, és káposzta”

Szilveszter többévnyi alkalmazotti létet követően találta magát a mély vízben, de szorgos munkával sikerült boldogulnia. A gazdálkodás azonban soha nem állt távol tőle:

„Kertészmérnökként végeztem, így mondhatjuk, hogy szakmámba vág a munka, amivel jelenleg is foglalkozom. A főiskola elvégzése után egy kereskedő céghez kerültem, majd onnan egy nagyobb – szintén kereskedő – cég vett át. 

Itt viszont – állításuk szerint – az általam generált forgalom már nem termelte ki a bérem. Ezért azt javasolták, hogy oldjam meg saját erőből, vagyis elváltak az útjaink. Körülbelül 800 ezer forintom maradt, amiből beszereztem az autóm és céget alapítottam. 

Szó szerint nem tudtam, hétfőn miből veszem meg majd a kenyeret. De hozzá láttam a kemény munkához, a partneri kör pedig szerencsére lojális volt hozzám, belőlük építkeztem az elején. 

Ekkor még csak a kecskeméti telep állt rendelkezésre. Nem volt raktárkészlet sem, így bérléssel és telephely felvásárlással kezdtem el foglalkozni.”

A beszélgetés során érintettük a jövőbeli terveket, illetve azokat a kihívásokat, amelyekre remélhetőleg a Bizalmi Kör tagságon keresztül sikerül majd választ találni:

„A legnagyobb kihívást jelenleg, az jelenti, hogy miként lehet egy webáruházat jól üzemeltetni. Épp egy lakossági és nagykereskedői webshop kialakításán dolgozunk ugyanis. Továbbá a mi területünket is érintik a megugró anyagárak. A műtrágya ára például az ötszörösére növekedett a korábbi időszakokhoz képest, nem kevés problémát generálva.

A legnagyobb terhet viszont az venné le a vállunkról, ha a gazdabolt egységet egy megbízható segítségre tudnánk átruházni. Célunk ugyanis, hogy további 5 részleggel gyarapodjunk a jövőben. 

A Bizalmi Kör tagjai közül bárkinek szívesen meghallgatom és megfogadom a tanácsát, úgy gondolom, hogy minden tapasztalatból sokat lehet fejlődni.” 

Szilveszter a sok munka mellett igyekszik kikapcsolódni és a szabadidejét hasznosan eltölteni:

„Leginkább a barátaimmal szeretek lazítani. Hiszek abban, hogy embert a környezete alakítja.

Emellett, pedig az utazás szerelmese vagyok. Próbálok hangsúlyt fektetni a sportolásra is, a fitnesz mellett az asztali tenisz az, ami a leginkább megmozgat.”


Szeretnéd megtapasztalni Te is, milyen egy exkluzív értékközösség? Vedd fel velünk a kapcsolatot!


Recommended Posts