Munkavállalói konfliktusforrások

Egy szervezet életében állandóan történik valami, vagy a belső működésben, folyamatban vagy a külső körülményekre szükséges reagálni. A vezetőség legjobb tudása szerint igyekszik megoldani a felmerülő akadályokat. Azonban ezek a döntések kihatnak a működésére, amelyek konfliktusforrásként jelenhetnek meg a munkavállalók mindennapi életében.

Személyiség-összecsapások

A csapaton belüli „személyiség-összetétele” felborulhat, amikor új munkavállaló csatlakozik, vagy amikor  két kolléga hirtelen kiesik. Az egyének sok esetben ellenállva reagálnak az új és nehezen kezelendő helyzetre. 

Ilyen esetekben a produktivitás és a teljesítmény csökkenése figyelhető meg. 

Irreális igények és elvárások

A munkahelyi konfliktusok gyakran akkor fordulnak elő, amikor a munkáltatók figyelmen kívül hagyják a munkavállalók igényeit, vagy irreális elvárásokat állítanak fel. Például: olyan beosztást adnak, amely megnehezíti a munkavállaló a gyermekgondozási feladatok elvégzésében. 

Ilyenkor az egyén munkamoráljának és a döntés minősége csökkenésére lehet számítani. 

Üzleti értékek

A legtöbb embernek nagyon világos elképzelései vannak arról, hogy mit gondolnak méltányosnak, tisztességesnek és ezeket a szervezet szabályzatainak és folyamatainak tükrözni szükséges. Például: tisztességes és etikus eljárások betartása a munkahelyi problémák esetén.

Ezeknek hiánya a munkavállalói elkötelezettségét és lojalitást redukálja. 

Növekszik a munkaterhelés

Sok esetben a megnőt munkavállalói munkaóra száma, a munkavállalóra nehezedett nyomásként jelentkezik, ami minden esetben munkahelyi konfliktust eredményez, hiszen a kezeletlen terhelés frusztrációt és haragot vált ki. 

Ez demoralizációt, teljesítmény csökkentést, és lojalistás elvesztését is eredményezi.

Amennyiben fontos a munkavállaló teljesítés, produktivitás maximalizálása, úgy először érdemes a szervezeti konfliktusokra ránézni. Hiszen konfliktusokkal teli szervezetben nem tud hatékonyan működni.  Amennyiben szeretnéd felmérni a szervezeben elforduló konfliktusokat és megismerni azok kockázatait keresd bizalommal Mosonyi Diana a Szervezeti Ombuds Egyesület Elnökét, és Business Excellent Solution Közép-Európai régió képviselőjét. 

„A rosszul kezelt vállalati konfliktusok drágák és veszélyesek. „  

Mosonyi Diana

„A rosszul kezelt vállalati konfliktusok drágák és veszélyesek.” 
+36 30 487 00 31
mosonyidiana@szervezetiombuds.hu
https://bizexteam.com
http://szoe.hu


A Bizalmi Kör megnyitotta blogját vendégszerzők előtt, új felületet biztosítva arra, hogy megoszthassatok sikereket, tapasztalatokat és történeteket, melyekből mások is tanulhatnak.

Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts