Lámpagyártás és lemezmegmunkálás innovatívan, akárcsak egy feltörekvő startup

Bár a Tóth Tamás által vezetett Keramix Hungary Kft. tevékenysége alapvetően a lemezmegmunkálás, illetve a lámpagyártás köré csoportosul, ennél azért jóval komplexebb az ő érdeklődése, illetve releváns tapasztalata.

Olyannyira, hogy tényleg egy startuphoz hasonlít a cég működése. Többek között erről is beszélgettünk a vele készített bemutatkozó interjú keretei között:

„Alapvetően lámpagyártás, illetve lemezmegmunkálás a tevékenységünk két meghatározó szegmense. LED lámpákat gyártunk egyedi és standard kivitelben, mostanában inkább az egyedi lámpákon van a fő fókusz. De az elektronikai beültetés területén is otthon vagyunk, illetve bérgyártást is végzünk más cégeknek.

Ami pedig a lemezmegmunkálást illeti, a legkorszerűbb eszközöket használunk, mint pl. lézervágó gépek, lézer hegesztő gépek, melyek robottal és manuálisan is működnek, CNC vezérelt élhajlító. Illetve külsős partnerekkel együttműködve a felületkezelés megvalósítása is biztosított.”

Egy speciális termék külön említést kapott a beszélgetés során:

„Már jóval a Covid-19 időszak előtt elkezdtünk foglalkozni egy antibakteriális LED panel gyártásával. A termék hozzáadott értéke, hogy működés közben hatékony segítség a baktériumok és vírusok irtásához.

Merthogy meglehetősen nagy felületen világít, Titán-dioxid réteggel bevonva. Ahogy a fény kilép úgymond a felületen keresztül, aktivizálja a speciális réteget, hatékonyan sterilizálva a levegőt.

A járványhelyzet után egyébként jelentősen növekedett a kereslet, a termékből komolyabb volumenben adtunk el többek között Szaúd-Arábiába is. Nyertünk továbbá egy pályázatot, ami a nagy szériás gyártást segíti elő robotizált folyamat keretei között.”

Tamás elmondása szerint csaknem 20 év szorgos munkájával sikerült idáig juttatni a céget, a folyamat pedig bőven tartogatott fordulatokat és kihívásokat:

„Még 2004-ben alapítottuk a céget két társammal, akikkel együtt fociztunk. Egyikük rögtön az elején, a másik társam pedig a 2011-es nehezebb periódus ideje alatt lépett ki. Eleinte főleg import tevékenységgel foglalkoztunk, Kínából hoztunk be különböző termékeket, javarészt burkolatokat, bútorokat, világítástechnikai termékeket.

Olyan partnerekkel dolgoztunk együtt, mint a Bricostore, a Bauhaus, vagy a Kika. Aztán 2011-ben egy Európai Uniós döntés közel 70%-os antidömping vámot szabott ki az általunk behozott termékekre.

Újra kellett tehát gondolni a tevékenységet, én pedig a világítástechnika, illetve a gyártás iránya mellett döntöttem. Sokáig dolgoztam is egyébként kereskedelmi igazgatóként egy magyar cégnél a vállalkozás mellett, illetve 2011 környékén is vissza kellett mennem átmenetileg dolgozni.”

Tamás arról is mesélt nekünk, hogy a rengeteg új ötlet miatt a cég sokszor egy startup jellegéhez hasonlóan működik:

„At utóbbi éveket nézve tényleg úgy működünk, mint egy startup. Mindig új kihívások és új eszközök vannak előtérben. Persze ebben nagy szerepe van annak, hogy van egy pályázatíró cégem is.

Tehát egészen kedvező eséllyel tudunk szerezni pályázati pénz segítségével újabb eszközöket a gyártáshoz, a technikai fejlődés, a robotizáció érdekében. Utána persze meg kell tanulni a használatot.”

A startup jelleghez egyébként az is remekül passzol, hogy Tamásék szívesen karolnak fel fiatal és lelkes vállalkozókat:

„Nagy energiát fordítunk arra, hogy külföldi kiállításokon részt vegyünk, építve ezáltal a nemzetközi kapcsolatokat. Helyileg egyébként Martonvásáron vagyunk, a helyi kötődés pedig közvetlenebb, családiasabb kultúrát tesz lehetővé.

Csarnoképítés szerepel egyébként  elképzeléseink között. Ez a terület gyakorlatilag egy erdő, ahol olyan kis központot szeretnék létrehozni, ahol mindenféle gyártó eszköz rendelkezésre fog állni.

Segíteni szoktam a környéken tevékenykedő fiatal mérnök srácoknak, akikben ott a lelkesedés, a vállalkozó szellem, és bizonyos területeken hasznát vehetik a segítségemnek, tapasztalataimnak.” 

Ami pedig a szabadidős elfoglaltságokat illeti, Tamás a fizikai aktivitás mellett a tudomány iránt is élénken érdeklődik:

„Crossfit edző vagyok, emellett focizom és teniszezek. Érdekelnek tovább a tudományos dolgok, mint például a kvantumfizika és az űrkutatás.”


Szeretnél megismerkedni klubtagjainkkal? Kérj egy meghívót!


Recommended Posts