Személyes tanácsadás vagy mesterelme?

Cégvezetőként, amikor vannak kérdéseid, vagy új irányon gondolkodsz, kihez fordulsz segítségért?

Számos tanácsadó cég közül lehet választani, kínálják szolgáltatásaikat, megoldásaikat egy-egy problémára, folyamatra. Jártál-e már úgy, hogy melléfogtál, utólag derült ki a hibás választás? Vagy az, hogy egy teljesen más terület szakértőjét kellett volna felkeresned?

Van egy olyan hely, ahol teljesen más szempontból tudsz ránézni a kérdéseidre, és egyszerre 5 különböző terület szakértője dolgozik a cégeden:

Ez a mesterelme

Tanácsadók, partnerek bevonása minden szervezet életében fontos. Vezetőként törekszel delegálni minden olyan feladatot, amit más hatékonyabban el tud végezni. Nemcsak időspórolást tekintve eredményes, hanem ezzel tud az egész szervezet hatásosan növekedni. Amikor felmerül egy adott területen probléma, akkor megpróbálod legjobb tudásod szerint megoldani vagy megkeresni azt az embert, aki meg tudja oldani.

Mikor vezet és mikor nem vezet az előbbi gondolatmenet eredményre? Mikor érdemes mégis inkább egy mesterelme csoporthoz fordulni segítségért?

Adott terület szakértője egyfajta látásmódot, szemléletmódot és megoldási módszert ismer. Azon a területen oldja meg a problémákat, segít a kihívásokban, esetleg összeköt még olyanokkal, akiket relevánsnak lát. Általában már akkor fordulsz hozzájuk, amikor a probléma már jelentkezett, kézzel fogható, de legalábbis látható, hogy bekövetkezik hamarosan.

Hogy működik?

A mesterelme csoportokban egyszerre nem egy, hanem 5 másik, hasonló kaliberű cégvezetővel ülsz le egy asztalhoz. Általában ráadásul tőled eltérő iparágban tevékenyek. Mit ad neked a csoport? Új szemléleteket, új ötleteket, olyan megoldásokat, amelyekre magad nem is gondoltál korábban. Helikopter-perspektívából láthatsz rá a cégedre, szervezetedre.

Egyrészt megelőzheted, ha baj jönne. Másrészt pontosabb képet kapsz arról, hogy egy adott kihívásod tényleg azon a területen keletkezett-e, ahol te gondolod, tényleg az-e az optimális megoldás, amit te kitaláltál. Valamint akadnak olyan kérdések, amik kifejezetten személyesek, nem határolhatóak be egy-egy specifikus területre, például személyzeti, vezetői, generációváltást érintő kérdések. A mesterelme csoportban minden elhangzott információ szigorúan üzleti titoknak minősül, így bizalommal fordulhatsz olyan cégvezető társaidhoz, akik megéltek hasonlót.

Dönteni itt sem dönt senki helyetted, nem akarják megmondani, mit csinálj. Ötleteket, javaslatokat, saját tapasztalatokat adnak, és kérdéseket tesznek fel. Amiből meg tud születni a megoldás. Illetve utána már friss szemmel fordulhatsz szakértőhöz – ha szükséges. Fejlődhetsz ugyanúgy akkor is, amikor mások válaszolnak más csoporttagok kérdéseire és te csak hallgatod őket. Valamint megtapasztalhatod, hogy te is rengeteget tudsz adni, segíteni más cégvezetőknek, és a tapasztalatod akár egy-egy másik iparágban is kincs.

Mikor melyik!?

Mikor fordulj tehát tanácsadóhoz és mikor gyere mesterelme csoportba? Láthatod, hogy a kettő teljesen más és másra való. Mesterelme csoportban az egész szervezeteden aktívan dolgozhatsz egy-egy kérdést kiemelve, személyesebb és máshol nem megbeszélhető kérdéseket is érintve. Az ott kapott új ötleteiddel, terveiddel pedig már jóval kisebb eséllyel futsz felesleges köröket szakértőknél, ha kell még segítség, a megfelelőket választhatod.

Recommended Posts