Az üzleti golfozás legendája

Avagy miért járnak az üzletemberek golfozni?

Ahogy a vitorlázást vagy a vadászatot, úgy a golfozást is egy sajátos, kissé misztikus köd lengi körül, pedig nem biztos, hogy annyira érthetetlen vagy extrém tevékenységről van itt szó, pusztán csak általában keveset tudunk róla. Az Egyesült Államokban például abszolút közsportnak számít, az átlagemberek is könnyedén eljuthatnak néhányat ütni és sokan élnek is a lehetőséggel. (Persze valószínűleg nem ugyanazon a pályán játszanak, mint Bill Gates és Warren Buffet)

A Bizalmi Körnél már-már tradíció, hogy évente egyszer mindegyik klubbal ellátogatunk valamelyik hazai golfpályára, hogy élvezzük a zöld tájat és kipróbáljuk magunkat ebben az itthon kissé szokatlan sportágban.

Mi történik egy golfpályán?

Más körökről kevés információnk van, de nálunk tipikusan egynapos a program, ami reggelivel indul, a délelőttöt kapcsolatépítésre fordítjuk. Ebéd után előadással készülünk a klubtagoknak, s amikor már nem kifejezettel ellenjavallt, megyünk a pályára.

A “terepen” kizárólag golfjártasságival (vizsgához kötött engedéllyel) lehet a filmekben is látott módon végigjátszani a 9 vagy 18 lyukú pályarendszert. Ahogy minden sportban, úgy itt is komoly szabályrendszer uralkodik, indokolt hát, hogy csak azokat engedjék szabadon közlekedni a pályákon, akik értik a dolgukat, nem teszik tönkre a gyepet és ügyelnek a többi játékosra is.

A kezdő, földi halandó (mint mi legtöbben) az erre kijelölt gyakorló zöldeken sajátíthatja el a nyitóütés és a záróütés alapjait. A záróütésnél a “lyukba találás” a cél néhány méterről, így kifejezetten precíziós művelet. Ezzel szemben a nyitóütés célja a labda lehető legmesszebbre történő eljuttatása, így erőnléti gyakorlatnak tűnik, mégis minden a megfelelő technikáról szól (azért jöhet másnap az izomláz). Nem véletlen, hogy mindkét területen rendszeresen megjelennek a gyakorlott játékosok is, bemelegíteni és csiszolni a mozdulataikat.

Rendkívül szórakoztató és szemet gyönyörködtető programpont lehet még a 2-3 személyes, elektromos golfkocsikkal bejárni a pályarendszert és megcsodálni a tájat (és azokat, akik profin űzik éppen a sportot).

Milyen stressz?

Nos, ez itt a kulcs a megfejtéshez. A golfpályák tipikusan gyönyörű természeti környezetben helyezkednek el, távol a megszokott városi rutintól és a munkahelytől. 

Sőt, a jó levegő mellett jellemző, hogy térerő is alig van a pálya környékén, így a kikapcsolódásnak és a nyugodt beszélgetéseknek tényleg semmi akadálya sem lehet.

Ebből a szempontból kicsit talán a horgászáshoz is hasonlít, ahová sokan nem is a halért és a sportért, sokkal inkább a tájért és nyugalomért járnak.

Ilyen környezetben, kevés zavaró tényező közt az üzletről is könnyebben, felszabadultabban lehet beszélgetni.

Mit vegyek fel?

A golfnak (ahogy a sportok legtöbbjének) saját divatja és öltözködési jellemzői vannak, de egy egyszeri pályalátogatáshoz nem szükséges a ruhatárunkba felvenni speciális darabokat.

Könnyű, kényelmes, business casual ruházat ajánlott, mi is mindig ezt javasoljuk. Könnyebb nadrág és ing ideális választás lehet, viszont van két pont, ami kritikus lehet:

  1. Nem lehet sarka a cipőnek! Semekkora, férfiaknál sem! 

Vagyis egybe talpú cipőt vehetsz csak fel, vagy zokniban kell járnod a gyepen. (Jó időben egyébként igen kellemes mezítláb lenni a füvön, de nem különösebben elegáns.)

  1. Nyáron védekezz a leégés ellen!

Kalap, sapka és naptej használata különösen ajánlott. Fontos ezt kihangsúlyozni, hiszen ritkán indulunk el úgy üzleti eseményre vagy megbeszélésre, hogy rengeteg időt fogunk majd a napsütésben tölteni.

Reméljük, sikerült kicsit közelebb hozni a sportot és eloszlatni néhány misztikus képet.

Irány a gyep!


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts