Adatból információ, a piackutatás és az üzleti intelligencia szolgálatában

Vasvári Zoltánnal, a DataExpert Services Kft. társtulajdonosával volt szerencsénk beszélgetni a vállalkozásáról, illetve a vállalkozói gondolkodásáról. A beszélgetés apropója a Bizalmi Kör 500+ Deák vezetői csoporthoz történt csatlakozás volt. 

Bízunk benne, hogy számotokra is legalább annyira inspiráló lesz a bemutatkozás elolvasása, amennyire mi élveztük a beszélgetést:

„A tevékenységünket röviden úgy lehet összefoglalni, hogy adatból információt állítunk elő. Az egyik üzletágunk a piackutatási adatfeldolgozás, ahol 100%-ban külföldi partnerek számára nyújtunk technikai, technológiai és IT megoldásokat.

Ezek a partnerek jellemzően piackutató cégek, illetve nagyvállalatok piackutatási osztályai. Az együttműködésnek az a modellje, hogy a kutatói kompetenciát az ügyfél biztosítja, mi pedig a technológiát és a folyamatok hatékony működtetését és fejlesztését szolgáltatjuk.

A másik üzletágunk az üzleti intelligencia, amit az adatvizualizáció oldaláról közelítünk meg. Olyan vezetői információs rendszereket (online dashboardokat) építünk fel, ahol a meglévő adatvagyonhoz kapcsolódva, műszerfal-szerűen tudjuk megmutatni az adott cég működését. 

Ennek köszönhetően korábban nem látott információk közötti összefüggések válnak elérhetővé és érthetővé, felfedezve ezáltal számos beavatkozási és fejlesztési területet.”

Zoltánék nem a szokásos módon törtek be a nemzetközi piacra, viszont a vállalkozásuk organikus fejlődése igazi sikersztori:

„A történetünk a 90-es évek végén indult, amikor egy holland piackutató cég az otthoni piacon nem talált megfelelően képzett munkaerőt a növekedéséhez. Végül Magyarországon, Debrecenben alapítottak leánycéget.

2000 januárjában kezdte meg működését a cég 4 munkatárssal, később csatlakozott hozzánk Karasszon Dezső, így munkatársak lettünk. Hamar megtaláltuk egymásban azokat a közös értékeket, aminek eredményeképpen úgy gondoltuk, sikerrel vághatunk bele egy közös vállalkozásba.

2006-ban – nagy részben a holland kapcsolatainkra építve – már azt mértük fel, hogy milyen esélyekkel indulhatunk a piacon az új vállalkozásunkkal. Éppen ekkor keresett meg minket két holland ismerősünk/partnerünk, akik szintén új vállalkozásba kezdtek és nyitottak voltak az együttműködésre. Így lettek ők az első ügyfeleink, később pedig tulajdonostársaink.

DataExpert születésnapját 2006. november 1. napjában határoztuk meg, ekkor készítettük el az első projektünket. Klasszikus kezdő vállalkozásként Dezső albérletéből indultunk. 2008-ban megalapítottuk a Kft-t, ahol a holland partnereink is tulajdonostársak voltak. 2009-ben vettük fel az első munkatársat, így létszámban is növekedésnek indult a cég. 2012-ben pedig újabb nagy mérföldkőhöz érkeztünk: kivásároltuk a holland tulajdonostársainkat, így DataExpert 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás lett.

Folyamatosan bővültünk, már a sokadik irodát nőjük ki. Most közel 60 fős létszámmal dolgozunk Debrecenben, az elmúlt évek során pedig számos nemzetközi kiállításon és konferencián jártunk, sok esetben előadóként is.”

Árbevételt növelni nemcsak létszámbővítéssel, hanem a mostani csapat és folyamatok fejlesztésével is lehet. Zoltánék most épp ezen dolgoznak:

„Három olyan területet határoztunk meg nemrég, amelyek fejlesztése kulcsfontosságú lesz 2021-ben, de persze utána is. Az egyik az érték- és munkaszemlélet. Ez a munkaszervezet egészének folyamatos fejlesztését jelenti, ehhez számos tréning és kompetenciabővítés kapcsolódik.

A második nagy terület a jelenlegi folyamataink hatékonyságának növelése. Ezt egészen a mélyebb szakmai szintig igyekszünk megvalósítani. 

A harmadik fejlesztendő terület pedig a munkatársak a cég működésével összefüggő közgazdasági és pénzügyi tudatosságának fejlesztése (bevétel, költség, nyereségesség, stb.). Mivel mi az időnket értékesítjük, ezért kiemelten fontos, hogy a kollégák tisztában legyenek a munkájuk értékével.
Ezt a hármast egy fő motiváció hajtja: hiszünk abban, hogy nem feltétlenül csak a létszámbővítéssel és az újabb munkatársakkal tudunk növekedni.

A célunk tehát a mostani létszámmal szintet lépni, és a fentebb említett három területre összpontosítva elérni a fenntartható, folyamatosan növekvő árbevételt.”

A már jól megszokott hobbi – feltöltődés – kikapcsolódás témakör mellett néhány erős gondolat is elhangzott az interjúban, amiket mindenképp a figyelmetekbe ajánlunk:

„Kertes házban lakunk, ahol egyszerűen nincs olyan, hogy nincs mit csinálni. Személy szerint engem nagyon ki tud kapcsolni, amikor például csak azt kell figyelnem, hogy egyenesen toljam a fűnyírót. 😊

Ezen felül pedig mindig feltöltődést jelent a családdal töltött minőségi idő. Két 10 éves iker lányom van, és imádom a velük folytatott beszélgetéseket. Fantasztikus, ahogy érdeklődnek a világ iránt, egy-egy ilyesfajta beszélgetés egészen más helyre repít el.

Nemrég kérdezték tőlem a 2020-as év kapcsán, hogy miként lehetett ebben az időben helytállni, erősnek maradni, mennyire volt stresszes a helyzet? Ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy ha a lehetőségeidhez és képességeidhez mérten valóban mindent megteszel, akkor nyugodtan tudsz aludni.

Elfogadod ugyanis, hogy van egy nálad nagyobb erő. Tulajdonosként és ügyvezetőként mázsás teher lehet a gondolat, hogy minden rajtad múlik. Viszont megnyugtató annak az elfogadása, hogy nem kell a legjobbnak lenned, csak a legjobbadat kell nyújtani, bízva abban, hogy ez elég lesz. Felszabadító erővel hathat ez a hozzáállás.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts