KATA kisokos – Határidők, lehetőségek, kalkulációk, könyvelési szükségletek

A Magyar Parlament megszavazta az új KATA törvényt, melyet a köztársasági elnök 2022. július 18.-án aláírt és a magyar közlönyben az elfogadott és aláírt törvény 2022.07.18.-án megjelent.
Mindezekre tekintettel a KATA-sokra vonatkozó törvény hatása miatt, a Qualitas System Kft. vezetőjének, Kiss-Orosz Lászlónak a mélyebb tanulmányával szeretnénk segíteni a vállalkozókat, cégvezetőket ebben a cikkben:

A törvény 2022.08.01.-jei hatállyal lép életbe, az abban foglaltakat 2022.09.01.-től kötelező alkalmazni.

A törvénynek a legfontosabb változásai a következők:

KATA tevékenységet csak főállásban lehet folytatni, ennek következtében a mellékállásban, nyugdíjasként illetve főiskolai hallgatóként folytatott KATA-s vállalkozói tevékenység megszűnik.

Az új törvény szerint a főállású KATA-s vállalkozások csak és kizárólag magánszemélyek felé bocsájthatnak ki számlát. Ennek következtében eddig a vállalkozások számára (egyéni vállalkozások, Bt, Kft, Zrt, stb.) felé történő számlázási lehetőség megszűnik. Mindazok, akik vállalkozások számára számláztak az eddigiekben, azoknak 2022.09.01.-től megszűnik ez az értékesítési és számlázási lehetősége.

A törvénynek az egyetlen pozitívuma, hogy a 12 milliós bevételi értékhatárt megemelték 18 millióra.

Az egyes választási lehetőségekre vonatkozó kalkuláció a tájékoztató végén található (megnyitható és letölthető).

A fentiek alapján szeptember 1. után csak azok folytathatnak KATA-s tevékenységet, akik főállású egyéni vállalkozók és csak magánszemélyek felé számláznak. Ennek következtében a jelenleg mintegy 480.000 KATA-s vállalkozásból 80-90 % nem fog megfelelni az új KATA törvényi feltételeknek.

A fentiek alapján a KKt-k, Bt-k, KATA alanyisága megszűnik, így a KATA keretében folytatható tevékenységét is meg kell szüntetni. A törvény olvasata szerint jogszabály előírja, hogy akinek a KATA-s tevékenysége megszűnik 2022.08.31.-án annak választania kell, hogy milyen adónemre kíván áttérni.

Választási lehetőségek az egyéni vállalkozások számára:

– átalányadózás
– tételes költségelszámolás
– társasági adózás
– KIVA adózás.

Aki a fenti választások közül egyiket sem jelenti be, annak az adóhatóság automatikusan 2022.szeptember 1.-től a tételes költségelszámolásra való áttérést állítja be a NAV rendszerébe. Aki pedig meg szeretné szüntetni, nem kívánja tovább folytatni a vállalkozói tevékenységét az a KATA vállalkozását megszüntetheti, amelynek a bejelentését 2022.08.31.-ig kell megtenni.

A megszűntetés esetén egyéni vállalkozónál vállalkozó igazolvány „visszaadásával”, az adószám lezárásával történhet. Elvileg van olyan lehetőség, hogy az egyéni vállalkozó 2022.08.31.-e előtt bejelenti a tevékenységének a szüneteltetését, majd amikor a szüneteltetést visszavonja, akkor kell megtenni a választása alapján történő áttérést.

A KATA-s Bt-k és Kkt-k esetében nincs mód szüneteltetésre és átalány adó választására sem. Ennek következtében számukra a következő lehetőségeik vannak:

– társasági adó alapján történő adózás választása
– KIVA alapján történő adózás választása

Azon Bt-k és Kkt-k, akik nem kívánják tovább folytatni a vállalkozási tevékenységüket a KATA megszűnése miatt, azok dönthetnek a vállalkozási tevékenységük befejezése és végelszámolással történő megszűntetése mellett. A KATA-ból a végelszámolással történő megszűnés esetén nincs szükség az egyszeres könyvvitel szabályai alóli áttérésre a kettős könyvviteli szabályok alá.

Minden egyéb esetben amikor a társasági adóra vagy KIVA-ra való átállás történik, akkor a bevételi nyilvántartásról a társaságoknak kettős könyvvitel szerinti könyvelésre kell átállni és ez ebben az esetben könyvvizsgálati kötelezettséget von maga után. Ennek díja a könyvvizsgálók által megadottak szerint változhat. Az előzetes adatok szerint 50eft és 200eft között változhat a társaságban található könyvelési, főkönyvi adatok ellenőrzendő mennyiségének függvényében.

Azok a Kkt-k és Bt-k, akik a könyvelésüket a kettős könyvvitel szabályai szerint végezték a KATA-s tevékenységük folytatása alatt, azoknál nem merül fel könyvvizsgálati kötelezettség.

Határidők

Az új KATA törvényre való átállást azon főállású egyéni vállalkozók esetében, akik a továbbiakban csak magánszemélyek felé kívánnak számlázni, 2022.szeptember 25.-ig kell megtenniük a bejelentést. A bejelentés 2022.szeptember 1.-ig visszamenőleges hatállyal lép életbe. 

Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság felé a választásról 2022.szeptember 25.-ig kell nyilatkozni.

Azon vállalkozások esetében, akik az új KATA törvényben foglalt feltételeknek már nem felelnek meg és nem kívánják folytatni a vállalkozási tevékenységet (megszűntetik a vállalkozást) azok számára az (eddigi információk alapján) 2022. augusztus 31.-ig kell nyilatkozniuk.

Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság felé a választásról 2022. augusztus 31.-ig kell nyilatkozni.

Azon vállalkozások pedig, akik az átalány adózóként kívánják folytatni a vállalkozásukat, azok számára ezen választásukat 2022.október 31.ig kell bejelenteni.

Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság felé a választásról 2022. október 31.-ig kell nyilatkozni.

Az adóhatóság a választásra vonatkozó feltételeket 2022.augusztus 15.-ig köteles közzétenni a honlapján. Ennek következtében ezen időpontig a megszűntetésre, az áttérésre, bejelentésekre vonatkozó gyakorlati végrehajtási szabályok nem ismertek, ezért csak a NAV tájékoztató közzétételét követően tudnak a könyvelők is segítséget nyújtani partnereink részére a bejelentésekre vonatkozóan.

A NAV tájékoztatásáig azon tudnak előzetesen elgondolkodni, hogy kívánják e tovább folytatni a vállalkozást vagy sem.

A törvényi változáshoz sok kalkulációs tábla van fenn az interneten is. Az általunk elkészített összehasonlító Excel táblázat a KATA-s vállalkozásoknak segít abban, hogy választani tudjanak

  • KATA szabályok szerint adózásban maradnak vagy
  • az általányadó alapján megállapított jövedelem, vagy
  • a tételes költségelszámolással megállapított egyéni vállalkozói jövedelem, vagy
  • a társasági adóra vonatkozó szabályok szerint megállapított nyereség, vagy a
  • KIVA-ra vonatkozóan szabályok szerint megállapított nyereség közül melyiket választják.

Amennyiben egyéni kalkulációt szeretnétek a Qualitas System Kft.-től, a kalkuláció elvégzéséhez előzetesen meg kell adnotok számukra az elmúlt év és a következő év várható bevételi és költség adatait, melyek alapján el tudjuk végezni a lehetőségek közötti választás kidolgozását. A megadott adatok alapján tudják eldönteni, hogy a szóba jöhető lehetőségek közül melyik az, amely a legkedvezőbb lehet számotokra.

Ötletek

  1. Jelenlegi ismereteink alapján a jogszabályi változás is lehetővé teszi azt, hogy a KATA-s vállalkozók 2022.08.31.-ig (bankba vagy pénztárba) befolyt bevételek alapján előlegszámlát állítson ki a 2022.09-12. hónapokra vonatkozó feladatainak ellátására. A 2022.08.31.-ig a vállalkozóhoz beérkezett pénzek esetében a jelenlegi információk alapján még a KATA-s időszak alatt megszerzett bevételnek minősül, így a KATA keretbe beszámít azzal a kitétellel, hogy a társaság tovább folytatja a vállalkozási tevékenységét 2022.09.01. után is.
  2. Ha a KATA-s egyéni vállalkozó bejelenti a tevékenységének a szüneteltetést 2022.08.30.-ig, akkor a különbféle adózási választásokra vonatkozó döntését el tudja halasztani a tevékenység szüneteltetésének a végéig, de maximum 3 évre.

Végezetül pedig jöjjenek a várva-várt kalkulációk:


INGYENES online KATA szakértői villámkonferencia a legfontosabb kérdésekben, lehetőségekről és megoldásokról!

JELENTKEZÉS


Recommended Posts